Biznis klub Održivi razvoj

Savremena dijagnostika u medicini: Magnetnom rezonancom do tačne i precizne slike

A. E. | 14. decembar 2023 | 11:43
Savremena dijagnostika u medicini: Magnetnom rezonancom do tačne i precizne slike
TANJUG / VLADA AP VOJVODINE / ANDREJ PAP (HO)

Magnetna rezonanca je vrsta radiološkog pregleda koja služi za dijagnostiku promena u organima i strukturama celog tela i kao takva danas je nezamenljiva metoda u medicini. Posebnu ulogu ima u otkrivanju bolesti mozga, vrata i kičmene moždine, jer može da otkrije i najmanje promene, koje su drugim metodama nevidljive. Zbog toga što pružaju više informacija, a potpuno su bezbedni, broj pregleda na magnetnoj rezonanci svakodnevno raste u celom svetu. Iako je za neke preglede tehnika izbora, stručnjaci tvrde da za dijagnostiku i stanje kičmenog stuba ovaj pregled nema alternativu. 

Bolesti koje magnetna rezonanca otkriva: Magnetna rezonanca primenjuje se kod dijagnostikovanja mnogih vrsta bolesti a naročito epilepsije, Alchajmerove bolesti, infektivnih oboljenja... Posebnu ulogu ima kod otkrivanja i primarnih i sekundarnih tumora kao i određivanja njihove veličine i stepena agresivnosti. 

Nenad Janeski, načelnik rendgen službe u Beogradu, objašnjava da je magnetna rezonanca jedina metoda kojom mogu da se vide promene unutar kičmenog kanala, što objašnjava i veliku potražnju pacijenata za ovim pregledom.

„Procena je da je polovina pregleda koji se odrade na magnetnoj rezonanci, upravo pregled kičmenog stuba. I to nije slučaj samo kod nas, već i na globalnom nivou. Ljudi se masovno žale na bolove u leđima, a kako se drugim metodama mogu videti samo promene na kostima i pršljenovima, a ne i da li je neki diskus iskočio ili postoji neki ozbiljniji problem, kako bi to ustanovili lekari upućuju pacijenta na magnetnu rezonancu“, kaže radiolog Janeski.

Ova tehnika, takođe, jedina je koja može da vidi sve promene multiple skleroze. Ukoliko se putem skenera ustanove nejasni neurološki simptomi, pacijent se vrlo često upućuje na magnet glave. 

Kod drugih delova tela, kao što su stomak, abdomen i karlica, ova tehnika vrlo detaljno i precizno može prikazati sve uzroke pacijentovih bolova. Primenjuje se kao dopuna za skener, jer ukoliko u telu postoji tumor, samo magnetnom rezonancom može da se vidi njegova veličina i da li može da se operiše. Veoma važnu ulogu ima kod  pregleda srca jer može da pokaže ožiljke na srcu od infarkta i miokarditis.

„Ova metoda je bila popularna i tokom korone, jer se pomoću nje moglo ustanoviti da li osoba koja je preležala virus a ima srčane tegobe, ima upalu srca i promene u srčanom mišiću koje je ovaj virus izazivao“, kaže dr Janeski.

Pregled magnetnom rezonancom je sporiji, traje do sat vremena ali daje tačnu i preciznu sliku. Stručnjaci tvrde da se sa razvitkom tehnologije i u ovoj industriji napredovalo, pa već sada postoje aparati koji skraćuju ovu vrstu pregleda i na 15 minuta. Međutim, ovakva tehnologija je znatno skuplja i još uvek nije široko dostupna, tako da u tom pogledu ne zaostajemo mnogo u odnosu na svet.

Hitni pregledi ovom metodom ne postoje, ali postoje pregledi po prioritetu, kada se sumnja u opasnu promenu, krvarenje u kičmenom stubu ili hematom, jer ga skener neće videti. U takvim slučajevima pacijenti se upućuju na magnet istoga dana ili sutradan.

„Kod bilo kakve sumnje o promenama na dojci, nakon mamografije i ultrazvuka, magnet je obavezna opcija na koju se upućuju žene jer će se precizno utvrditi stvarno stanje. Takođe, kod promene u mišiću, ono što magnet može da vidi to druge metode ne mogu“, precizira Janeski.

Podaci pokazuju da kada su u pitanju pregledi zglobova na magnetnoj rezonanci, polovina njih se odnosi na pregled kolena. Razlog tome je to što se kolena, tvrde lekari, najviše povređuju, ali i zato što imaju osetljive strukture koje mogu da su povrede raznim aktivnostima. Povrede meniskusa i ligamenata u ovom delu mogu da se vide samo i isključivo magnetnom rezonancom.

Magnetna rezonanca se ne primenjuje samo prilikom uspostavljanja dijagnoze, već se koristi i tokom lečenja pacijenta, jer pouzdano može da prikaže efekat određene terapije koju pacijent prima, stanje organizma nakon operacije ali i nakon primene hemoterapije.

Ko je kandidat za magnetnu rezonancu

Ko je kandidat za magnetnu rezonancu: Praksa i struka su već odavno pokazale da je magnetna rezonanca potpuno bezbedna vrsta pregleda i da nema nikakvih negativnih efekata. Na snimanje ovom metodom mogu ići bebe, deca, trudnice, kao i teški bolesnici koji su na zračenju ili hemoterapiji u svom lečenju. Struka tvrdi da snimanje ovim aparatom nema štetne i negativne posledice po ljudski organizam jer u svom radu ne koristi jonizujuće zračenje koje se koristi na skeneru. Međutim, pregled na ovom aparatu ima i svoja pravila kako bi rezultati bili potpuno precizni, te stoga za neke pacijente tokom ovog pregleda moraju biti primenjene i druge metode.

„Da bi se došlo do tačnih rezultata, pacijent na pregledu magnetnom rezonancom mora da bude miran. Međutim, mala deca obično ne mogu da budu mirna pa se ovaj pregled kod njih obavlja tako što se ona uspavaju jer nema druge opcije ukoliko je neophodno obaviti pregled. Kod veće dece, postoji mogućnost i da majka uđe sa njima, ukoliko  ih to umiruje“, kaže dr Janeski.

On objašnjava da se metoda uspavljivanja primenjuje i kod osoba koje imaju strah od zatvorenog prostora.

Problematični delovi tela za pregled: Radiolog Janeski objašnjava da većina pregleda magnetnom rezonancom - mozga, zglobova... nije problematična zato što ti delovi  tela mogu da se umire. Međutim, delovi poput stomaka teško da mogu da stoje mirno, jer moramo da dišemo, i tokom ovog pregleda postoji posebna strategija.

„Pacijent tokom ovog pregleda za svaku sliku mora da udahne, zadrži dah dok se snima, pa zatim izdahne. Tokom jednog pregleda pacijent mora da zadrži dah od 10 do 15 sekundi i do 200 puta. Zato se ovaj pregled smatra zahtevnim za pacijente. Isto važi i za srce. Tako da pacijenti koji nisu fizički dobro, i koji ne mogu da zadrže dah i da izdrže, ovaj pregled ne može biti urađen“, objašnjava dr Janeski.

Ko ne može na pregled

Ko ne može na pregled magnetnom rezonancom: Iako je dejstvo magnetne rezonance potpuno bezbedno na većinu stanja ljudskog organizma, ipak postoje slučajevi gde je prilikom primene ovog aparata potrebna opreznost ili se jednostavno nikako ne preporučuje.

„Svako sa nekim metalom čije je poreklo gvožđe i, kako mi to definišemo, sa magnetno aktivnim metalom, ne može u magnetnu rezonancu, jer bi to za njega bilo opasno. Magnetno polje će pokušavati da ga iščupa i onda će ono krenuti da vibrira hiljade ili stotine hiljada puta u sekundi, a kada se dešava tako jaka vibracija dolazi do zagrevanja. Ne pamtim da je iko ikada doživeo da mu se iščupa metal iz kuka ili slično, ali su zabeleženi slučajevi da su osobe doživljavale velike opekotine. Zato smo danas vrlo oprezni oko toga jer je to veoma opasno po pacijenta. Radiolozi i tehničari su iz tog razloga vrlo striktni i izričiti da svaki metal u telu za koji pacijent nema dokaz šta je, ne sme da uđe u magnetno polje“, upozorava Janeski.

U ovu grupu spadaju i osobe kojima su u telu za vreme rata ostali geleri. Takođe i varioci, jer rade sa metalom i strugotine od metala koje im uđu u kožu mogu takođe da naprave opekotine. Osobe koje imaju tetovaže sa crvenom bojom takođe su pod znakom pitanja za ulazak u magnet jer najčešće sadrže neki ekstrakt koji je na bazi gvožđa. Na pregled ovom metodom ne mogu osobe sa pejsmejkerima i kohlearnim implantima.

„Svi znaju da će u nekom trenutku života vrlo verovatno morati na pregled magnetnom rezonancom, pa tako kod nas negde od 2000. niko u svoje telo ne stavlja ništa što u sebi sadrži gvožđe. Pravilo je da sve trajne proteze, kukovi, kolena i drugi zglobovi ne sadrže gvožđe. Čak i oni delovi ortopedskih pomagala koji mogu da sadrže gvožđe se stavljaju privremeno i šrafovi koji pospešuju zarastanje preloma se nakon šest meseci vade. Međutim, dešava se da nekim pacijentima oni ostanu trajno u telu i takve osobe ne mogu na magnetnu rezonancu“, zaključuje dr Janeski.

Jedan veliki i bitan organ u našem telu ne može na magnetnu rezonancu, a to su pluća. Razlog za to je što ova metoda traži deo tela koji ima svoju masu, a pluća su dominantno od vazduha i u njima je veoma malo atoma, te je nemoguće napraviti sliku i dijagnostikovati promene na plućima.