Biznis klub Održivi razvoj

Zelena agenda NIS-a: Zaštita životne sredine rame uz rame sa biznis projektima

NIN | 7. mart 2024 | 09:00
Zelena agenda NIS-a: Zaštita životne sredine rame uz rame sa biznis projektima
NIN / Ustupljena fotografija/Mladen Janković

U ekološke projekte i biznis inicijative koje su dale značajne efekte na unapređenje ekološke slike u našoj zemlji od 2009. godine NIS je uložio čak 900 miliona evra, od čega je u čisto ekološke inicijative investirano više od 130 miliona. Samo u 2023. godini u  realizaciju ekoloških  projekata uloženo je 801,8 miliona dinara

Iz NIS-a navode da treba imati u vidu da su ova izdvajanja znatno veća ako se uzmu u obzir i investicije u tehnologije čija primena doprinosi smanjenju štetnih uticaja na okolinu. Pored primene najboljih dostupnih metoda i tehnologija u investicionim projektima, NIS unapređuje ekološke performanse poslovnih procesa i razvija ekološku svest svojih zaposlenih. Realizacijom ekoloških projekata, kao i projekata sa ekološkim efektom podignut je nivo usaglašenosti sa zahtevima zakonske regulative Republike Srbije i unapređeno upravljanje zaštitom životne sredine, kažu u ovoj kompaniji.

Veća konkurentnost Rafinerije u Pančevu 

Najbolji primer je Rafinerija nafte Pančevo, koja je prvi energetski objekat u Srbiji koji je dobio integrisanu IPPC dozvolu, čime se potvrđuje da su svi proizvodni procesi usklađeni sa najvišim domaćim i evropskim ekološkim standardima. Veoma značajan projekat i sa aspekta biznisa i sa aspekta zaštite životne sredine je postrojenje za duboku preradu koje je u Rafineriji pušteno u rad 2020. godine, čime je omogućena proizvodnja većih količina najvrednijih goriva, kao i proširenje palete proizvoda na naftni koks. Radom ovog postrojenja smanjuju se emisije SO2 u Rafineriji za 98,8 odsto, praškastih materija za više od 50 odsto i azotnih oksida za gotovo 10 procenata. 

"Zeleni" projekti u svim oblastima poslovanja

U aminskom postrojenju kod Elemira način prerade gasa je takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen-dioksida u atmosferu i, samim tim, doprinosi smanjenju efekta staklene bašte. Reč je o HIPACT tehnologiji  (High Pressure Acidgas Capture Technology), jednoj od najefikasnijih među postojećim metodama u procesu prerade gasa. Pored toga, na gasnom polju "Ostrovo" NIS proizvodi komprimovani prirodni gas koji se koristi u industriji, čime se zamenjuju tečna goriva i smanjuju emisije štetnih gasova iz industrijskih kotlarnica, ložišta i peći. 

Energetska tranzicija

Sprovodeći svoju zelenu agendu i praveći značajne korake na putu energetske tranzicije, NIS je na osam naftnih i gasnih polja u Srbiji izgradio male elektrane čija je ukupna maksimalna snaga 14 MW, u kojima se kaptažni gas koji se ranije spaljivao na baklji sada koristi za proizvodnju električne i toplotne energije. NIS je započeo i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na svojim benzinskim stanicama u Srbiji, čime se, pored finansijskih, ostvaruju i pozitivni ekološki efekti. Solarni paneli do sada su pušteni u rad na 27 NIS-ovih benzinskih stanica, a u planu je dalji razvoj ovog projekta kako na maloprodajnim objektima, tako i na drugim lokacijama u okviru kompanije.

U 2022. godini rad je započela i TE-TO Pančevo, prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa kao ekološki prihvatljivijeg goriva. Takođe, na osam maloprodajnih objekata kompanije na auto-putevima u Srbiji postavljeni su punjači za električne automobile.

"U narednom periodu doći će do intenziviranja projekata iz oblasti povećanja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, korišćenja kvalitetnijih i ekološki čistijih goriva (prirodni gas), istraživanja mogućnosti izdvajanja i skladištenja CO2", navode u NIS-u. 

Ekološke akcije zaposlenih u kompaniji

Pored ovih projekata, i zaposleni NIS-a, članovi kluba volontera kompanije, aktivno učestvuju u ekološkim akcijama. Oni sprovode akcije čišćenja i uređenja priobalja reka i jezera, izletišta i javnih površina, sadnje drveća i edukacije najmlađih članova društva o značaju zaštite životne sredine.