Biznis klub Regionalna saradnja

Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac: Ima još potencijala za razvoj industrije i turizma

Jovanka Matić | 22. novembar 2023 | 10:40 >> 21. novembar 2023 | 10:40
Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac: Ima još potencijala za razvoj industrije i turizma
PROMO / Opština Boljevac

Opština Boljevac pripada Zaječarskom upravnom okrugu i po svom geografskom položaju je, kako kaže predsednik opštine dr Nebojša Marjanović, „zapadna kapija istočne Srbije“. Boljevac je udaljen 40 kilometara od auto-puta i najzapadnija je opština u istočnoj Srbiji, godinama je bila devastirana i svrstana je u četvrtu kategoriju po nerazvijenosti.

Da li smatrate da je nepravedno svrstana u nerazvijene, ako se zna da ima dosta resursa za razvoj privrednih aktivnosti?

Uspeli smo pre 15 godina da izađemo iz četvrte grupe u treću, jer smo imali važne investicije ne samo za opštinu, već značajne i za državu Srbiju. Područje je brdsko-planinsko s dosta pašnjaka, livada i šuma. Šume su značajan resurs. Pedeset posto naše teritorije je pod šumama belog bukovog drveta, i odlična je sirovina za drvoprerađivački sektor. Nadamo se da ćemo uskoro imati novi pogon iz ove oblasti. Imali smo drvoprerađivački kompleks, a danas je među najznačajnijim fabrikama fabrika peleta i paleta. U proteklom periodu kad nas je bilo veoma razvijeno stočarstvo, koga i danas ima, ali kao što se u celoj državi događa sa stočarstvom, i kod nas je stoke u manjem broju. Opština je u svojim planovima o strategiji razvoja poljoprivrede stavila akcenat na ovu oblast, ali i privredu ne zapostavlja. Imamo nekoliko važnih privrednih  subjekata. Jedan od njih je Agromehanika, koja proizvodi agromehanizaciju, poljomehanizaciju. Proizvodi više od 40 različitih vrsta poljoprivrednih priključaka i zapošljava više od 300 ljudi. Tu je i Bioenerdži point, koji koristi drvo kao sirovinu i pravi pelet i palete, a pri svojoj kompaniji imaju i Grimenerdži.

To je prva elektrana koja proizvodi električnu energiju iz biomase za svoje potrebe, a nešto preko toga ostaje im i za prodaju Elektroprivredi Srbije. Zatim je na našoj teritoriji i fabrika za proizvodnju privrednog industrijskog eksploziva Rudeks, ona uskoro ulazi u kooperaciju s kineskom kompanijama. Nemačka firma ima metalsku proizvodnju elemenata za mulcare. Intenzivno se vrše i istražni radovi iz oblasti plemenitih metala i do sada su dobri rezultati. Postoje elementi i razvojne šanse iz oblasti turizma. Naš srednjoškolski centar je među prvim počeo s nastavom dualnog obrazovanja, za metalski kompleks i ugostiteljstvo. Imamo srednju školu i tri osnovne škole na našoj teritoriji. Imamo kulturni centar Sportski savez. Radimo novi prostor na 400 kvadratnih metara, imamo muzej Timočka buna.

Da li dobijate očekivanu podršku od države?

Imamo veliku podršku od države, pre svega za razvoj komunalne infrastrukture. Početkom septembra započeli smo realizaciju završetka radova na čitavoj kanalizacionoj mreži u Boljevcu, sa sistemom za prečišćavanje otpadnih voda. Vrednost ovog projekta je 2,5 miliona evra. Novac je obezbeđen apliciranjem kod Ministarstva za ekologiju i zaštitu životne sredine. Na pragu smo da pokrenemo javnu nabavku za kompletnu rekonstrukciju glavnog cevovoda od izvorišta Mirovštica do Boljevca i susednog sela Mali Izvor, tako ćemo dobiti potpuno novi vodosistem, a vrednost ovog projekta je oko dva miliona evra.

Država nam pomaže i u sanaciji nekih lokalnih puteva. Ne propuštamo svaku šansu da pravimo projekte i apliciramo gde smatramo da možemo dobiti sredstva kad su u pitanju naša ministarstva, ali i evropski projekti. Čak su nam i mormoni pomagali, jer i oni imaju svoje budžete. U jednom selu su sufinansirali projekat za vodovod.

Šta vas je opredelilo da se tolike godine bavite opštinom Boljevac, a lekar ste specijalista?

U petom sam mandatu, dvadeset godina sam predsednik opštine. Jedne godine sam hteo da se sklonim s pozicije predsednika i da dam drugim ljudima šansu da nastave i urade sve ono što ja nisam stigao. Već sam dobio poslanički mandat i verifikovao ga. Moji najbliži saradnici nisu našli rešenje i molili su me da ostavim poslanički mandat i da nastavim da radim kao predsednik. Žrtvovao sam svoju struku, s druge strane, smatram da opština ima dosta potencijala za razvoj. I da se našalim: ako ne nađu povoljno rešenje, eto mene i šesti put.