Društvo

Maskirani muškarac razlupao izlog Prajd info centra u Beogradu, traži se hitna reakcija nadležnih

NIN, Beta | 8. januar 2024 | 11:40
Maskirani muškarac razlupao izlog Prajd info centra u Beogradu, traži se hitna reakcija nadležnih
PROMO / Screenshot

Maskirani muškarac razbio je juče izlog Prajd info centra u centru Beograda, zbog čega je organizacija Beograd Prajd tražila hitnu reakciju vlasti.

Prajd info centar je od tužilaštva i policije tražio da "ozbiljno shvate napad" i da što pre nađu počinoca, te da "preduzmu adekvatne mere kako se ovakvi napadi ne bi ponovili".

Snimak napada na ulaz u prostorije centra u ulici Kralja Miliana, objavljen je na duštvenoj mreži Iks, a na njemu se vidi muškarac sa kapuljačom na glavi kako više puta šutira u vrata. 

 

"Danas, u nedelju 7. januara 2024. u 16h, kada većina građana slavi pravoslavni Božić, napadnut je i, po prvi put posle pet godina i desetina pokušaja u potpunosti je polomljen izlog Prajd Info Centra", naveli su na mreži X iz Beograd prajda.

 

Iz Prajd info centra Napad su ocenili kao poruku LGBT+ osobama u Srbiji da "ne postoji dan kada su bezbedni" i da su "i tokom praznika na meti onih koji ih mrze i žele da ih obesprave".

Milićević: Neki političari svesno koriste govor mržnje protiv LGBT zajednice

Podsetili su da nikada do sada nisu bili procesuirani napadači na Prajd Info-centar, niti je bilo ko od njih osuđen, iako je uvek bilo snimaka nadzornih kamera.

Napad na Prajd info centar najoštrije je osudio Boris Milićević, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i član predsedništva SPS-a, koji je naglasio da je država "dužna da zaštiti sve svoje građanke i građane od nasilja i da sankcioniše nasilnike".

"Naša država se nalazi u jednom od odsudnih trenutaka i svaka proizvodnja podela i sukoba je direktno uperena protiv Srbije, svih njenih građana i građanki i srpskog naroda", rekao je on.

Nažalost, dodao je, neki političari svesno koriste govor mržnje protiv LGBT zajednice, kako bi mobilisali šovinističke mase za političke ciljeve suprotne interesima države i njenih građana.

 

 

"Njihova konačna namera je da iskoriste LGBT zajednicu kao žrtveno jagnje u nekim njihovim eventualnim porazima, što su mnogi u prošlosti pokušavali, ali i danas to rade. Siguran sam da u tome neće uspeti, kao ni njihovi prethodnici, pogotovu što Srbija konzistentno pokazuje da je protiv nasilja. Glasači su to pokazali i na prethodnim izborima kažnjavajući sve homofobične političare i partije. Oni koji sada pokušavaju da zajašu taj talas ne shvataju da su već prošlost.LGBT zajednica u Srbiji je dovoljno očvrsla i hrabra da ćemo i njih preživeti", naveo je Milićević.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković smatra da je demoliranje izloga Prajd info centra "ne samo za osudu", već da je teško razumljivo njegovo "kontinuirano uništavanje".

"Neophodna je efikasna i brza reakcija nadležnih kako bi se svi građani/ke osećali sigurno i ravnopravno", ukazala je poverenica.

DS: Policija i tužilaštvo da reaguju, 19. napad na Prajd info centar 

Demokratska stranka (DS) apelovala je danas na policiju i tužilaštvo da u najkraćem mogućem roku procesuiraju napadače na Prajd info centar u Beogradu, koji je, kako je istakla, napadnut 19. put. 

"Napad se ovaj put dogodio na Božić, dan koji treba da provedemo u miru, dan kada propagiramo širenje ljubavi i tolerancije, i zaista je važno da se konačno pošalje jasna poruka da su institucije na strani građana i građanki, ne nasilnika," izjavila je članica Resornog odbora Demokratske stranke za ljudska i manjinska prava i saradnju sa NVO Milica Ranđelović.

Ranđelović je navela da najoštrije osude ne smeju biti vrhunac aktivizma i da je potreban pritisak na institucije da rade svoj posao, u ovom slučaju – tužilaštvo.

"Ovi napadi jesu zločin iz mržnje i kao takvi moraju biti tretirani. Kao društvo moramo biti svesni da dok svi nismo slobodni, niko nije slobodan, i dok svi nismo bezbedni, niko nije bezbedan", istakla je Ranđelović.