Društvo

Ponoš povodom ubistva čoveka od 74 godine u zatvoru u Padinskoj skeli: Spavate li mirno?

FoNet/Tanjug | 21. mart 2024 | 10:05
Ponoš povodom ubistva čoveka od 74 godine u zatvoru u Padinskoj skeli: Spavate li mirno?
NIN / Đorđe Kojadinović

Predsednik Stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš zapitao je danas, povodom ubistva čoveka od 74 godine u zatvoru u Padinskoj skeli, ministarsku pravde Maju Popović i direktora uprave za izvršenje zatvorskih sankcija Dejana Carevića da li spavaju mirno, ili čekaju novi mandat.

"U zatvoru u Padinskoj Skeli brutalno je ubijen S.B. star 74 godine. Služio je kaznu zatvora od 30 dana, jer nije platio kaznu zbog bačene petarde sa balkona. Vlast je pokušala to da sakrije od javnosti. To je Srbija danas", napisao je Ponoš na društvenoj mreži Iks.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija protiv odgovornih lica u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu - Padinska Skela pokrenulo postupak unutrašnje kontrole i postupke za utvrđivanje disciplinske odgovornosti povodom smrti prekršajno kažnjenog lica S.B, a da je upravnik Zavoda zbog navedenog događaja smenjen.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je odmah po saznanju za smrt S.B. obavestila Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno javno tužilaštvo.

"Više javno tužilaštvo u Beogradu je posle dobijanja obdukcionog nalaza pokrenulo istragu protiv tri prekršajno kažnjena lica koji izdržavaju kaznu u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu - Padinska Skela, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivično delo Teško ubistvo iz člana 114. Krivičnog zakonika", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo pravde apeluje na nadležne organe da u što kraćem roku sprovedu postupak protiv učinilaca svirepog ubistva i što strože ih sankcionišu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije juče da je postupajući tužilac naredio hapšenje osumnjičenih zatvorenika Srećka S. (20), Saše S. (21) i Dalibora P. (21) koji se sumnjiče za ubistvo S.B. (74), sa kojim su delili zatvorsku ćeliju u KPZ "Padinska skela".

Tužilac je 4. februara obavešten o smrti S.B., nakon čega je naložio da se obavi obdukcija sa toksikologijom, koja je završena 8. marta i koja je pokazala da je umro nasilnom smrću.

Milivojević: Odgovorni za tu smrt moraju biti smenjeni i procesuirani

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da je ubistvo Stanimira Brajkovića u "državnom pritvoru", u zatvoru u Padinskoj skeli, pokazalo da državni sistem nije zakazao, već se raspao.

Milivojević je ocenio i da prvoodgovorni u "tom raspalom sistemu", ministarka pravde Maja Popović i direktor uprave za izvršavanje krivičnih sankcija Dejan Carević, već danas moraju biti smenjeni bez mogućnosti da u novoj vladi imaju bilo kakve funkcije.

"Stanimir Brajković, zverski ubijen posle višednevnog monstruoznog mučenja i seksualnog iživljavanja u zatvoru u Padinskoj skeli od strane trojice pritvorenika, nesumnjivo je još jedna nevina žrtva režima Aleksandra Vučića", naveo je Milivojević u pisanoj izjavi.

Dodao je i da je nekoliko puta kao narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova zahtevao od Vladimira Orlića kao predsedsednika Narodne skupštine u prethodnom sazivu, da pod hitno konstituiše Skupštinsku komisiju za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, "što je on bahato i osiono odbijao".

Milivojević: Brajković bi možda bio živ da je bilo komisije

Prema rečima Srđana Milivojevića, Brajković bi možda bio živ da je takva komisija konsituisana i započela svoj rad.

"Na primeru tragičnog stradanja ovog čoveka, moguće je jasno sagledati zašto je režim Aleksandra Vučića konstatntno pokušavao da odredi pritvor inspektorima Milenkoviću, Isakovu i Mitiću koji su otkrili Jovanjicu, najveću fabriku za proizvodnju i preradu marihuane u Evropi. Očigledno je iz kojih razloga je u pritvoru bila Katarina Petrović - policajka koja je javnosti obelodanila da je kum Aleksandra Vučića izazvao saobraćajnu nesreću pod dejstvom narkotika i alkohola", naveo je on.

Dodao je i da je jasno i zbog čega je na svom radnom mestu kidnapovan a potom prebačnen u pritvor Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika, kao i da se može naslutiti šta je sve u pritvoru preživeo inspektor Dejan Jović koji je radio na rasvetljavanju zločina klana Veljka Belivuka.

"Osnovano se može pretpostaviti šta je bio stvarni cilj njihovih pritvaranja kakva im je sudbina bila namenjena od strane ovog zločinačkog i mafijaškog režima", rekao je Milivojević.

"Stanimir Brajković, star 74 godine, pritvora je dopao jer nije imao da plati novčanu kaznu od 30.000 dinara zbog bacanja petardi u novogodišnjoj noći. Milan Radoičić koji je sa grupom ljudi naoružanih teškim pešadijskim i automatskim oružjem izazvao oružani sukob na severu Kosova i Metohije, koji je po rečima Aleksandra Vučića bivšeg predsednika Srpske napredne stranke maltene pretio da izazve novi ratni sukob, šeta po Srbiji slaveći rođendan na Kopaoniku uz vatromet i petarde", kazao je Milivojević.

Brajković je, kako se nedavo saznalo, ubijen 4. februara u zatvoru u Padinskoj skeli, a za njegovo ubistvo osumnjičena su trojica zatvorenika.