Društvo

Program "Buđenje": Obeležavanje prve godišnjice masovnog ubistva i početak višeslojnog procesa memorijalizacije

FoNet | 26. april 2024 | 12:54
Program "Buđenje": Obeležavanje prve godišnjice masovnog ubistva i početak višeslojnog procesa memorijalizacije
NIN / Snežana Krstić

Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" saopštio je da će u petak, 3. maja programom "Buđenje" biti obeležena prva godišnjica ubistva i označiti početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Program čine prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije, navodi se u saopštenju.

U petak, 3. maja u 8.40 u Ulici kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju, dok će u 8:41 mediji u Srbiji na minut prekinuti program. Medijić će to isto učiniti i 4. maja u 22.32, kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

Od devet do 19 sati, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

U 20 sati će u Tašmajdanskom parku početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

U Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja 2023. ubijeni su Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i Dragan Vlahović (53), a ranjeno je šest osoba.

U Duboni i Malom Orašju 4. maja 2023. ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), dok je ranjeno 12 osoba.