Ekonomija

Amazon u AI startap ulaže još 2,75 milijardi dolara

CNBC | 28. mart 2024 | 08:32
Amazon u AI startap ulaže još 2,75 milijardi dolara
EPA / EFE/David Borrat

Amazon je najavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podržavajući Antropik, startup sa sedištem u San Francisku koji se smatra liderom u generativnoj veštačkoj inteligenciji. Njegov osnovni model i čet bot klaudi se takmiče sa OpenAI i Čet-Dži-Pi-Ti.

Kompanije su u septembru najavile početnu investiciju od 1,25 milijardi dolara, a zatim su saopštile da će Amazon uložiti do 4 milijarde dolara. Vesti od srede označavaju drugu tranšu Amazona tog finansiranja.

Amazon će zadržati manjinski udeo u kompaniji i neće imati mesto u upravnom odboru kompanije Antropik, saopštila je kompanija. Dogovor je sklopljen na osnovu najnovije procene AI startapa, koja je, prema izvoru, bila 18,4 milijarde dolara.

Tokom prošle godine, Antropik je sklopio pet različitih finansijskih sporazuma u ​​vrednosti od približno 7,3 milijarde dolara. Proizvod kompanije se direktno takmiči sa OpenAI Čet-Dži-Pi-Ti-jom u poslovnom i potrošačkom svetu, a osnovali su ga bivši rukovodioci OpenAI istraživanja i zaposleni.

"Generativna AI je spremna da postane najtransformativnija tehnologija našeg vremena, i verujemo da će naša strateška saradnja sa Anthropikom dodatno poboljšati iskustva naših korisnika i radovati se onome što sledi", rekao je Svami Sivasubramanian, potpredsednik za podatke i AI u AVS dobavljač oblaka, piše CNBC.

Amazonov potez je najnoviji u porastu potrošnje među provajderima oblaka kako bi ostali ispred u trci AI. I to je drugo ažuriranje strukture kapitala kompanije Anthropic za nedelju dana. Kasno u petak, izveštaji o stečaju pokazali su da je kripto berza FTKS sklopila dogovor sa grupom kupaca o prodaji većine svog udela u Antropiku, potvrđujući izveštaj CNBC-a od prošle nedelje.

Izraz generativna veštačka inteligencija ušao je u mejnstrim i poslovni govor naizgled preko noći, a ova oblast je eksplodirala tokom protekle godine, sa rekordnih 29,1 milijardu dolara uloženih u skoro 700 poslova u 2023, prema Pitč Buku. OpenAI Čet-Dži-Pi-Ti je prvi put pokazao sposobnost tehnologije da proizvede jezik nalik ljudima i kreativni sadržaj krajem 2022. Od tada, OpenAI kaže da je više od 92% kompanija sa liste Fortune 500 usvojilo platformu, obuhvatajući industrije kao što su finansijske usluge, pravne aplikacije i obrazovanje.

Provajderi usluga u oblaku kao što je Amazon Veb Services ne žele da budu uhvaćeni nespremni.

Tagovi