Ekonomija

Kako je generativni AI podstakao gigante da ulažu milijarde dolara u startape

CNBC | 1. april 2024 | 10:27
Kako je generativni AI podstakao gigante da ulažu milijarde dolara u startape
PROFIMEDIA / Profimedia

Tehnološki giganti ovih dana ne obavljaju mnogo preuzimanja, uglavnom zbog nepovoljnog regulatornog okruženja. Ali oni pronalaze druge načine da potroše milijarde dolara, na kako kažu, sledeću veliku stvar.

Amazonova investicija od 2,75 milijardi dolara u startap za veštačku inteligenciju Antrofik, objavljena ove nedelje, bila je njegov najveći poduhvat i najnoviji primer zlatne groznice veštačke inteligencije koja je navela najveće tehnološke kompanije da otvore svoje novčanike.

Antrofik je programer iza AI modela Clode, koji se takmiči sa GPT-om iz Majkrosofta. Zajedno sa Metom i Eplom,
svi se utrkuju da integrišu generativnu veštačku inteligenciju u svoje ogromne portfelje proizvoda i funkcija kako bi osigurali da ne zaostaju na tržištu za koje se predviđa da će u roku od jedne decenije premašiti prihod od milijardu dolara.

U 2023., investitori su uložili 29,1 milijardu dolara kombinovano u skoro 700 generativnih AI poslova, što je povećanje vrednosti od više od 260% u odnosu na prethodnu godinu, prema Pič Buku.

Značajan deo tog novca bio je strateški, jer je dolazio od tehnoloških kompanija, a ne od rizičnog kapitala ili drugih institucija. Fred Havemajer, šef američkog istraživanja veštačke inteligencije i softvera u kompaniji Makuari, rekao je da je strah od propuštanja jedan faktor koji pokreće njihove odluke.

"Oni definitivno ne žele da propuste da budu deo AI ekosistema. Definitivno mislim da na ovom tržištu postoji FOMO (Strah od propuštanja), rekao je Havemajer. 

Nvidia jedan od najvećih investitora u Silicijumskoj dolini

Ogromne investicije su neophodne jer su AI modeli notorno skupi za izgradnju i obuku, zahtevajući hiljade specijalizovanih čipova koji su do danas uglavnom dolazili od Nvidije. Meta, koja razvija sopstveni model pod nazivom Llama, saopštila je da troši milijarde na Nvidijine grafičke procesorske jedinice, jednu od mnogih kompanija koje su pomogle proizvođaču čipova da poveća prihode u odnosu na prethodnu godinu za više od 250%.

Bilo da se radi o izgradnji ili investiranju, postoji ograničen broj kompanija koje mogu sebi priuštiti da igraju na tržištu. Pored razvoja čipova, Nvidia se pojavila kao jedan od najvećih investitora u Silicijumskoj dolini, uzimajući udeo u brojnim kompanijama sa veštačkom inteligencijom u nastajanju, delimično kao način da se osigura da njena tehnologija bude široko primenjena. Slično, Majkrosoft, Gugl i Amazon ponekad nude kredite u oblaku kao deo svojih investicija.

U sporazumu Amazon-Antrofika objavljenom u sredu, dve kompanije su rekle da će blisko sarađivati na različite načine. Antrofik će koristiti Amazon Veb Servis za svoje računarske potrebe, kao i Amazonove čipove. Antrofikove modele će Amazon distribuirati korisnicima AVS-a.

EPA / EFE/David Borrat
EPA / EFE/David Borrat

Ranije ovog meseca, Antrofik je lansirao Claude 3, svoj najmoćniji model i model za koji kaže da omogućava korisnicima da otpremaju fotografije, grafikone, dokumente i druge vrste nestrukturiranih podataka radi analize i odgovora.

Veštačka inteligencija je odavno privukla pažnju Majkrosofta, koji je ranije uložio milijardu dolara u OpenAI 2019. Veličina njegove investicije je od tada porasla na oko 13 milijardi dolara. Majkrosoft u velikoj meri koristi OpenAI model i nudi modele otvorenog koda na svom Azure oblaku.

Alfabet igra ulogu graditelja i investitora. Kompanija je preusmerila veći deo svog razvoja proizvoda na generativnu veštačku inteligenciju i svoj novi rebrendirani model Džemini, dodajući funkcije u pretragu, dokumente, mape i drugde. Prošle godine, Gugl se obavezao da će investirati 2 milijarde dolara u Antrofik nakon što je prethodno potvrdio da je preuzeo 10% udela u startapu zajedno sa velikim ugovorom u oblaku između dve kompanije.

"Ulaganje u startape nije bacanje novca"

Havemeier je rekao da tehnološki giganti ne bacaju samo novac u „ciklus hiperaktivnosti“, jer su ove investicije u startapove sa veštačkom inteligencijom usklađene sa njihovim mapama puta za proizvode. Havemeier je rekao da savezi sa velikim dobavljačima oblaka ne samo da donose preko potrebnu gotovinu startapima, već im pomažu i da prijave klijente.

Kompanije u oblaku poručuju: "Dođite kod nas, radite na našoj platformi, imate izvorni pristup najnovijim i najboljim AI modelima, a takođe koristite našu infrastrukturu, to je takođe deo mnogo veće igre ekosistema", rekao je Havemajer. 

"Vidimo mnogo saveza koji se pojavljuju među tim hiperskalerima koji imaju značajan obim, infrastrukturu i veoma duboke džepove".
U nedavnim pozivima za zaradu, tehnički rukovodioci su ponovili svoj fokus na generativnu veštačku inteligenciju, jasno stavljajući do znanja investitorima da moraju da troše novac da bi zaradili novac, bilo da se radi o internom razvoju ili kroz ulaganje u startapove.

Glavni finansijski direktor Majkrosofta Ejmi Hud rekla je prošle godine da je kompanija prilagođavala svoju "radnu snagu ka poslu koji je prvi AI koji radimo bez dodavanja materijalnog broja ljudi radnoj snazi". Ona je rekla da će Majkrosoft nastaviti da daje prioritet ulaganju u AI kao "stvari koja će oblikovati sledeću deceniju".

Lideri Gugla, Epla i Amazona takođe su sugerisali investitorima da su voljni da smanje troškove širom odeljenja kako bi preusmerili više sredstava na svoje napore AI. Među korisnicima su i startapi.

Figure, startup koji želi da napravi robota koji hoda kao čovek, prikupio je novac od Majkrosoftovog OpenAI-a i Nvidije i procenjen je prošlog meseca na 2,6 milijardi dolara.

NIN / NIN
NIN / NIN

Amazonova najveća opklada je Anthropic, koja je do sada uložila ukupno 4 milijarde dolara. Kompanija je takođe investirala u programera AI platforme otvorenog koda Hadžing Fejs.

Guglove investicije uključuju Esential AI, koja razvija programe veštačke inteligencije za potrošače i koju podržava AMD
  i Nvidia. Alfabet i Nvidia su takođe investitori u Runvai ML, generativnu AI kompaniju poznatu po svojim alatima za uređivanje videa i vizuelnih efekata. Ostali u Nvidijinom portfelju uključuju Mistral, Perplekiti i Kohere, prenosi CNBC.

Ulaganje u sopstvene modele

U međuvremenu, mnoge velike tehnološke kompanije nastavljaju da interno troše na razvoj sopstvenih modela.

Majkrosoft je uložio u mnoge tehnike koje podržavaju generativnu veštačku inteligenciju preko svog iatraživačkog odeljenja. Amazon navodno planira da obuči veći model koji je više gladan podataka nego čak i OpenAI-jev GPT-4.

Istraživači kompanije Epl nedavno su objavili detalje svog rada na MM1, porodici malih AI modela koji mogu da primaju i tekstualni i vizuelni unos. Apple je u drugačijoj poziciji od svojih kolega jer ne prodaje uslugu u oblaku. Ipak, tehnološki gigant navodno traži partnere za veštačku inteligenciju, uključujući potencijalno Gugl u SAD i Baidu u Kini. 

Danijel Njuman, izvršni direktor kompanije za tehnološku analizu Futurum Group, rekao je da tehnološke kompanije moraju da budu pametne kada je u pitanju ulaganje u veštačku inteligenciju.

Majkrosoftova investicija OpenAI uključivala je deljenje profita u neprofitnom krilu, kao i kredite za korišćenje usluge u oblaku. 

 

NIN / startap
NIN / startap

Što se tiče Amazonovog sporazuma sa Antropikom, rekao je da bi akvizicija bila "mnogo teža od ulaganja". To je zato što regulatori širom sveta razbijaju velike tehnologije, što otežava obavljanje značajnih akvizicija.

Čak i investicije privlače pažnju. U januaru je Federalna trgovinska komisija objavila da će sprovesti opsežnu istragu o najvećim igračima na polju veštačke inteligencije, uključujući Amazon, Alfabet, Majkrosoft, Antrofik i OpenAI.

Predsednica FTC-a Lina Kan opisala je istragu kao "istragu tržišta o investicijama i partnerstvima koja se formiraju između programera veštačke inteligencije i velikih dobavljača usluga u oblaku". Regulator ima ovlašćenje da naloži kompanijama da podnesu posebne izveštaje ili pismeno odgovore na pitanja o svom poslovanju.

"Znamo da regulatori postaju sve više fokusirani na tradicionalni put zatvaranja akvizicije", rekao je Njuman.