Ekonomija

Majkrosoft i OpenAI prave superkompjuter vredan 115 milijardi dolara

Rojters | 3. april 2024 | 08:42
Majkrosoft i OpenAI prave superkompjuter vredan 115 milijardi dolara
PROFIMEDIA / Profimedia

Majkrosoft i OpenAI rade na planovima za projekat centra podataka koji bi mogao koštati čak 100 milijardi dolara i uključivati superkompjuter sa veštačkom inteligencijom pod nazivom "Zvezdana kapija" koji bi trebalo da bude lansiran 2028. godine.

Brzo usvajanje tehnologije generativne veštačke inteligencije dovelo je do velike potražnje za centrima podataka sa veštačkom inteligencijom koji su sposobni da se bave naprednijim zadacima od tradicionalnih centara podataka.

Predloženi superkompjuter sa sedištem u SAD bio bi najveći u seriji koju kompanije žele da naprave u narednih šest godina, dodaje se u izveštaju. Informacija je pripisala okvirnu cenu od 100 milijardi dolara osobi koja je razgovarala sa Altmanom o tome i osobi koja je pogledala neke od početnih Majkrosoftovih procena troškova za razvoj veštačke inteligencije.

Altman i Majkrosoft su proširili superkompjutere u pet faza, sa Stardžetom kao petom fazom. Majkrosoft radi na manjem superkompjuteru četvrte faze za OpenAI koji će biti lansiran oko 2026. godine. Ova dva tehnološka giganta su u sredini treće faze petofaznog plana, sa značajnim delom troškova za naredne dve faze koje uključuju nabavku potrebnih AI čipova, presnosi Rojters

Rastući zahtevi klaud tehnologije za generativnom veštačkom inteligencijom ubrzali su zahteve za data centrima usmerenim na AI, koji mogu da obrađuju naprednije zadatke od tradicionalnih.

Majkrosoft je takođe najavio duo prilagođenih računarskih čipova u novembru prošle godine. U izveštaju se navodi da će novi projekat biti dizajniran za rad sa čipovima različitih dobavljača.

"Uvek planiramo sledeću generaciju infrastrukturnih inovacija potrebnih da nastavimo da pomeramo granice mogućnosti veštačke inteligencije", rekao je portparol Majkrosofta u izjavi Rojtersu. 

Troškovi za ovaj plan mogli bi da premaše 115 milijardi dolara, što je trostruko više nego Majkrosoftovi troškovi prošle godine na kapitalne troškove za servere, zgrade i drugu opremu.