Ekonomija

Đedović Handanović: Početak pripremnih radova na RHE Bistrica sledeće godine

Tanjug | 7. maj 2024 | 17:24
Đedović Handanović: Početak pripremnih radova na RHE Bistrica sledeće godine
TANJUG / MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa glavnim predstavnikom kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) na Balkanu Masahirom Uekijem o finansiranju i izgradnji reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, najavljujući početak pripremnih radova za sledeću goddinu.

Ministarka je istakla da je reč o najvažnijem projektu u energetskom sektoru, koji je prepoznat i u programu "Skok u budućnost - Srbija 2027".

Đedović Handanović je istakla da se radi o prvoj RHE koja će se graditi posle više od tri decenije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Ova hidroelektrana kapaciteta 628 MW, važna je za balansiranje i skladištenje energije, posebno zbog obezbeđivanja dovoljno električne energije u narednom periodu. Do kraja godine završićemo pripremu tehničke dokumentacije, kako bismo sledeće godine započeli izvođenje pripremnih radova", rekla je ministarka.

Predstavnik kancelarije JICA-e na Balkanu Masahir Ueki je izrazio želju da se saradnja Srbije i Japana u energetskom sektoru uspešno nastavi i u narednom periodu, posebno zbog velikog značaja RHE Bistrica za sigurnost snabdevanja i dekarbonizaciju energetskog sektora u Srbiji.

U saopštenju se dodaje da su završeni Idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok je u toku priprema Prostornog plana područja posebne namene, Studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara za projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Formalizacija odluke o započinjanju pripremne studije Japanske agencije za međunarodnu saradnju za izgradnju RHE Bistrica doneta je posle zvanične posete parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasušija Hosake, povodom puštanja u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na TENT A, projekta koji je uspešno realizovan u saradnji sa JICA-om, dodaje se u saopštenju.