ESG

OTP banka, primer društveno odgovorne kompanije: Održivost i odgovornost kao imperativ

Promo | 7. decembar 2023 | 12:00
OTP banka, primer društveno odgovorne kompanije: Održivost i odgovornost kao imperativ
PROMO / OTP banka

Iz godine u godinu, OTP banka potvrđuje poziciju jednog od lidera u bankarskom sektoru i u domenu korporativne odgovornosti, a predanost iniciranju i implementaciji brojnih projekata deo je njenog dugoročnog strateškog opredeljenja. Podjednakom posvećenošću ka sva tri aspekta ESG standarda, „zelenoj tranziciji“, ulaganju u sport, kulturu, svoje zaposlene, kao i socijalnom i održivom preduzetništvu, Banka je postala pravi primer odgovorne kompanije sa snažnim uticajem i značajnim rezultatima.

Ovo potvrđuje i njen Izveštaj o održivom poslovanju za 2022, koji je prvi put potvrdila pozitivnim nalazom i revizorska kuća, a koji sadrži detaljan pregled nefinansijskih učinaka banke, što reflektuje integrisanost održivosti u sve aspekte poslovanja, i u skladu je sa regulatornim zahtevima u vezi sa nefinansijskim izveštavanjem. Doslednost i kredibilitet u ovoj oblasti ogledaju se i u činjenici da je kao prva i trenutno jedina banka iz Srbije, OTP banka postala zvanični potpisnik UN principa za odgovorno bankarstvo - jedinstvenog okvira za održivo bankarstvo razvijeno kroz saradnju između banaka širom sveta i Programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine UN.

Principi predstavljaju glavni okvir kojim se obezbeđuje usklađenost strategije i prakse banaka sa vizijom društva za budućnost u okviru Ciljeva UN za održivi razvoj i Pariskog klimatskog sporazuma, čemu je i OTP posvećena, delujući na osnovu svojih ESG i CSR strategija. Zajedno sa matičnom OTP Grupom ima za cilj da bude regionalni lider u finansiranju održivog i postepenog prelaska na niskougljeničnu ekonomiju. 

OTP banka kontinuirano implementira inovativne načine za ostvarenje energetske efikasnosti. Na krovu centralne zgrade  izgrađena je solarna elektrana, a Banka ima i zaključen ugovor o potpunom snabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora (100 odsto ZelEPS).

Kao važan doprinos na polju afirmacije i osnaživanja kulture davanja u Srbiji, Banka je pokrenula pionirsku inicijativu „Zajedno do solidarnijeg društva“, gde podršku daju partneri Srpski filantropski forum i Trag fondacija. Cilj je izrada jedinstvenog Registra organizacija civilnog društva, na osnovu kojeg će se OTP banka osloboditi od provizija za uplate donacija na namenske račune kredibilnih humanitarnih organizacija.

PROMO / OTP banka
PROMO / OTP banka

U OTP banci su posebno ponosni na svoju zelenu platformu Generator LAB, putem koje se implementiraju brojni pojedinačni projekti posvećeni temi održivosti. Posebno se ističu sajam socijalnog i održivog preduzetništva „Generator dobrih dela“ i konkurs „Generator ZERO“, čija su poslednja dva izdanja bila posvećena pronalasku najboljih rešenja za smanjenje karbonskog otiska, okupivši gotovo dve stotine učesnika. U 2023. banka je nastavila sa razvojem novih inicijativa i pokrenula OTP VILLAGE u partnerstvu sa ekološkim Udruženjem Supernatural, urbani pčelinjak i rasadnik sa 12 vrsta medonosnog bilja, dajući svoj doprinos uvećanju biodiverziteta u želji da ukaže na ključnu ulogu pčela za očuvanje našeg celokupnog ekosistema.

Već treću godinu zaredom OTP učestvuje u globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Masterkard, koja ima za cilj da zasadi 100 miliona stabala i na taj način doprinese smanjenju posledica klimatskih promena. Ove godine ukupno 46.885 klijenata banke je učestvovalo u ovoj inicijativi, što znači da će naša planeta biti bogatija za isto toliko novih stabala.

Drugu godinu zaredom, OTP banka i izdavačka kuća Buka su organizovale konkurs za najbolji neobjavljeni roman, koji neafirmisanim piscima daje priliku da predstave svoje stvaralaštvo. Uz književnost, banka već dugi niz godina sarađuje sa Galerijom Matice srpske s ciljem očuvanja nacionalnog kulturnog nasleđa. 

Koliko su ulaganje u sport i promocija olimpijskih vrednosti važni za OTP banku svedoči činjenica da je više od dve decenije sponzor Olimpijskog komiteta Srbije. Reč je o ubedljivo najdužem sponzorstvu u srpskom sportu i predstavlja primer uspešne saradnje između biznis sektora i institucija sporta.