ESG

Eurobank Direktna i projekat "Škola kao nacrtana za vas": Ulaganje u bolje uslove obrazovanja u školama širom Srbije

A.E. | 7. decembar 2023 | 12:00
Eurobank Direktna i projekat "Škola kao nacrtana za vas": Ulaganje u bolje uslove obrazovanja u školama širom Srbije
PROMO / Eurobank Direktna

Unapređujući kvalitet obrazovanja i ističući izuzetne primere društvene odgovornosti, projekat Eurobank Direktne „Škola kao nacrtana za Vas“ pokazuje kako angažovanje kompanija pruža značajan doprinos društvu u celini. Saradnja između poslovnog sektora, državnih i obrazovnih institucija je veoma značajna za realizaciju ovog projekta koji je prepoznat kao primer dobre prakse, i koji je postavio visoke standarde kada je reč o ulaganju u obrazovanje.

Pokrenut 2018. godine, projekat je započet sa idejom pružanja podrške obrazovnim institucijama i unapređenju kvaliteta obrazovanja u srednjim ekonomskim školama širom Srbije. Zahvaljujući humanitarnoj Masterkard kreditnoj kartici „Eurobank Direktna Veliko srce“ i klijentima, korisnicima ove kartice, Banka odvaja deo sredstava od svojih prihoda i usmerava ih u opremanje i modernizaciju srednjih škola širom Srbije. 

Od početka projekta do danas, Banka je opremila 14 kabineta srednjih ekonomskih škola u gradovima širom Srbije, sa ciljem unapređenja nastavnog procesa. Naredna, petnaesta donacija po redu, realizovaće se u Ekonomskoj školi „9. maj“ u Sremskoj Mitrovici već početkom decembra, a kabinet ove škole biće kompletno opremljen za finansijsko-računovodstvenu i administrativnu obuku učenika. Dugoročna posvećenost Banke projektu „Škola kao nacrtana za Vas“ odražava se ne samo u broju opremljenih kabineta, već i u širem uticaju na obrazovanje učenika širom zemlje. Podsećanja radi, prva u nizu donacija iz ovog projekta realizovana je u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu, u kojoj su učenici dobili nov i moderno opremljen kabinet za statistiku i računovodstvo. Postavljajući temelje za unapređenje nastave i stvaranje stimulativnog okruženja, projekat je nastavljen i u narednim godinama, pa je tako u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“ u Šapcu, elektronsko-jezička laboratorija opremljena najsavremenijom opremom za učenje stranih jezika, dok je školska biblioteka dobila laptop računare. Čak i tokom izazovnih vremena pandemije koronavirusa, projekat nije prekinut – u Ekonomskoj srednjoj školi „Bosa Milićević“ u Subotici, Banka je omogućila opremanje kabineta virtuelne banke, pružajući đacima mogućnost sticanja realnih iskustava i kvalitetne pripreme za buduća zanimanja. Dodatno, u ovoj srednjoj školi, zaposleni iz Eurobank Direktne pružili su svoj doprinos i kroz predavanja učenicima preneli i nova teorijska i praktična znanja o bankarstvu. U gradovima poput Leskovca, Beograda, Zrenjanina, Niša, Bora, Stare Pazove, Smedereva, Arilja, opremljeni su kabineti računarskom opremom, projektorima i ostalom opremom neophodnom za obuku u virtuelnim preduzećima. 

PROMO/Eurobank Direktna
PROMO / Eurobank Direktna

U okviru projekta „Škola kao nacrtana za Vas“, Banka je ostvarila značajnu saradnju sa muzejem „Dom Jevrema Grujića“ i izdavačkom kućom Laguna. Kroz edukativni program „Putujući muzej“ i predavanja kustosa, učenici su dobili priliku da saznaju više o srpskoj istoriji i kulturi. U saradnji sa izdavačkom kućom Laguna, srednjoškolcima je pružena prilika za upoznavanje i razgovor sa piscima Vanjom Bulićem i Brankom Rosićem. 

Eurobank Direktna sa ponosom ističe projekat „Škola kao nacrtana za Vas“, koji je zasluženo proglašen za Kampanju sa svrhom 2021. godine, a ova značajna nagrada dodeljena je Banci na festivalu društveno odgovorne komunikacije „Kampanje sa svrhom“, u organizaciji udruženja „Žute pantalone“.

Pružajući finansijsku podršku, ali istovremeno i podstičući kreativnost, kulturnu svest i ljubav prema znanju, ovaj projekat predstavlja i promoviše vrednosti koje stvaraju generacije učenika, ne samo akademski obrazovane, već i motivisane da dalje doprinesu celokupnom razvoju društva.