ESG

Prvi ekološki rudnik u regionu: Rudnik barka i zlata "Čukaru Peki" u Boru

A. E. | 7. decembar 2023 | 12:00
Prvi ekološki rudnik u regionu: Rudnik barka i zlata "Čukaru Peki" u Boru
PROMO / Čukaru Peki

Implementacijom najnovijih i najsavremenijih tehnoloških rešenja, upotrebom najmodernije opreme i novih ekološki prihvatljivijih metoda rada, postavljeni su čvrsti temelji koji omogućavaju da Čukaru Peki bude utemeljivač i nosilac održivog zelenog rudarstva u Srbiji

U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, pitanja održivosti i društvene odgovornosti postaju sve važnija i neizbežna komponenta uspešnog poslovanja, kako za same kompanije, tako i za investitore, regulatorna tela i celokupno društvo.

Rudnik bakra i zlata u Boru Čukaru Peki je najmlađi i najmoderniji rudnik u Srbiji, koji je rad utemeljio na uvođenju najsavremenijih tehnologija, poštovanju najviših rudarskih, bezbednosnih i ekoloških standarda i primeni najboljih praksi svetske rudarske industrije, u cilju postizanja efikasnosti i produktivnosti, a pre svega ostvarenja prioritetnih zadataka: bezbednosti i zdravlja na radu, kao i zaštite životne sredine. Implementacijom najnovijih i najsavremenijih tehnoloških rešenja, upotrebom najmodernije opreme i novih ekološki prihvatljivijih metoda rada, postavljeni su čvrsti temelji koji omogućavaju da Čukaru Peki, kao prvi ekološki rudnik na ovim prostorima, bude utemeljivač i nosilac održivog zelenog rudarstva u Srbiji, ali i pravi primer pravog ekološkog rudnika i održivog zelenog rudarstva u Evropi.

Značaj primene cirkularne ekonomije u razvoju moderne rudarske industrije je nemerljiv. Polazna tačka rada rudnika Čukaru Peki je cirkularna zelena ekonomija, zatvoreni cirkularni sistem koji, na osnovu poštovanja najviših ekoloških standarda i modernog načina rudarenja, omogućava da se postigne „nulti“ uticaj na životnu sredinu. To se postiže na više načina.

Prvi je u postupku podzemne eksploatacije, gde se otkopane rudarske komore zapunjavaju smešom od jalovine, koja u postupku prerade rude nastaje kao nusproizvod. Smeša od jalovine stvara se u posebno izgrađenom i jedinstvenom postrojenju,  prvom i jedinom ovog tipa u Srbiji, „Postrojenju za pasta zasip“. Nakon otkopavanja, ruda se prevozi zatvorenim transportnim trakama koje sprečavaju raznošenje prašine, a sama prerada se odvija u postrojenju za preradu mineralnih sirovina, odnosno Flotaciji gde se nakon primarnog odvija proces finalnog drobljenja i flotacije, i na kraju odvajanje koncentrata bakra - finalni proizvod u rudniku Čukaru Peki.

PROMO/Čukaru Peki
PROMO / Čukaru Peki

Nusproizvod pirit, kao i manji procenat neiskorišćenog dela prerađene rude, čiji se najveći deo koristi u ponovnom procesu zapunjavanja, odlažu se na jalovištu koje je izgrađeno po najnovijoj tehnologiji, obloženo nepropusnom folijom da bi se sprečio prodor štetnih materija u zemljište i vodom kako bi se sprečilo raznošenje štetnih materija u vazduh. Upravo na ovaj način, zahvaljujući naprednim tehnologijama koje omogućavaju ponovnu upotrebu resursa, otklonjeni su svi potencijani rizici i smanjen je svaki mogući štetni uticaj na životnu sredinu.

Dosadašnja ukupna naša ulaganja su blizu 920 miliona američkih dolara uz prethodne investicije u izgradnju osnovnih i pratećih rudarskih postrojenja, koja podrazumevaju i ozbiljna ulaganja na polju ekologije, objekte u funkciji zaštite životne sredine, postupak rekultivacije, pošumljavanje i ozelenjavanje. Na ovaj način uspostavljen je sistem zaštite i monitoringa, a želja kompanije je da se tokom budućeg rada trenutni sistem unapređuje novim naprednijim tehnologijama.

PROMO/Čukaru Peki
PROMO / Čukaru Peki

Кompanija Srbija Ziđin Majning sukcesivno od početka rada, kao društveno odgovorna kompanija čiji su prioriteti zdravlje i bezbednost zaposlenih i zaštita životne sredine, uspostavila je sistem u kom je bezbednost na prvom mestu, a u skladu sa razvojnom politikom i usvojenim ESG standardima, obavlja i pošumljavanje i rekultivaciju terena, sprovodi zaštitu biodiverziteta, istinski je usmerena na korišćenje obnovljivih izvora energije i u svakom pogledu posvećena društveno odgovornom radu i za dobrobit društvene zajednice u kojoj posluje i države Srbije. Takođe, fokus kompanije je na zaposlenima, koji i predstavljaju njeno najveće bogatstvo.

Svaka moderna kompanija teži novim tehnologijama, uvođenju novih, savremenih metoda rada, koje će omogućiti veću produktivnost i efikasnost. Sve tehnološke inovacije donose novitete, uštedu energije, vode, materijala i nove savremenije metode rada koje anuliraju štetne uticaje. Težnja novih tehnologija je stanje tzv. nultog otpada/zagađenja, a to je cilj i svake društveno odgovorne kompanije, kao što je Srbija Ziđin Majning.

Posvećenost kompanije društvenom ekonomskom rastu i njen doprinos razvoju lokalne zajednice, realizacijom brojnih infrastrukturnih, obrazovnih, kulturnih i drugih programa, prepoznata je i od zaposlenih, kao i od stanovnika grada Bora. Razne vrste pomoći i mnogobrojni projekti pomogli su lokalnoj zajednici da prevaziđe i reši mnoge goruće probleme, a stanovnicima omogućila bolji život. Zato je svaka aktivnost kompanije naišla na pozitivan odjek i kod zaposlenih i u samoj društvenoj zajednici.

Cilj kompanije je da ostane prepoznatljivi lider u inovacijama u srpskoj rudarskoj industriji i nosilac ekonomskog, a pre svega ekološki održivog razvoja. Želja kompanije je da ostane i jedan od najpoželjnijih poslodavaca koji je odličnim uslovima rada za kratko vreme uposlio više od 1.200 ljudi. Ideja je da kompanija nastavi da se razvija kao ravnopravan partner i podrška lokalnoj zajednici u kojoj posluje i ostane prepoznatljiva po odličnim proizvodnim i izvoznim rezultatima, koji su je svrstali na prvo mesto liste najvećih srpskih izvoznika, omogućili da bude u vrhu srpskih i na listi sto naj-preduzeća jugoistočne Evrope.