ESG

Maja Mandrapa Gašić: Kako koristiti ESG - praktični koraci koje bi privrednici trebalo da znaju

Maja Mandrapa Gašić | 7. decembar 2023 | 12:00
Maja Mandrapa Gašić: Kako koristiti ESG - praktični koraci koje bi privrednici trebalo da znaju
PROMO / UNDP

Odgovorno korišćenje resursa direktno utiče na smanjenje troškova i veću efikasnost, a istraživanja su pokazala da kompanije koje efikasno integrišu ESG faktore u svoje poslovanje često ostvaruju bolje finansijske rezultate

Termin ESG (Environmental, Social and Governance) je već dugo u zvaničnoj upotrebi, ali je poslednjih godina dobio na značaju. ESG označava skup kriterijuma koji se tiču životne sredine, društvenih i upravljačkih pitanja, koje kompanije uzimaju u obzir pri upravljanju svojim poslovanjem, a investitori prilikom ulaganja. Кako kompanija upravlja otpadom, koliko efikasno koristi prirodne resurse, šta dobro čini za lokalnu zajednicu u kojoj posluje i ljude koji žive u toj zajednici, na koji način podstiče rodnu ravnopravnost i uključivanje onih koji pripadaju osetljivim društvenim grupama na radnom mestu - samo su neka od pitanja koja obuhvataju ovi kriterijumi.

Značaju ESG faktora doprinelo je i njihovo pomeranje iz polja dobrovoljne poslovne prakse u polje javnih politika i zakona: usklađivanje poslovnih strategija sa ESG kriterijumima postaje obavezujuće za veliki broj kompanija, a naročito za one koje posluju na tržištu EU.

Usklađivanje poslovnih procesa sa ESG principima donosi brojne prednosti. ESG podrazumeva odgovorno korišćenje svih resursa koje kompanija ima na raspolaganju, te direktno utiče na smanjenje troškova i veću efikasnost. Istraživanja su pokazala da kompanije koje efikasno integrišu ESG faktore u svoje poslovanje često ostvaruju bolje finansijske rezultate. Takođe, ESG pozitivno utiče na reputaciju preduzeća, što je veoma važno kod privlačenja talentovanih kadrova, jer primena ovih faktora podrazumeva stvaranje sigurnog radnog okruženja, veće ulaganje u zaposlene i fer zarade. Osim toga, ESG faktori su važni za zadržavanje postojećih kupaca i privlačenje novih, jer sve veći broj potrošača očekuje veću posvećenost pitanjima održivosti od kompanija čije brendove kupuju.

Koncept „odgovornog profita“

Primena ESG kriterijuma u poslovnoj strategiji donosi prednosti i kod pristupa investicijama i finansiranju. Već sada banke u Srbiji, u okviru procene rizika, rade analize usklađenosti kompanije sa ESG praksama, i one koje su više usklađene imaju veće šanse da dobiju bolje uslove kreditiranja. Кonačno, s obzirom na to da ESG prakse postepeno postaju i pravno obavezujuće na nekim tržištima, kao što je tržište EU, njihova primena olakšava pristup tim tržištima i uključivanje u inostrani lanac snabdevanja.

Kod primene ESG principa, za kompaniju je ključno da prvo izvrši sveobuhvatnu analizu trenutnih poslovnih procesa kako bi identifikovala oblasti koje je potrebno unaprediti u skladu sa ekološkim, društvenim i upravljačkim standardima. Zatim je važno postaviti jasne i merljive ciljeve na osnovu te analize. Prilagođavanje internih operativnih procedura i ulaganje u interne resurse, uključujući implementaciju energetski efikasnijih tehnologija ili jačanje korporativnog upravljanja, predstavlja sledeći ključni korak.

Takođe, veoma je važna obuka zaposlenih o održivosti i društvenoj odgovornosti kako bi se podigla svest o ESG principima.

Transparentno izveštavanje o odlukama, rezultatima i planovima kompanije, kao i aktivno uključivanje relevantnih aktera, kao što su zaposleni, kupci i dobavljači, doprinosi izgradnji poverenja i uspešnosti implementacije ESG strategije.

Кljučna promena u poslovanju je koncept „odgovornog profita“, koji podrazumeva da će poslovne odluke kompanije imati uticaja ne samo na profit, već i na zajednicu u kojoj posluje. Naravno, odluka o tome da li više pažnje treba posvetiti ekološkim ili društvenim faktorima zavisi od delatnosti kompanije i od analize spoljnog okruženja, kao i od toga od kojih sve resursa zavisi njeno poslovanje. Važno je istaći da u početnoj fazi sprovođenja ESG strategije upravljački faktori imaju posebno važnu ulogu, jer bez razumevanja i opredeljenosti kompanije za održivo poslovanje nije moguće postići uspešnu primenu ostalih kriterijuma.

Autorka je portfolio menadžerka za održivo poslovanje, program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Srbija