ESG

Ivan Jovanović, kompanija Bambi: Održivo poslovanje je deo našeg DNK

A.E. | 7. decembar 2023 | 12:00
Ivan Jovanović, kompanija Bambi: Održivo poslovanje je deo našeg DNK
PROMO / Milorad Milanković

Naš održivi put dodatno je ojačan velikom podrškom Coca-Cola HBC sistema, čiji smo deo od 2019, a cilj kompanije je da do 2050. emisiju ugljen-dioksida svede na nulu.

Kompanija Bambi, kao deo Coca-Cola HBC porodice, usvojila je početkom 2022. dva ključna strateška dokumenta - Misiju održivosti do 2030. i Mapu puta ka neto nula emisiji CO2 do 2050. „Stvaranjem jakog međusektorskog tima, kompanija je postigla izuzetne rezultate u vrlo kratkom periodu i zaokružila celokupno ESG delovanje, kako u uticaju kompanije na životnu sredinu, tako i na društveno okruženje i načinu upravljanja organizacijom.

Naš održivi put dodatno je ojačan velikom podrškom Coca-Cola HBC sistema, čiji smo deo od 2019. Podeliću samo neke od rezultata naše fabrike u Požarevcu. U julu 2020. prešli smo na potpunu upotrebu obnovljivih izvora energije, postigli smo značajnu uštedu vode od 55 odsto u periodu od 2010. do 2021, dok smo u 2022. smanjili količinu komunalnog otpada za 26 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, ističe Ivan Jovanović, menadžer korporativnih poslova i održivosti u kompaniji Bambi. 

Otpad i reciklaža su uvek aktuelna pitanja?

Drago mi je da ste to pomenuli. Čak 98 odsto otpada koji nastaje u našoj fabrici sada prolazi kroz održive tretmane, sa ciljem da do 2030. budemo fabrika u kojoj nijedan gram otpada ne završava na deponijama. Tokom 2022. investirali smo u izgradnju reciklažnog ostrva koje omogućava privremeno skladištenje različitih vrsta otpada generisanog na našem postrojenju. Takođe sproveli smo sistem cirkularne ekonomije direktno u našem proizvodnom procesu, doprinoseći održivosti ribljih resursa i proizvodnji biogoriva. 

Pored ekoloških inicijativa, na koji način Bambi doprinosi zajednici?

Kao kompanija koja istinski živi svoje vrednosti, neguje timski duh i brine o zajednici u kojoj posluje, trudimo se da budemo stub društvene odgovornosti. Aktivno radimo na podizanju svesti o unapređenju propisa za povećanje donacija hrane u saradnji sa partnerima, jer smo svedoci zaista poražavajuće količine hrane koja se baci, a i broja ugroženih kojima je pomoć potrebna. Ove godine smo donirali naše proizvode u vrednosti od 16 miliona dinara, podržavajući različite segmente zajednice.

Dva projekta su mi posebno značajna, jer su usmerena na najmlađe. U okviru projekta „Mala škola reciklaže“ edukovali smo više od 2.000 osnovaca iz Požarevca o važnosti reciklaže, a kroz darivanje „Plazma paketića“, posebno kreiranih za ovako važan trenutak, pružili smo i podršku đacima prvacima tokom prvog dana škole. Ponosni smo na posvećenost povećanju broja žena na menadžerskim pozicijama, negovanju kulture jednakih uslova i konstantnom ulaganju u profesionalni razvoj zaposlenih. Time želimo stvoriti okruženje koje podstiče jednake mogućnosti i doprinosi raznovrsnosti perspektiva unutar našeg tima.

Koji su planovi kompanije u oblasti ESG u narednom periodu?

Naša posvećenost ESG principima predstavlja ključni stub naše kulture, a posebno je inspirativno što u tome prednjače naši zaposleni, kroz učestvovanje u volonterskim aktivnostima. Na ovom putu želimo da uključimo i naše partnere, i da zajedno dođemo do cilja. Fokus u narednom periodu biće na inovacijama kroz lansiranje novih proizvoda, unapređenje pakovanja i kreiranje zdravijih opcija, što će nam omogućiti naš novo izgrađeni Centar za istraživanje i razvoj.

Kako bismo doprineli smanjenju emisije CO2 planiramo postavljanje solarnih panela u našoj fabrici, unapređenje energetske efikasnosti celokupne opreme, kao i uvođenje hibridnih vozila. Ovaj ambiciozan cilj nije moguće ostvariti bez aktivne saradnje sa dobavljačima i celokupnim lancem snabdevanja, te je samo jedan od koraka uvođenje sirovina iz održivih izvora. Nastavljamo aktivno da radimo na smanjenju otpada hrane i na akcijama koje imaju za cilj podizanje svesti javnosti o važnosti pravilnog razdvajanja otpada. Radujem se narednoj godini, jer ćemo zaista imati sjajne inicijative koje će, verujem, doprineti još boljim rezultatima.