Magazin

U kvizu "Potera" takmičarka dobila pitanje iz književnosti - da li vi znate odgovor?

Aleksa Anđelić | 22. april 2024 | 13:10
U kvizu "Potera" takmičarka dobila pitanje iz književnosti - da li vi znate odgovor?
DRUŠTVENE MREŽE / Screenshot RTS

U novoj epizodi kviza Potera, pojavilo se pitanje koje se odnosilo na prestižnu književnu nagradu, koju dodeljuje naš nedeljnik, a takmičarki je tačan odgovor pomogao da ode na sledeći korak i napokon stigne i do osvajanja novčane nagrade.

Naime, takmičarki Zorici Radovanović  je u drugom krugu igre postavljeno pitanje: Koja dobitnica NIN-ove nagrade je autorka bajki “Sedefna ruža” i “Nebeska reka”? Među ponuđenim odgovorima su bile Ivana Dimić, Milena Marković i Grozdana Olujić.

Takmičarka je na ovo pitanja znala odgovor, odnosno odgovorila je Grozdana Olujić, što joj je pomoglo da bude još jedan korak bliže trećoj, poslednjoj, rundi.

NIN / Nina Gavrilović
NIN / Nina Gavrilović

Zorica i Darko Begović, dvoje takmičara koji su prošli u poslednju rundu, napravili su 13 koraka, što se do sada pokazalo kao nedovoljno za pobedu. Međutim, tragač Žarko Stevanović je 21 sekundu pre kraja pogrešio odgovor na pitanje “U kojoj državi se nalazi najsevernija tačka Južne Amerike?”, rekavši “U Venecueli”.

Takmičari su uspeli da ga vrate korak nazad pogodivši tačan odgovor “Kolumbija”.

Tragač je imao dovoljno vremena da ih stigne, a onda je usledilo odlučujuće pitanje o pesmi Bjelog dugmeta, na samo pet sekundi do kraja.

“Koja pesma Bijelog dugmeta iz 1984. je po naslovu suprotna pesmi koja nas je Luk Blek predstavljao na Evrosongu?”

Žarko nije znao odgovor na ovo pitanje i rekao je “dalje”.

““Meni se ne spava”“, rekla je Zorica i tako su ona i Darko vratili tragača za jedan korak unazad i oduzeli mu šansu da ih stigne.

Igra je završena, a Zorica i Darko osvojili su 675.000 dinara.

“Je l’ gotovo? Nisam očekivao ovo”, rekao je takmičar Darko.

“Nisam ni ja. Jeste bilo nemoguće”, odgovorila je Zorica.

Olujić treća dobitnica NIN-ove nagrade

Grozdana Olujić 2010. godine „Glasovi u vetru” osvojila je NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2009. godini. Olujić je treća žena kojoj je dodeljeno ovo prestižno priznanje.

U najužem izboru pored Grozdane Olujić našao se roman Žarka Komanina “Ljetopis vječnosti”. Petočlani žiri odlučio tri prema dva i dodelio književnici nagradu.

Grozdana Olujić bila je srpska spisateljica, esejistkinja, prevoditeljka i antologičarka. Autorka je šest romana, a poznata je i kao autorka velikog broja bajki. Njena dela prevedena su na 36 svetskih jezika. Dobitnica je brojnih domaćih i stranih književnih nagrada. Bila je počasna članica Univerziteta u Ajovi (SAD) od 1970. i počasna građanka grada Osla. Preminula je 2019. godine.