Politika

Novo izazivanje straha među Srbima: Zašto SAD i EU traže da Kosovo suspenduje odluku o dinarima

Filip Đorđević, Nedeljko Čolić | 9. februar 2024 | 09:06
Novo izazivanje straha među Srbima: Zašto SAD i EU traže da Kosovo suspenduje odluku o dinarima
TANJUG / AP / Bojan Slavković

Kombi Narodne banke Srbije sa 117 miliona dinara, za koje iz NBS tvrde da je bio upućen za isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, vraćen je sa Jarinja. Kosovske vlasti tvrde da nije imao licencu Centralne banke Kosova za prevoz novca, u skladu sa nedavnom uredbom te banke, dok iz NBS navode da je novac upućen u trezor NBS u Leposaviću, vozilom NBS u skladu sa "višegodišnjom uobičajenom praksom", gde je novac radi daljeg transporta trebalo da preuzme vozilo kompanije "Henderson", koja ima licencu kosovske centralne banke.

"Odluka kosovskih vlasti da zabrane ulazak dinara nova je faza u krizi i zahteva nove poteze međunarodne zajednice", kaže za NIN Dušan Janjić povodom poslednjih događaja u vezi sa srpskom valutom i pozivom SAD i EU da vlada Aljbina Kurtija odloži tu odluku.

Nova eskalacija u odnosima usledila je posle odluke kosovske centralne banke da je evro jedina valuta za plaćanje na Kosovu i da druge valute, bez posebne dozvole, ne mogu da ulaze na Kosovo. Ta odluka počela je da se primenjuje od 1. februara, a budući da izuzetno otežava život srpskom stanovništvu na Kosovu, protiv njene primene naprečac, izjasnili su se mnogi, od zvaničnog Beograda, do Brisela i Vašingtona.

Dinar kao pitanje simbola državnosti

NBS navodi da su "donete mere isključivo etnički i politički motivisane" i "suprotne bilo kakvoj uporednoj profesionalnoj praksi i nepoznate su u bilo kom finansijskom sistemu koji je iole usklađen sa međunarodnim standardima". Iz NBS tvrde da su kosovske vlasti "same priznale da je do sada transport dinara na KiM bio dozvoljen, funkcionisao transparentno i da su bili upoznati sa načinom i količinom dinara koji je transportovan".

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da su uplate u dinarima koje primaju Srbi i dalje dozvoljene, ali da će biti deponovane na devizne račune. On kaže da se radi o "formalizovanju neformalnih transkakcija u dinarima", te da je na Kosovu "i dalje dozvoljeno posedovati strane valute" i najavljuje da će "raditi na komunikacijskoj kampanji kako bi se izbegle zabune".

Dok Srbi na Kosovu, koji imaju primanja iz Srbije, strahuju da će ostati bez njih, oglasili su se i predstavnici velikih stranih država, a slučaj je stigao i do Saveta bezbednosti, pošto je Srbija zatražila njegovu sednicu tim povodom, a na njoj su govorili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. Sa sednice SB UN, stalne članice pozvale su sinoć Prištinu da odloži primenu odluke o ukidanju dinara

Sagovornik NIN-a smatra da upravo njih dvojica, Kurti i Vučić, "vode jedan pravi propagandni, dipolmatski, pa čak i vrući rat oko pitanja simbola nezavisnosti Kosova".

"Ako bi dinar nestao onda bi jedina moneta koje je u prometu bila evro, a to znači da Srbija ne postoji na Kosovu. Jer dinar je simbol Srbije, građana Srbije. Mislim da je to jedna nova faza u krizi i da to zahteva novi potez međunarodne zajednice, i vidimo da je to pitanje došlo do Saveta bezbednosti", kaže Janjić.

SAD upozorava Prištinu

Da je reakcija neophodna, kako bi se smirile strasti, pokazao je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer. On je rekao da Kosovo treba da odloži primenu uredbe, ili će se suočiti sa "posledicama u kvalitetu partnerstva sa SAD". Hovenijer je kazao da je i po Ahtisarijevom planu prihvaćeno da Srbija ima apsolutno pravo da pruži finansijsku podršku srpskoj etničkoj zajednici. Kako je rekao, brine i to što se "nije unapred radilo na utvrđivanju alternativnih načina da se omogući nastavak isplate socijalnih davanja".

"Penzionerka, samohrana majka, neko ko je ranjiv, ko računa na te plate. Iznenađeni smo činjenicom da nije učinjen nikakav napor unapred da se ovo o ovome promisli i da se imaju strategije za ublažavanje ovog problema", rekao je Hovenijer.

On je dodao da Beograd ima pravo da i dalje finansira i podržava zdravstveni i obrazovni sistem, u skladu sa zakonima Kosova i na transparentan način. Kako je dodao, podrška Kosovu na putu ka Evropi i evroatlantskim institucijama, uvek je bila uslovljena i ostaje uslovljena obavezama koje je dalo u vreme kada je proglasilo nezavisnost - da će biti multietnička demokratska država.

TANJUG / AP / Bojan Slavković
TANJUG / AP / Bojan Slavković

"Nadamo se da će Vlada Kosova poslušati šta mi govorimo i prilagoditi se. Ukoliko vlada odluči da ne uzme u obzir naše savete ili da nas sasluša, postoje jasne posledice po kvalitet našeg partnerstva. Kao što sam rekao i kao što je rečeno iz Vašingtona to utiče na našu sposobnost da budemo efikasni zagovornici Kosova u međunarodnoj areni. Mi to ne želimo. Želim da budem veoma efikasan zagovornik Kosova. Dakle, sve što mogu da kažem je stepen u kojem vlada ne bude partner u ovome, to će uticati na kvalitet našeg partnerstva", rekao je on.

Stejt department saopštio je da su "SAD duboko razočarane i protive se planu Kosova da nastavi sa primenom odluke o zabrani upotrebe stranih valuta, uključujući srpski dinar" i pozvao da ta odluka "bude momentalno odložena".

"Mnogi građani Kosova sada ne znaju kako će plaćati račune ili primati penzije", saopšteno je iz Stejt departmenta.

U duhu Hovenijerovog upozorenja reagovala je i EU. Portparol EU Peter Stano rekao je da EU veoma brine ukidanje dinara na Kosovu i uticaj koji će to imati i ima na zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom.

"To nas sve više brine, uticaj koji će odluka imati na opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, a posebno na škole ili bolnice za koje ne postoji alternativni održivi proces", poručio je Stano

Na gotovo istovetan način reagovali su i ambasadori zemalja Kvinte u Prištini, koji su takođe zatražili odlaganje odluke, izražavajući zabrinutost zbog toga što nije omogućen period tranzicije i zbog negativnog uticaja na srpsku zajednicu, posebno na škole i bolnice.

O dinaru na Kosovu pisao je i britanski "Gardijan", koga Vučić optužuje da vodi kampanju protiv Srbije. Taj list je naveo da su SAD optužile kosovske vlasti da su uredbom podigle etničke tenzije, tvrdeći i da je Srbija još 2013. Briselskim sporazumom pristala da zatvori "ilegalne, paralelne institucije".

Izazivanje straha među Srbima

I sagovornik NIN-a smatra da se ovakvom odlukom naprečac izaziva neka vrsta straha među Srbima na Kosovu.

"To je izazvalo posebnu ugroženost u isplatama plata, penzija onim građanima Srbije, srpske nacionalne manjine sa ostalim etničkim manjinama, koji primaju primanja iz Srbija. Radi se o zaposlenima u školama, domovima zdravlja, pošta, pa i u administracija takozvane opštine u sistemu Republike Srbije. Dakle, to jeste političko pitanje, zato što su ti građani privremeno ugroženi, mogu ostati bez novca. Drugo je to što stvara jednu političku dramu, buru. Dodatan i ozbiljniji problem koji postoji je taj da je pitanje monete, pitanje platnog prometa, samo vrh brega. A taj breg se sastoji od mnogih nerešenih pitanja, poput pitanja međusobnog potraživanja, sukcesije, direktnog platnog prometa. Ta su pitanja, pa i sama moneta, povezana sa statusom", smatra Janjić.

Zapaljive izjave sa obe strane doprinele su tom strahu. Tako je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao da je "NBS probala da na Kosovo pošalje oko miliona evra, u pratnji osoba koje si imale identifikacije nepostojeće kompanije na Kosovu" i dodao da "Srbija time napada i flagrantno krši funkcionisanje kosovskih institucija".

Sa druge strane čuli su se glasovi kako će odluka Centralne banke Kosova dovesti do "proterivanja Srba", "ukidanja lečenja", "egzodusa"...

"Sve institucije srpskog sistema, počev od zdravstva, prosvete, socijalnih službi, narodnih kuhinja, sportskih i kulturnih kolektiva nadalje neće moći da funkcionišu, jer im se prekidom platnog prometa onemogućava prijem novca za zaposlene, kao i vršenje bilo kakvih uplata. Tako na primer naši studenti neće imati novac od stipendija, ali neće moći ni da plate školarine, prijave ispita ili studentski dom i hranu u menzi. Niko od Srba neće moći da plaća kredite, račune i obezbedi hranu za svoju decu. Posebno će biti problem sa građanima kojima je nažalost za svakodnevni život biti potrebna odgovarajuća socijalna pomoć, koja neće moći biti isplaćena", saopštila je Srpska lista.

Previše "nove realnosti" za SAD i EU

Dušan Janjić kaže za NIN da je kosovska vlada namerno išla sa tim potezom, ne bi li što više uradila pre nego što počnu izbori u EU, verujući da se niko time neće baviti.

"To je bila pogrešna procena Kurtija jer izbori još nisu počeli", kaže Janjić i dodaje da je u pitanju bila Kurtijeva uskovidost.

Kako dodaje, "EU, Kvinta i SAD su navikli da se političari u regionu nikad ne dogovore oko Kosova, pa im se nametne neka druga realnost".

"Tu se Kurti preračunao, ovo sada je bilo previše nametanja nove realnosti za Kvintu i SAD. Za međunarodnu zajednicu je problem isključivanje dinara iz platnog prometa jer je to nelegalno i po zakonima Kosova, ali i Srbije", smatra Janjić. Kako dodaje, iza stava SAD i EU leži i to što je jasno da mere, iako su najavljene, "građani nisu shvatili u smislu da će se primenjivati baš od prvog februara", budući da je tolerancija prema neformalnom sistemu dugo trajala.

"Drugo, građani nisu bili upitani za ove promene, a vidimo da ni vlasti Srbije nisu bili spremne da prihvate da šalju evro na Kosovo", navodi Janjić, koji misli i da je problem što nije uveden direktan platni promet sa Kosovom, iako su privrednici iz Srbije to tražili.

On smatra da je Kurti "na pola puta" prihvatio zahteve SAD i EU, jer se ne primenjuje, na primer, kažnjavanje.

"Očigledno je da će se zahtev Amerike ponavljati i da će morati da produže rok, ili će morati da smisle neka dodatna rešenja", smatra Janjić.