Politika

Vučić predlaže da se ponovo uvede smrtna kazna, Vučević ima uzdržaniji stav

Beta | 7. april 2024 | 10:19
Vučić predlaže da se ponovo uvede smrtna kazna, Vučević ima uzdržaniji stav
TANJUG / RADE PRELIĆ (STF)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se zalaže da se u Srbiji ponovo uvede smrtna kazna, i dodao da će uputiti takav predlog Vladi Srbije, kada bude formirana.

Reagujući na nestanak i ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, Vučić je tako najavio mogućnost da Skupština usvoji izmene i dopune Krivičnog zakona kako bi se uvela smrtna kazna za ubice poput onih koji su ubili devojčicu u Boru, kao i u školi Ribnikar, u Duboni i Malom Orašju.

"Svojevremeno sam se javno zalagao i zamolio Vladu Srbije da razmotri sa Savetom Evrope i svima drugima da li je moguće da ponovo bude uvedena smrtna kazna, a da ne pretrpimo posledice pravne i političke, da ne budemo kažnjeni zbog toga. Jer, ako neko delo zaslužuje smrtnu kaznu, onda je to ovo delo. Ja ću to da ponovim u pisanoj formi, čim se vratim iz Pariza uputiću Vladi Srbije, pa kad formiraju vladu neka razmotre da li će ići sa takvim predlogom pred Narodnu skupštinu sa izmenama i dopunama Krivičnog zakona ili ne", rekao je Vučić za televiziju Informer.

On je istakao da i 40 godina zatvora nije adekvatna kazna za zločin kao što se desio u Boru, s obzirom na to da je devojčica bila živa kada su je udarila kola i da su je naknadno ubili.
Naveo je da oni koji su protiv smrtne kazne imaju opravdanje koje je racionalno i ozbiljno - da jednom da napravite grešku u 1.000 slučajeva i osudite nekog na smrt i izvršite tu kaznu, a ustanovi se posle 10, 20 ili 30 godina da ste pogrešili, mnogo je veći greh nego da 1.000 puta nekoga manjom kaznom kaznite. 

"Ali za nešto gde su stvari tako očigledne, gde nema nikakve sumnje, ne mislim da to može da proizvede bilo kakav problem, osim što mislim da bi zaista dobro delovalo u smislu prevencije i većeg straha onih koji smatraju da je moguće da takve zločine izvrše", naglasio je Vučić.

Vučević: Razmotrićemo inicijativu o vraćanju smrtne kazne, ali imam uzdržaniji stav

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izjavio je danas povodom najave podnošenja inicijative o vraćanju smrtne kazne da razume emocije građana, ali da kao advokat ima uzdržaniji stav, dodajući da se sve mora dobro proceniti i onda doći do konkretnog i stručnog odgovora.

Vučević je kazao da će razmotriti i dati odgovor javnosti čim se formira vlada i kada dobiju inicijativu predsednika Republike o vraćanju smrtne kazne.

"Razumem emocije građana. I sam sam roditelj. Dozvolićete mi da kao advokat možda imam nešto uzdržaniji stav i da uvek pokušavam da razumem sve ono što su nas učili na Pravnom fakultetu. Naravno da razumemo šta su naše obaveze kao članice Saveta  Evrope, ali će vlada svakako razmotriti svaku inicijativu, pa i tu", rekao je Vučević odgovarajući na novinarska pitanja posle podnošenja liste SNS-a s koalicionim partnerima GIK-u u Beogradu.

Vučević je rekao da nema dilemu da bi u ovom trenutku većinska Srbija podržala da se za ta najteža krivična dela vrati smrtna kazna, međutim, kako kaže, mora dobro da se proceni, dobro da se razume i onda će biti dat vrlo konkretan i stručan odgovor "vodeći računa da ničije pravo i slobodu ne povredimo, da se ni o koga ne ogrešimo, da čujemo i istruku, da razumemo očekivanje javnosti i, naravno, da ne ugrozimo političke pozicije Srbije u međunarodnim institucijama".

"Baš sa tim Savetom Evrope nas čeka pakao oko prijema tzv. Kosova (u tu međunarodnu instituciju). Moramo da razumemo sve okolnosti koje nas okružuju, ali mi kao vlada smo obavezni da razmatramo predloge predsednika Republike i ja sam siguran da će većina članova vlade biti za to. Pitanje je šta Srbija može da uradi i kako to možemo da uradimo. Ako bi se i promenio Krivični zakonik to je za ubuduće, ne može ići retroaktivno", rekao je Vučević.