Politika

Lazović iz Berlina za NIN: Nemačka bila najglasnija u osudi izborne krađe

Sara Novakov | 12. april 2024 | 17:22
Lazović iz Berlina za NIN: Nemačka bila najglasnija u osudi izborne krađe
NIN / Snežana Krstić

“Mislim da je Nemačka bila najglasnija u osudi izborne krađe, dakle ne govorimo samo o parlamentu i poslanicima, već govorimo i o predstavnicima nemačke vlade. Ovo je potpuno jedna drugačija politika Nemačke prema Srbiji u kojoj se insistira i na vladavini prava, demokratiji, ali i na radu institucija”, rekao je za NIN kopredsednik Zeleno-levog fronta i jedan od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović, koji se nalazi u poseti Bundestagu, zajedno sa više predstavnika liste SPN.

Kako je Lazović prethodno najavio, fokus razgovora u Berlinu sa predstavnicima nemačke vladajuće koalicije jeste na predlogu opozicije za prevazilaženje velike političke krize u kojoj se Srbija našla nakon decembarskih izbora.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta je za NIN naglasio da je ključan deo razgovora bilo insistiranje predstavnika nemačke koalicije koja čini vlast na tome da moraju biti ispunjene sve preporuke ODIHR, uz šta je naglasio da su naišli na izuzetno veliku podršku nemačkih zvaničnika.

Lazović navodi da je razgovore otpočeo dan ranije, kada se sastao sa predstavnicima opozicije u Nemačkoj, odnosno sa demohrišćanima (CDU).

“Od njih smo takođe dobili podršku i pozitivne signale da ni njima nije prijatno što neko ko sa njima zajedno čini grupu evropske narodne partije, jeste neko ko je pokrao izbore, tako da imamo razumevanja čak i sa te strane za stavove koje iznosimo. U potpunosti mi deluje da smo uspeli u ovih nekoliko opozicionih diplomatskih misija - u Parizu, Strazburu, Briselu i Berlinu - da preokrenemo ili da barem malo promenimo (naravno moraćemo da vidimo na delu koliko) odnos koji različiti međunarodni partneri imaju prema korumpiranoj vlasti u Srbiji i izuzetno sam ponosan na svoj doprinos u tome“, kaže on.

Lazović dodaje da je u tom pogledu Nemačka najglasnije osudila izbornu krađu u Srbiji, što se ne ogleda samo kroz parlament i poslanike, već i kroz predstavnike nemačke vlade.

TANJUG / Vladimir Sporčić
TANJUG / Vladimir Sporčić

“Ovo je naše treće putovanje u Berlin u prethodnih šest meseci vezano za ove izbore. I u prethodnim slučajevima smo se videli sa zvaničnicima vlade, a ovaj put je razgovor bio pred Odborom za evropske poslove u Berlinu. Imamo podršku za borbu za demokratske principe, imamo podršku za zahtev za ispunjenjavanje svih ODIHR preporuka, kao i za sve druge zahteve opozicije koji idu ka tome da se nikada ne dozvoli ovako neka izborna krađa u Srbiji“, ističe naš sagovornik.

U tom kontekstu, Lazović je naveo da primećuje izvesnu promenu u odnosu Nemačke prema režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz komentar da je trenutna nemačka politika prema Srbiji znatno drugačija od nekadašnje.

“Upravo je to i bio moj razlog da se vidim sa demohrišćanima. Želeli smo da i ova vlada promeni pristup Srbiji, ali i da predstavnicima prethodne vlasti ukažemo na greške koje su bile kada je bila otvorenija podrška Aleksandru Vučiću, Mislim da sada možemo govoriti o jednoj promeni politike vlade Nemačke prema našem korumpiranom režimu. Ono što me takođe raduje jeste i promna na evropskom nivou, gde mnoge druge članice pokazuju signale da je nedopustiva ovakva izborna krađa“, kaže on.

Po pitanju raspleta aktuelne izborne krize i u pogledu mogućnosti bojkota, ali i načina na koji se vlast u Srbiji odnosi prema preporukama ODIHR-a, Lazović navodi da učestvuju u pregovorima i da će učiniti sve da se unaprede izborni uslovi.

“Mislim da bi bila jako loša situacija ukoliko ne dođe do promena i apelujem još jednom na srpske vlasti, na Anu Brnabić i Aleksandra Vučića, da nađemo kompromis kako bismo krenuli barem korak ka fer izbornim uslovima i kako bi, kada građani glasaju za nekoga, taj glas mogao da ode upravo onima za koje smo glasali“, zaključuje Lazović.