Politika

Sednica kragujevačke Skupštine prekinuta noćas, odbornici opozicije ćutali za govornicom

Beta | 25. april 2024 | 11:11
Sednica kragujevačke Skupštine prekinuta noćas, odbornici opozicije ćutali za govornicom
PROFIMEDIA / Anze Furlan / Alamy / Alamy

Sednica Skupštine grada Kragujevca, koju je obeležilo ćutanje svih opozicionih odbornika za govornicom, prekinuta je noćas i biće nastavljena u petak 10. maja.

Za 17 sati rada, Skupština grada je usvojila samo nekoliko tačaka dnevnog reda, od ukupno 35.

Odbornici opozicije su izlazili za govornicu po svim tačkama dnevnog reda, stajali i ćutali sve vreme koje im je bilo na raspolaganju za raspravu, odnosno šefovi odborničkih grupa su imali po deset minuta, a odbornici po pet.

Kako su objasnili iz opozicije, njihovo ćutanje je odgovor na ćutanje vlasti o "štetnoj" odluci da isplati 300 miliona dinara iz budžeta privatniku za eksproprijaciju zemljišta kod "Zastavinog servisa", povodom čega su juče tražili održavanje hitne sednice sa tom temom umesto prve redovne sednice, što nije prihvaćeno.

Gradonačelnik Nikola Dašić je za portal Glas Šumadije rekao da je "ćutanje za govornicom klasičan vid zloupotrebe".

Dašić je rekao da vlast ne izbegava temu oko eksproprijacije zemljišta "Zastavin servis", ali da ne želi da se o tome "priča na ovaj način".

"Izneli su niz neistina. Prva je da je grad Kragujevac otkupio zemljište koje je bilo gradsko, što je apsolutno netačno. I proverljivo. Odete u katastar, tražite istoriju kretanja parcele i proverite. Odatle, pa na dalje sve je neistina za neistinom. Kompletnu papirologiju imamo", rekao je Dašić.

On je ocenio da je Skupština juče donela odluke o onome "što je najvažnije".

"Došli smo do tačke Đurđevdanskih nagrada, kako ne bismo naše buduće laureate na svečanoj sednici Skupštine uskratili za njihove nagrade, sve ostalo kad se, ako se i koliko se stigne. Tako smo organizovani da ni ovaj vid blokade, pritiska, nasilja, ne može da nas spreči da funkcionišemo. Na konflikt ne želimo da odgovaramo konfliktom", kazao je Dašić.