Politika

Lutovac o mogućnosti saradnje sa Manojlovićem: Ne pregovaramo zvanično, samo neformalno, sve opcije su otvorene

Filip Đorđević | 25. april 2024 | 15:53
Lutovac o mogućnosti saradnje sa Manojlovićem: Ne pregovaramo zvanično, samo neformalno, sve opcije su otvorene
NIN / Milan Ilić

Sa Savom Manojlovićem iz pokreta "Kreni promeni" i dalje ne pregovaramo zvanično, već su u pitanju samo neformalni bilateralni razgovori, kaže za NIN predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. On dodaje da se zalaže za što širi savez opozicije, pa je tako i za saradnju sa Manojlovićem.

Savo Manojlović je nedavno uzdrmao političku scenu u Srbiji odlukom da izlazi na beogradske i novosadske lokalne izbore. Na beogradskim izbore će izaći sa listom "I ja sam Beograd - Kreni promeni - Savo Manojlović", najavljujući i da će biti kandidat za gradonačelnika. Obrazlažući svoju odluku, rekao je da u ovom trenutku izborni uslovi jesu važni, ali da je bojkot izbora besmislen, budući da je deo opozicionih stranaka iz koalicije "Srbija protiv nasilja" odlučio da 2. juna ipak izađe na njih. Istovremeno, on je je izrazio veru da će njegov pokret uspeti da probudi apatične građane, pozivajući se na proteste protiv iskopavanja litijuma i Rio Tinta, gde je njegov pokret bio jedan od predvodnika.

Lutovac kaže da bi saradnja sa Manojlovićem i "Kreni promeni" moguća u okviru jedne liste, ali i ako zajedničke liste ne bude.

„Važno je da postoji zajednički cilj i sinhronizacija delovanja. S obzirom da se već dugo zalažem za što širi društveni savez, prirodno je da se zalažem za saradnju i sa njegovom organizacijom“, kaže Lutovac za NIN.

Demokratska stranka prvobitno se zalagala za bojkot izbora, ali su promenili stav kako bi se saglasili sa većinom u koaliciji "Srbija protiv nasilja", strankama koje su bile za izlazak na izbore. Međutim, zbog odluke o izlasku i neizlasku na izbore došlo je do podele u toj koaliciji, jer su oni koji su bili za bojkot tvrdili da je moguće izvršiti pritisak na vlast kako bi pomerila izbore na jesen dok se ne ispune preporuke ODIHR-a, dok su zagovornici izlaska navodili da vlasti ne treba prepustiti gradove, poput Beograda, bez borbe i da izborni uslovi nikada neće biti idealni.

FONET / Milica Vučković
FONET / Milica Vučković Savo Manojlović

Tako će Lutovčeva DS, zajedno sa Narodnim pokretom Srbije, Zeleno-levim frontom, Novim lice Srbije, Ekološkim ustankom i Pokret slobodnih građana na izbore pod imenom "Biram borbu".

Uzimajući u obzir da je prethodni kandidat "Srbije protiv nasilja" za gradonačelnika Beograda, sa izbora 17. decembra, Vladimir Obradović, deo Stranke slobode i pravde koja se odlučila na bojkot, postavlja se pitanje da li je Manojlović potencijalni kandidat za tu poziciju. Lutovac to ne isključuje, navodeći da je sve moguće kada postoji dobra komunikacija.

„Sve opcije su u igri i da Manojlović podrži neki predlog i da on dobije podršku", kaže Lutovac.

Međutim, kada je u pitanju kandidat za gradonačelnika Beograda i dalje su sve karte na stolu. Predsednik DS kaže da ta partija već ima svoje predloge, ali da su i dalje otvoreni za saradnju.

"Svakako da stranke polaze od svojih predloga. Logično je da naš predlog bude predsednik gradskog odbora Bane Kuzmanović ili neki ugledan član poput potpredsednika prof. Branimir Jovančićevića. Imamo predloge i za nestranačke ličnosti, a otvoreni smo i za kandidovanje tima", dodaje Lutovac za NIN.

Nije svugde predizborno stanje isto kao u Beogradu. Članovi koalicije „Srbija protiv nasilja“ ipak su najavili svoj zajednički nastup na lokalnim izborima u Valjevu i Novom Sadu. Takođe je stranka Novi DSS, koja se zalaže za bojkot, najavila izlazak na izbore u Nišu, u koaliciji sa udruženjem „Niš moj grad“. Lutovac kaže da je Demokratska stranka ostavila mogućnost svojim lokalnim odborima da samostalno donesu odluku o načinu učešća na izborima.

 

"Tamo gde iz različitih razloga nije moguće praviti jedinstvene liste, potrebno je stvarati koalicije koje će u zbiru nositi više glasova“, navodi Lutovac za NIN.

Novinari NIN-a su kontaktirali i predsednika Zeleno-Levog fronta Radomira Lazovića koji je odbio da komentariše potencijalno spajanje sa "Kreni-promeni" na izborima. On je takođe naveo da ima informacije o tome ko će biti kandidat za gradonačelnika, ali se čeka koalicioni sporazum.