Politika

Zajedno: Raspušteni odbori stranke u Novom Sadu, Nišu i Pančevu

Beta | 28. april 2024 | 10:34
Zajedno: Raspušteni odbori stranke u Novom Sadu, Nišu i Pančevu
PROFIMEDIA / Ivan Spasic / Alamy / Alamy

Stranka Zajedno saopštila je da su raspušteni gradski odbori u Novom Sadu i Nišu, kao i povereništvo u Pančevu, zbog toga što su doneli odluku da izađu na lokalne izbore 2. juna.

U saopštenju Zajedno navodi da je odlukom o njihovom raspuštanju stranka "konstatovala da ne postoji mogućnost da gradski odbori u Novom Sadu, Nišu i povereništvo u Pančevu nastave svoju političku aktivnost u pravcu suprotnom od onog koji je stranka zauzela".

U narednom periodu ove odbore vodiće novoimenovani poverenici.

"Podsećemo da je Zajedno odlučila da ne učestvuje na izborima koji su raspisani za 2. jun. To nisu izbori, već organizovani kriminalni poduhvat kojim se otima suvereno pravo građana da slobodno odluče o tome ko će vršiti javne poslove", navodi se u saopštenju.

Odgovor lokalnih odbora

Birajući između odluke centrale stranke i interesa građana, lokalni odbori stranke Zajedno izabrali su građane, saopšteno je iz vojvođanske organizacije te stranke, uz žaljenje što je centrala stranke, "koja se temelji na decentralizaciji i autonomiji, odlučila da pogazi jednoglasnu odluku PO Zajedno u Vojvodini o izlasku na predstojeće izbore".

Verujemo da će centrala stranke Zajedno duboko preispitati svoju odluku, ali naši odbori sigurno neće praviti kompromis između interesa građana i ultimatuma centrale u Beogradu, ističe vojvođanska organizacija te stranke.