Politika

Stejt department: Razočarani smo što su dve sankcionisane osobe predložene za funkcije u Vladi Srbije

FoNet | 1. maj 2024 | 08:39
Stejt department: Razočarani smo što su dve sankcionisane osobe predložene za funkcije u Vladi Srbije
TANJUG / AP / Benoit Tessier (POOL)

Stejt department  je saopštio da su Sjedinjene Američke Države razočarane što su dve sankcionisane osobe predložene za funkcije u Vladi Srbije - Aleksandar Vulin i Nenad Popović.

"Razočarani smo kada vidimo dve sankcionisane osobe predložene za funkcije u novoj vladi", naveo je portparol Stejt departmenta u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević saopštio je u utorak da je Vulin predložen za potpredsednika Vlade, a Popović za ministra bez portfelja.

"Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama", navodi se u izjavi portparola Stejt departmenta, koji ističe da Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpske vlade.

Vulin se od 11. jula prošle godine nalazi na listi sankcija Sekretarijata za finansije Sjedinjenih Država zbog "koruptivnih i destabilizujućih dela", zarad unapređivanja sopstvenih političkih agendi i ličnih interesa, a na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Američki Stejt department uveo je u novembru 2023. sankcije protiv Nenada Popovića i kompanija koje se povezuju sa njim, a u obrazloženju te odluke navodi se da "Popović održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za korumpirane šeme da bi se lično obogatio".

Vučić: Stav SAD nije dobra vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da stav Sjedinjenih Država o izboru u buduću vladu Aleksanda Vulina i Nenada Popovića, koji su pod sankcijama SAD, "nije dobra vest" jer su dobri odnosi sa SAD u interesu države., ali da vladu biraju građani Srbije.

To za nas nije dobra vest i nisam srećan jer je naš inteeres da imamo dobre odnose sa Sjedinjenim Državama, ali Vladu Srbije biraju građani Srbije i ja poštujem volju naroda, rekao je Vučić tokom posete gradilištu budućeg nacionalnog stationa.

Vučić je rekao da je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pod sankcijama Sjedinjenih Država, ali da s njim ima redovne kontakte.

I Milorad Dodik je pod sankcijama Amerike, a evo ga pored mene, družimo se i jednom nedeljno popijemo po čašu rakije i vina pa šta sad, rekao je Vučić.

Navodeći da je čuo primedbe i zbog toga što će u vladi biti "onih koji su evrofanatici", Vučić je istakao kako je "važno da je vlada srpska i da će sprovodi interese Srbije".