Svet

Katar: Izrael i Hamas nisu blizu sporazuma o primirju u Gazi

Beta | 12. mart 2024 | 15:53
Katar: Izrael i Hamas nisu blizu sporazuma o primirju u Gazi
TANJUG / AP / Ariel Schalit (STF)

Izrael i palestinski islamistički pokret Hamas nisu blizu postizanja sporazuma o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, izjavio je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Katara, koji posreduje u pregovorima.

"Nismo blizu sporazuma", rekao je portparol Mažed al-Ansari na konferenciji za novinare.

On je dodao da se ne vidi da su dve strane usmerene ka rešavanju trenutnog nesporazuma u pregovorima, ali da se razgovori ipak nastavljaju.

Portparol je na konferenciji za novinare rekao da sve strane nastoje da se sporazum ipak postigne za vreme muslimanskog meseca posta Ramazana, koji je počeo u nedelju, ali da ne može da kaže kada bi to bilo, jer je proces veoma komplikovan.

Rat Izraela protiv Hamasa izazvan je 7.oktobra napadima palestinskih ekstremista na južnu izraelsku teritoriju u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i Pojas Gaze odvedeno 250 talaca.

Oko polovine talaca je oslobođeno tokom kratkotrajnog prekida vatre krajem novembra.

Hamas koji vlada Gazom je saopštio da neće osloboditi sve preostale taoce ako se Izrael u potpunosti ne povuče iz te male enklave.

Drugi zahtev je oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, uključujući ekstremiste osuđene na doživotne kazne zatvora, u zamenu za izraelske taoce.

Premijer izraela Benjamin Netanjahu je zahteve Hamasa proglasio iluzornim.

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim osvetničkim napadima na Gazu dostigao je 31.184, saopštilo je danas tamošnje ministarstvo zdravlja.

Većina žrtava su žene i deca, a hiljade tela je, kako se veruje, pod ruševinama i nije ubrojano u dosadašnje žrtve, preneo je britanski Gardijan.