Svet

Zašto bi pat pozicija u ukrajinskom ratu sada mogla da bude najbolji scenario za Kijev

CNBC | 7. april 2024 | 14:33
Zašto bi pat pozicija u ukrajinskom ratu sada mogla da bude najbolji scenario za Kijev
PROFIMEDIA / AA/ABACA / Abaca Press

Na početku rata Rusije protiv Ukrajine, pre dve godine, stručnjaci za odbranu su uveliko predviđali da će sukob zapasti u ćorsokak tokom 2024. godine, pri čemu nijedna strana neće zabeležiti značajne teritorijalne dobitke ili gubitke. 

Međutim samo nekoliko meseci od početka ove godine, zahvaljujući ogromnoj količini ljudstva i naoružanja koje koristi, Rusija je uspela da sruši odbranu Ukrajine i napreduje dalje – posebno u istočnoj Ukrajini, gde je Moskva poslednjih nedelja zauzela industrijski grad Avdijevku i nekoliko manjih naselja 

Nedavni zamah Rusije – i stalna zabrinutost zbog nestašice oružja i municije u Ukrajini, kao i nedostatak američke vojne pomoći – sada izazivaju zabrinutost da bi pat pozicija mogla da bude čak i „najbolji scenario“ kojem Kijev može da se nada ove godine.
U najgorem slučaju po Ukrajinu, ruske trupe bi mogle da probiju ukrajinske odbrambene pozicije duž delova linije fronta, rekao je stručnjak za odbranu.

„Rusija dobija na zamahu u napadu na Ukrajinu dok Zapad odugovlači da dostavi pomoć, zbog čega su naredni meseci ključni za određivanje pravca sukoba. U najgorem slučaju, delovi kijevske linije fronta mogli bi da budu u opasnosti od kolapsa“, rekao je Ben Bari, stručnjak za kopneno ratovanje pri IISS, istraživačkom centru za odbranu i bezbednost, u martovskoj analizi.

On je napomenuo da uspeh Rusije u zauzimanju grada Avdijevke i njena teritorijalna osvajanja od tada „pokreću pitanje da li je procena Ukrajine krajem 2023. da će rat dospeti u fazu zastoja 2024. možda bila optimistična“, piše CNBC.

„Spremnost Moskve da zauzme teritoriju uprkos velikom broju žrtava, zajedno sa povećanom proizvodnjom artiljerijskih granata, u suprotnosti je sa nedostatkom stalnog snabdevanja Kijeva artiljerijskom municijom sa Zapada. Ova dinamika je stvorila uslove za nedavnu promenu u zamahu kopnene ofanzive, jer počinje treća godina borbe u okviru ruske invazije", kaže Bari.

Letnje ofanzive

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već je upozorio da Rusija planira nove ofanzive početkom leta, zbog čega je nestašica municije i naoružanja kritična za Ukrajinu.

Bari je rekao da će Rusija verovatno izvesti niz velikih napada tokom proleća i leta „sa ciljem da nanese žrtve Ukrajincima, potisne branioce na zapad i proširi svoju kontrolu nad okupiranim teritorijama, posebno u Donjecku i Lugansku u istočnoj Ukrajini.”

PROFIMEDIA / POU / Zuma Press / Profimedia
PROFIMEDIA / POU / Zuma Press / Profimedia

Prema proceni IISS-a, Rusija, koja je već mobilisala nekoliko stotina hiljada vojnika, može da izdrži ofanzivu još neko vreme.

„Moskva je uspela da regrutuje dovoljno vojnika po ugovoru da održi strukturu svojih snaga i trebalo bi da bude u stanju da popuni gubitke tenkova na bojnom polju dve ili više godina. Osim toga, Moskva je pripremila svoju ekonomiju za rat, pošto ukupna vojna potrošnja sada predstavlja trećinu nacionalnog budžeta i dostiže oko 7,5 odsto BDP-a“, rekao je Bari.

Isporuka artiljerijske municije, kasetne municije i balističkih projektila iz Irana i Severne Koreje menja ravnotežu vatrene moći na štetu Ukrajine, rekao je on. Iran i Severna Koreja negiraju bilo kakve sporazume o naoružanju sa Rusijom, uprkos široko rasprostranjenim dokazima o napadima bespilotnim letelicama i raketama za jednokratnu upotrebu iz obe zemlje.

„To znači da će u narednoj godini Rusija verovatno moći da proizvede dovoljno raketa i dronova da održi pritisak na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, napadne ukrajinsku odbrambenu industriju i pokuša da potkopa moral ukrajinskih civila i vojske“, upozorio je Bari.

Održanje jedinstva

Međunarodni saveznici Kijeva obećali su veću podršku ratom razorenoj Ukrajini jer je situacija na terenu kritična. Ali isporuka borbenih aviona F-16 i drugih raketa dugog dometa koja se traži od Nemačke nije realizovana. Postoje nade da bi paket američke vojne pomoći od 60 milijardi dolara mogao biti odobren u bliskoj budućnosti, dok se Evropa u martu dogovorila o fondu pomoći Ukrajini od 5 milijardi evra (5,48 milijardi dolara).

„Međunarodna podrška Ukrajini ponovo raste“, rekao je Ijan Bremer, osnivač i predsednik Evroazija grupe.

„Ovo je velika stvar za ukrajinske sposobnosti i moral, zajedno sa dodatnom mobilizacijom ukrajinskih trupa (zbog spuštanja starosne granice za regrutaciju ispod sadašnjih 27 godina, na 25 godina)", dodao je Bremer.

On je dodao da ovi faktori proističu iz nekih „kratkoročnih uspeha“ ukrajinskog vojnog komandanta Aleksandra Sirskog.

„Sirski je fokusiran na jačanje odbrane i ne rizikuje da trupe ponovo pokušaju da zauzmu teritoriju, dok u isto vreme demonstrira ukrajinske sposobnosti da direktno ugrozi Rusiju, kao poslednji put napadima na ruske rafinerije nafte širom zemlje“, rekao je Bremer.

„Budućnost Ukrajine i dalje zavisi od američkih izbora u novembru i, dugoročno gledano, od neravnoteže ukrajinskih vojnih sposobnosti. Ali za sada, Ukrajinci su sebi obezbedili malo prostora za disanje.”