Svet

Srpkinja iz Dubaija poslala snimak nezapamćenog nevremena: Grad nije pravljen da ovo može da izdrži

Aleksa Anđelić | 17. april 2024 | 13:21
Srpkinja iz Dubaija poslala snimak nezapamćenog nevremena: Grad nije pravljen da ovo može da izdrži
Ustupljene fotografije / Pavle Sremčević

Obilna kiša nije uobičajena pojava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ali juče je ovu pustinjsku državu pogodilo najgore nevreme u poslednjih 75 godina i potpuno paralisalo saobraćajnice, a mnoga mesta u najvećem gradu Dubaiju su i dalje poplavljena.

Zbog jakih vetrova odloženi su letovi na Međunarodnom aerodromu, zatvorene su škole, a državni službenici radili su od kuće. Strašno nevreme odnelo je i ljudske živote u Omanu gde je potopljen i školski autobus u kojem je stradalo desetoro dece.

Beograđanka Sandra Zečević, koja u Dubaiju radi kao lični trener, za NIN govori o tome kako je izgledalo najgore nevreme koje se pamti u Dubaiju.

"Narod je upozoren na vreme, ali oluja je ipak zatekla automobile na ulicama. Neki su poplavljeni, što se moglo videti na raznim snimcima. Grad naprosto nije pravljen za toliku kišu. Infrastruktura je prilagođena zaštiti od peska, ali ne od vode", kaže nam Zečevićeva.

 

 

Oluja je u gradu pričinila materijalnu štetu, a neka vozila su potpuno poplavljena, ali se metropola polako vraća u normalu.

"Aerodrom je bio pogođen olujom ali sada radi normalno. Od sinoć je na aerodromu ostalo oko 3.500 ljudi na aerodromu od sinoć, danas nije mogao svako ni da uđe. Čekinovi su odloženi za nekoliko sati", kaže naša državljanka.

Sagovorinca kaže da juče nisu radili ni državni ni privatni sektori, kao ni škole, a da nadležni upozoravaju i da se danas ostane kod kuće.

 

 

Na snimcima koji se mogu videti na društvenim mrežama u tržnim centrima padali su krovovi, a vlasnici lokala su vodu sakupljali krpama kako bi pokušali da spasu robu. Jedan od aviona jedva se kretao po pisti.

Kiša je padala i u Bahreinu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, a u susednom Omanu stradalo je 18 ljudi.

 

 

 

Tagovi