Svet

Plenković i HDZ proglasili pobedu na izborima u Hrvatskoj, ali je put do većine u Saboru komplikovan

Fonet, NIN | 18. april 2024 | 08:07
Plenković i HDZ proglasili pobedu na izborima u Hrvatskoj, ali je put do većine u Saboru komplikovan
TANJUG / AP / Darko Vojinović

Premijer Hrvatske Andrej Plenković proglasio je pobedu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na parlamentarnim izborima i najavio da sutra kreće u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi formirali vladu.

Državna izborna komisija sapštila je, na osnovu 99,61 odsto obrađenih biračkih mesta, da je HDZ osvojio 61 mandat, koalicija "Rijeke pravde" oko SDP ima 42 mandata, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Istarski demokratski sabor dva, NP Sever dva i Fokus jedan mandat.

Preostalih osam mandata pripada manjima, od čega srpskim strankama tri.

"Treći put smo tražili poverenje naroda u zahtevnim okolnostima. Vodili smo kampanju u okolnostima flagrantnog kršenja Ustava, a oni i dalje govore o nekakvoj vladi nacionalnog spasa", rekao je Plenković, misleći na Socijaldemokratsku partiju i najavu kandidature aktuelnog predsednika Zorana Milanovića za premijera.

TANJUG / AP / Darko Vojinović
TANJUG / AP / Darko Vojinović

Umesto da čestitaju, oni nastavljaju s govorom mržnje, dodao je Plenković.

"Kreirali su atmosferu koja nije primerena. Katastrofalno su proveli vreme u opoziciji i ne zaslužuju da vode vladu. Mi smo dobili poverenje s našim partnerima", kazao je Plenković.

On je istakao da je sada neophodno da se hitno konstituiše Sabor, kako bi mogla da se formira vlada, jer u geopolitičkim okolnostima u kojima se nalaze Evropa i svet samo na taj način može da se garantuje sigurnost hrvatskim građanima.

HDZ je uspeo po treći put zaredom da pobedi na izborima, ali sa tri mandata manje nego što su osvojili 2020. kada su već idući dan nakon izbora sastavili Vladu s manjinama i nekoliko manjih stranaka.

Sada će put do većine biti komplikovaniji, pošto HDZ-u, osim osam poslanika manjina, treba i podrška Domovinskog pokreta ili dela njihovih poslanika. Međutim, ta stranka, koju vodi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, uslovila je ulazak u vladu time da u njoj ne bude Samostalna demokratska srpska stranka. U tom slučaju, HDZ-u, uz 14 poslanika Domovinskog pokreta, nedostaju dva zastupnika manjina za parlamentarnu većinu, pa će morati da je traže u koaliciji sa nekim drugim partijama koje su ušle u Sabor.

HDZ ne može da računa ni na podršku Mosta, čiji je lider Božo Petrov bio jasan da "HDZ treba poslati u opoziciju".

Sa druge strane, ni SDP nije u dobroj poziciji kada je moguće formiranje vlade u pitanju. Čak i da se dogovore sa Domovinskim pokretom, koji je isuviše ideološki desno za nekadašnju stranku Ivice Račana, opet neće imati 76 mandata za formiranje vlade, a dogovor sa Domovinskim pokretom mogao bi da udalji ideološki bliže liste.

Tako se već lista Možemo, koja pripada zeleno-levoj ideologiji, izjasnila da ne želi u vladu u kojoj je Domovinski pokret.