Biznis klub Održivi razvoj

HAJNEKEN SRBIJA Dragan Lupšić: Održivim razvojem stvaramo bolji svet

A. E. | 21. decembar 2023 | 12:14
HAJNEKEN SRBIJA Dragan Lupšić: Održivim razvojem stvaramo bolji svet
PROMO / Heineken Srbija

Srbija je zemlja piva jer imamo viševekovnu tradiciju proizvodnje i odgovornog uživanja, a proizvodnja piva danas je prisutna u svim delovima Srbije, bilo da se radi o velikim ili o manjim pivarama, ističe Dragan Lupšić, direktor korporativnih poslova kompanije Hajneken Srbija. „Ljubitelji piva očekuju širok spektar raznovrsnih brendova i nove ukuse, a to je upravo ono čime se ova zemlja može pohvaliti“, poručuje Lupšić.

Da li su prisutne promene u trendovima i čime privlačite nove potrošače?

Tržište piva u Srbiji je izuzetno dinamično i konkurentno i potrošači imaju sve istančaniji ukus da isprobaju i da odgovorno konzumiraju različita, ali pre svega visokokvalitetna piva. Sve ovo zahteva maksimum truda, kreativnosti i zalaganja svakog od zaposlenih kako bi upravo naši brendovi bili prvi izbor potrošača. Mlađe generacije pokazuju drugačije preference i drugačiji odnos prema pivu – u pitanju je sveprisutna premijumizacija kategorije. Glavni trendovi su kvalitet sastojaka, jednostavnost i održivost pakovanja, posebno značaj povratne ambalaže u očuvanju životne sredine i doslednost u pružanju doprinosa zajednici.

Kako Hajneken posluje održivo?

Od prvog zrna ječma do pune poslužene čaše našeg piva strastveno smo posvećeni ostvarivanju pozitivnog uticaja kroz program održivog poslovanja „Stvarajmo bolji svet“. Usredsređeni smo na konkretne akcije za smanjenje svog ugljeničnog otiska i cilj nam je dostizanje neutralnosti emisije ugljen-dioksida u čitavom lancu snabdevanja do 2040. Eliminisali smo odlaganje otpada na deponije u obe naše pivare - u Zaječaru i u Novom Sadu i uvek naglašavamo upotrebu povratne ambalaže. Kroz efikasnu upotrebu vode, princip cirkularne ekonomije, i odgovornim upravljanjem, poslednje decenije smanjili smo potrošnju u okviru svojih proizvodnih procesa za 75 odsto i nastojimo da ovaj trend održimo. Naše pivare poseduju posebna postrojenja za prečišćavanje vode, čija je funkcija da prečiste i učini vodu bezbednom pre krajnjeg puštanja u prirodu.  Kroz volonterske aktivnosti, naši zaposleni su očistili 600 metara priobalja Dunava i Crnog Timoka. Više od 85 odsto sirovina koje koristimo za proizvodnju piva nabavljamo u Srbiji, a 100 odsto dobavljača potpisalo je Hajneken kodeks poslovnog ponašanja, čime potvrđuju da posluju u skladu sa najvišim standardima, poštujući ljudska prava i okolinu. Uspostavljamo inicijative za unapređenje društvenog uticaja, podržavajući Ciljeve održivog razvoja UN. Aktivno smo uključeni u pružanje doprinosa optimalnoj poslovnoj klimi, s posebnim fokusom na temu upravljanja ambalažnim otpadom.

Koji biste ovogodišnji projekat iz ove oblasti posebno istakli?

U godini za nama istakao bih nacionalnu kampanju Rezervoar, posvećenu očuvanju prirodnih vodnih resursa Srbije i poboljšanju pristupa pijaćoj vodi. U saradnji sa našim strateškim partnerom, organizacijom NALED, kampanju Rezervoar kontinuirano sprovodimo obnovom javnih česama sa fokusom na Novi Sad i Zaječar, prečišćavanjem otpadnih voda, edukacijom i studentskim posetama našim pivarama i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, kao i sprovođenjem brojnih volonterskih akcija naših zaposlenih.

Zašto je odgovorna konzumacija važan fokus vašeg poslovanja i jedan od ključnih trendova za održivi rast kategorije piva i kako Hajneken može da doprinese tom rastu?

Odgovorna konzumacija je fundamentalno važna za čitavu našu industriju. Sa ciljem podizanja svesti o važnosti odgovorne konzumacije, udruženim  snagama sa Auto-moto savezom Srbije sprovodimo kampanju „Kad ide tura, ne ide gas“. Ovo je prvo partnerstvo u Srbiji između lidera pivske industrije i nacionalnog saveza vozača i korak napred u edukaciji vozača o odgovornoj upotrebi alkohola sa krajnjim ciljem da dopremo do svakog od preko tri miliona vozača u Srbiji.