Biznis klub Održivi razvoj

Impresivna iskustva brend multiverzuma

A. E. | 29. decembar 2023 | 11:07
Impresivna iskustva brend multiverzuma
PROMO / Luxury Integrated

Industrija luksuza predstavlja jedinstven segment tržišta koji se radikalno razlikuje od ostalih industrija, kako u svojoj suštini, tako i u pristupu. Ključna razlika leži u filozofiji i strategiji kojom se luksuzni brendovi vode. Za njih, bitka nije u volumenu prodaje, već u očuvanju ekskluzivnosti, vrednosti i prestiža. Ovo je umetnost stvaranja i održavanja identiteta koji je istinski jedinstven.

Luksuzni brendovi ne stupaju na tržište kako bi se upustili u direktan obračun sa konkurencijom; njihova je svrha izvan takve vrste poređenja. Oni su izraz "Ovo sam ja", odražavajući duboko ukorenjen identitet i vrednosti. Ovaj pristup znači ostati veran sebi, svojoj istoriji, nasleđu i viziji, umesto da se podlegne trenutnim tržišnim trendovima ili širokim željama potrošača. Luksuzni brendovi su, stoga, poput umetničkih dela - ne prilagođavaju se, već se samostalno razvijaju, vodeći se vizijom svog kreatora.

Pristup proizvodnji, cenovna strategija, komunikacija i odnos prema potrošačima u luksuznom segmentu takođe se znatno razlikuju. Luksuzni proizvodi ne teže masovnoj prodaji ili širokoj dostupnosti; oni su stvoreni da budu nedostižni, čime se stvara osjećaj ekskluzivnosti i prestiža. Ova nedostupnost je ključna u održavanju vrednosti i poželjnosti brenda.Komunikacija luksuznih brendova je usmerena na stvaranje i održavanje snažne emotivne veze sa svojim klijentima. Oni ne prodaju samo proizvod; oni prodaju san, ideju, životni stil. Luksuzni brendovi kreiraju svetove u koje njihovi klijenti žele da se urone, svetove koji odražavaju određeni status, stil i vrednosti.

Sve u svemu, luksuzni brendovi su više od proizvođača proizvoda; oni su kustosi jedinstvenih iskustava i identiteta, oblikujući način na koji se luksuz doživljava i ceni. Njihova snaga leži u sposobnosti da ostanu dosledni svojoj jedinstvenoj viziji, stvarajući proizvode i iskustva koja nadilaze obične materijalne vrednosti i ulaze u sferu emocionalnog i simboličnog.Poput nepromenljivog DNK ličnosti koja određuje jedinstvenost svakog pojedinca, ključna karakteristika luksuznog brenda je njegov snažan individualni identitet, tj. DNK brenda. Ova osobina određuje i usmerava sve aspekte brenda, od dizajna proizvoda do marketinške strategije, čineći ga neponovljivim i nezamenljivim na tržištu luksuza.

Industrija luksuza ostvarila je značajan rast tokom poslednje decenije, postavši jedna od najbrže rastućih industrija, čija vrednost danas premašuje 300 milijardi evra. Ova industrija je izuzetno otporna na makroekonomske trendove, beležeći stabilan rast u poslednjih dvadeset godina.

U saradnji sa stručnjacima iz prestižne konsultantske kuće i marketinške agencije "Luxury Integrated", zaronili smo u fascinantni svet "luxury brend multiverzuma". Ovaj koncept, koji postaje sve prisutniji u svetu visoke mode i luksuza, postavlja pitanje: zašto se renomirani brendovi šire van granica svojih tradicionalnih delatnosti?

Brend danas nije samo logo ili proizvod - to je sveobuhvatno iskustvo koje se tka kroz svaku interakciju s potrošačem. Ove interakcije su ključne ne samo za potrošače, već i za oblikovanje kulturnih trendova. U eri "multiverzuma brendova", gdje se brendovi ne samo međusobno isprepliću već i aktivno sarađuju, samo posedovanje proizvoda više nije vrhunac potrošačkog iskustva. Današnji potrošači žele više – oni žude za potpunim uranjanjem u svetove luksuza koje kreiraju njihovi omiljeni brendovi.

Luksuzni brendovi poput Aston Martina i Dolce & Gabbana oživljavaju ovu ideju kroz stvaranje raskošnih, personalizovanih iskustava koja transcendiraju tradicionalnu kupovinu. Ove inicijative omogućavaju obožavateljima da ne samo posmatraju, već i žive u pažljivo kreiranim univerzumima ovih brendova. Ovakva strategija ne samo da privlači novu publiku, već i cementira lojalnost postojećih kupaca kroz jedinstvena i opipljiva iskustva. U današnje vreme, vrhunska usluga i gostoprimstvo postaju nova norma u svetu luksuzne maloprodaje. Trend brendiranih hotela i kafića, koji se pojavljuju u svetskim metropolama - od Prada Caffe u srcu Londona do opulentnog hotela Palazzo Versace u Dubaiju - samo je početak. Ovo je era kada luksuzni brendovi postaju više od proizvoda – oni postaju destinacije, svetovi u kojima se potrošači mogu izgubiti i pronaći, doživljavajući vrhunac luksuza na svakom koraku.

Brend  Veuve Clicquot odavno razume važnost kreiranja brenda životnog stila i poznat je po svojim zanimljivim inovacijama u pakovanju. U Veuve's Sunni Side Up Cafe-u na Pikadiliju možete pojesti male burgere uparene sa zlatnim peharima prestižnog cuvee La Grande Dame, dok u Ozu, ljubitelji brenda mogu uhvatiti nekoliko talasa na Veuve brendiranim pločama u hotelu Clickuot u Nusi. U međuvremenu, The Blue Box Cafe u The Landmark-u, Tiffani & Co. daje novi smiao Doručku kod Tifanija, interpretirajući svoje nasleđe putem jela koje je osmislio čuveni šef sa Michelinovim zvezdicama, Daniel Boulud. 

U martu 2023. Prada je otvorila svoj prvi Prada Caffe-a u Harodsu u Londonu, u čast proslave 100-godišnjice brenda. Kafić nije samo mesto za ispijanje kafe u brendiranim Prada porcelanskim šoljama, već i zanimljiva izložba koja komuniria istoriju brenda i italijansko kulturno nasleđe. Kafić nudi izuzetno privlačno iskustvo kupcima i rekonceptualizuje Prada univerzum u svom dizajnu enterijera, menija, vinskoj karti, dekoru, posuđu i atmosferi. Ikona luksuznog nakita, Bulgari, ušla je u hotelsko poslovanje 2004. godine sa ciljem da ponudi „jedinstvene hotele na jedinstvenim lokacijama“. Osnovan 1884. u Rimu, Bulgari je brzo uspostavio snažnu reputaciju za suštinsko italijansko umeće i nenadmašan stil. Lider u oblasti nakita danas poseduje 8 hotela lociranih u velikim kosmopolitskim gradovima sveta – Milanu, Londonu, Dubaiju, Baliju, Pekingu, Šangaju, Parizu i Tokiju, sa hotelima u Majamiju, Rimu...Hoteli ujednačeno prenose nematerijalnu magiju rimskog brenda, njegovu bezvremensku klasu i italijansko nasleđe. Svaka nekretnina ima kultne ikonografije Bulgari-ja, simbole zmija i zvezde sa osam tačaka u detaljima dizajna enterijera i eksterijera. Poštujući lokalnu kulturu, svaki hotel je dizajniran u italijanskom savremenom arhitektonskom stilu. 

Giorgio Armani, ikona modnog sveta, majstorski ilustruje kako se brend može proširiti i transformisati u istinski stil života. Njegova vizija prešla je granice modne piste, zakoračivši u domen kućnog dekora 2000. godine, nudeći klijentima da svoje domove obogate estetikom i kvalitetom koji su sinonim za Giorgio Armani. Armani Casa, sa svojim jednostavnim linijama, proporcijama koje odišu savršenstvom i izuzetnim tekstilima, doveo je do redefinisanja koncepta luksuznog življenja u spavaćim sobama, kupatilima i kuhinjama. Dve godine nakon toga, Armani je napravio još jedan neočekivani, ali uspešan skok - u svet čokolade i peciva. Armani Dolci, sa svojom filozofijom da se "fino uklopi sastojke sa stilom Giorgio Armanija", nije samo prodavaonica slatkiša; to je izraz kulinarske sofisticiranosti i elegancije brenda. Ova pažljivo osmišljena linija čokolada čuva DNK Armanija u svakom detalju - od dizajna proizvoda i ambalaže do načina komunikacije i usluge.

Ova horizontalna ekspanzija brenda pokazuje kako se uspešno mogu stvoriti nova tržišta i privući novi kupci, dok istovremeno zadržava lojalnost postojećih. Nije samo o diversifikaciji proizvoda; to je o ponovnom definisanju persona brenda, prenošenju njegovog identiteta u novim, inovativnim formama. Armani je dokaz da je moguće očuvati suštinu brenda dok se istovremeno evoluira i prilagođava promenljivim ukusima i potrebama potrošača. To je igra finog balansa između tradicije i inovacije, stvaranja proizvoda koji ne samo da zadovoljavaju trenutne potrebe već i anticipiraju buduće želje, istovremeno održavajući neupitan kvalitet i ekskluzivnost koji su srž brenda.