Društvo

Ana Brnabić ima rok od šest meseci da napusti vilu Jovanke Broz

Beta | 10. mart 2024 | 11:28
Ana Brnabić ima rok od šest meseci da napusti vilu Jovanke Broz
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Bivša premijerka, a buduća predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić morala bi da napusti vilu u kojoj stanuje, a koja je nekada pripadala Jovanki Broz, za šta zakon predviđa rok od šest meseci.

Rok za iseljenje Brnabić iz vile od 750 kvadrata u beogradskom naselju Dedinje teče od njenog zvaničnog izbora za predsednicu Skupštine Srbije, što se očekuje u ponedeljak, 11. marta za kada je zakazano zasedanje parlamenta.

 

 

"Prema važećoj Uredbi, ova vila u koju se Brnabić uselila 2020. godine, ima status rezidencijalnog objekta, a kako piše u tom dokumentu, tu mogu živeti predsednik države i predsednik vlade", navodi portal Nova.rs.

Portal podseća da je pre useljenja Brnabić u vilu u kojoj je živela Jovanka Broz ona detaljno renovirana a da su se, iako nikada nije zvanično saopšteno koliko su iznosile cene radova, u medijima pojavljivale cifre od 30 do 50 miliona dinara, pa sve do 2,5 miliona evra.

Da bi Brnabić uopšte mogla da boravi u vili moralo je da dođe do promene Uredbe, koju je lično potpisala tadašnja premijerka.

Prema do tada važećoj Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Srbije, objekat na Dedinju je imao status "reprezentativne zgrade koja se koristi za reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiju".

Po izboru tadašnje Vlade Srbije Uredba je promenjena, a vila u Kneza Aleksandra Karađorđevića postala je rezidencija, odnosno mesto za boravak premijera i predsednika države, čime su ispunjeni i pravni uslovi da se u taj objekat useli Ana Brnabić.