Društvo

Nedodirljivi Vučićevi kumići: Zakulisne radnje tužilaštva u slučaju braće Panić

Željka Jevtić | 13. mart 2024 | 17:00
Nedodirljivi Vučićevi kumići: Zakulisne radnje tužilaštva u slučaju braće Panić
DRUŠTVENE MREŽE / Screenshot / Instagram

Braća Uroš i Miloš Panić, sinovi Petra Panića Pane, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, najmanje mesec dana nisu dostupni srpskim organima. Panićima je dozvoljeno da pobegnu iz zemlje, a u trenutku pisanja ovog teksta nije zvanično saopšteno da je za njima raspisana poternica. Sinovi Petra Panića Pane, poznati po bahatom ponašanju, akcijom policije u kojoj se u startu nije znalo do koga će se doći, razotkriveni su u ozbiljnom krivičnom delu - prostituciji. Istražujući ovaj predmet, isprva zaveden pod KT 427/24, NIN je došao do još jednog slučaja u kojem se jedno tužilaštvo meša u posao drugog, koči proces i po svoj prilici priprema teren da sačuva Paniće ozbiljne kazne. Iako prekvalifikacija dela u trgovinu ljudima, do koje dolazi uključivanjem Višeg javnog tužilaštva u ovaj slučaj, naizgled deluje kao otežavajuća okolnost za odbegle Paniće, kvaka leži baš u tome. Panićima se pripisuje kroz praksu potvrđeno teško dokazivo delo, na kome može da se raspadne ceo slučaj.

Podmladak porodice Panić, nastavio je manje-više očevim putem. Do sada jedina razlika između Uroša i Miloša u odnosu na oca Petra je da nemaju iza sebe sijaset teških prebijanja sa posledicama opasnim po život, nikad iskazanu sumnju da su nekoga lišili života i nikada nisu robijali. Sve ostalo je manje-više isto, jer su i sinovi ušli u unosne nezakonite poslove. Nakačeni na vlast, u tesnim prijateljskim ili interesnim vezama, sinovi su od oca nasledili oreol nedodirljivosti koji sva trojica svestrano koriste. Sudeći po svemu što je stiglo do javnosti, ali i po onome što nije, u kriminalne svrhe.

U dosadašnjem dosijeu, mlađi Panići imaju prijave zbog kršenja bezbednosti saobraćaja, za koje nikada do sada nisu odgovarali. Ako je za porediti braću, stariji Uroš ima više prijava. Prema poslednjim zvaničnim podacima od prošle godine, protiv Uroša su podnete 84 prijave zbog kršenja bezbednosti saobraćaja. Sinovi, posebno Uroš, svoje prekršaje snimaju i javno objavljuju, pokazujući tako svoju moć ili, dokazujući da im niko ništa ne može jer zna se ko im je kum. Jedan od snimaka je o 28 kazni, odnosno svežnju koji mu je poštar doneo. Prema nezvaničnim podacima, braća zajedno imaju oko 150 prijava i predmeta, od kojih je deo, naravno, zastareo.

Otac Petar Panić u kriminal je krenuo mnogo ozbiljnije od nasilničke vožnje. Od veza u podzemlju do ljudi na bitnim političkim i državnim položajima. Odnosno, od telohranitelja lidera radikala Vojislava Šešelja, preko dubokih odnosa sa ozloglašenim zemunskim klanom i njegovim vođom Dušanom Spasojevićem, do poslednjih godina, koje vezuje za kuma, Aleksandra Vučića, i njemu bliske ljude.

Strogo poverljivo

Predmet braće Panić policija je krajem oktobra prosledila Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, gde je njegov odmah bio “strogo poverljivo”. Prema saznanjima NIN-a, prijava nije čak ni skenirana, a što je obavezna praksa. Od tog prvog koraka, pa nadalje, predmet je u kancelariji kod predsednice Trećeg tužilaštva. Baš kao što izvor NIN-a iz Višeg javnog tužilaštva navodi istu brzopoteznu proceduru koja je sprovedena i u tom tužilaštvu. Predmet Panića jedva da je i par minuta bio u pisarnici, a sve radnje potom kontroliše viši javni tužilac Nenad Stefanović iako je predmet, makar formalno, dodeljen tužiocu Željku Jovanoviću.

U ovom “top secret” predmetu NIN rasvetljava putanju slučaja kroz tužilaštva i otkriva okolnosti pod kojima se na njemu radi.

Ceo slučaj razotkrila je krajem oktobra akcija razbijanja organizovanog lanca prostitucije kada je policija upala u jedan stan u Zemunu u kojem se nalazio salon za masažu. “Relaksing zen”, kako je bio naziv paravana za prostituciju, jedan od prostora bio je u Zemunu preko puta rentakar agencije koju drže Panići. U predmetu se kao glavno mesto zbivanja navodi zgrada u Zemunu. Salon se nalazi na adresi Gornjogradska ulica 54B u kojoj je i jedina uknjižena imovina oca Petra Panića. U istoj zgradi nalazi se još jedan stan koji je uknjižen na firmu Panića, “Petar Pan Semlin DOO”. Policija je u salonu zatekla radnice.

- One su odmah ispitane. Priznale su da se bave prostitucijom i da iza svega stoje braća Panići i njihov prijatelj Vuk Stanković, na koga je i registrovan salon za masažu - kaže za NIN policajac upoznat sa akcijom.

Odmah nakon akcije policija obaveštava tužioce. Neubičajeno, policija obaveštava dva tužilaštva. Iz Višeg javnog tužilaštva, policiji poručuju usmeno da im dostave izveštaj uz obrazloženje da planiraju učesnike da stave na mere. Policija dostavlja izveštaj i Trećem OJT, koje je teritorijalno nadležno i čiji je dežurni tužilac prvi obavešten i konsultovan oko slučaja.

Treće tužilaštvo dobija prijavu od policije krajem oktobra, a Više javno tužilaštvo početkom novembra. Od tog trenutka nastaje zastoj u predmetu. Policija i Treće tužilaštvo zakočeni su ćutanjem formacijski višeg tužilaštva koje traje skoro tri meseca. Niti Više tužilaštvo sprovodi bilo kakve predistražne radnje, niti se obraća policiji i Trećem tužilaštvu. Više tužilaštvo kupuje vreme.

Jedno tužilaštvo koči drugo

Kako se ništa nije pomeralo sa mrtve tačke, krajem januara Treće tužilaštvo se konačno obraća Višem sa jednostavnom porukom da li je nešto rađeno ili da Treće nastavi da postupa u predmetu, koji im je policija uputila još u oktobru. Više javno tužilaštvo dostavlja izveštaj i navodi da iz svega poznatog proističe da se radi o - krivičnom delu posredovanje u prostituciji i da je otuda, nadležno Treće tužilaštvo.

Od tog trenutka predmet se ponovo aktivira i Treće tužilaštvo upućuje nalog policiji. Vrši se pretres i prva hapšenja su početkom februara, u zgradi u Zemunu u kojoj otac Panić ima dva stana. U garaži ove zgrade iz koje je moglo da se uđe u stanove policija 8. februara hapsi Sonju L. koja vodila knjige, ugovarala termine klijentima. “Madam” policija zatiče u osmom mesecu trudnoće. U garaži i kod Sonje L. policija pronalazi knjige i nekoliko telefona, koji istragu dalje upućuju na Paniće.

Pretres salona i hapšenje Sonje L. posmatrao je iz Panićeve rentakar agencije još jedan osumnjičeni. Vuka S. policija tu i hvata. On priznaje delo i da je napravio nalog na društvenoj mreži Instagram, na kojem je postavio oglas da zbog povećanog obima posla nudi posao maserke. Po hapšenju Sonje L. i Vuka S. utvrđuje se da je u lancu prostitucije učestvovao i njen suprug David L.

Saloni Panića bili su na tri lokacije: Novom Beogradu, Zemunu i Beogradu na vodi. Prema izjavama uhapšenih stanovi su u vlasništvu oca Petra Panića. Dnevna zarada koja je nuđena za “maserke” je najmanje 100 evra. Ipak, cene na terenu odredili osumnjičeni, kojima su oštećene odvajale od 50 do 70 odsto zarade, a ostatak su zadržavale za sebe. Procenat novca koji je pripadao osumnjičenima su ostavljale u kafiću u Beogradu na vodi ili su po novac na adrese u Zemunu dolazili osumnjičeni i njima bliska lica.

Lanac prostitucije

Po nalogu Trećeg tužilaštva naknadno se 14. februara hapsi i suprug David L., koji navodi da je tek ušao u posao sa Panićima, a da mu je Uroš Panić kum. Zbog trudnoće Sonja L. se pušta iz pritvora, a suprug sve priznaje i dobija kućni pritvor.

- Osumnjičenima se stavlja na teret da su na teritoriji GO Zemun i GO Savski venac navodili, podsticali i organizovali predaju oštećenih ženskih lica drugim licima radi prostitucije tako što su na različitim internet stranicama objavili oglas sadržine da mlade i zgodne maserke pružaju usluge senzualne masaže za muškarce po ceni od 3.500 dinara do 10.000 dinara, ostavljajući nekoliko kontakt telefona na koja su se javljale oštećene i osumnjičena S. L. i na taj način se dogovarale sa klijentima na koju adresu da dođu - navodi Treće tužilaštvo.

DRUŠTVENE MREŽE / Screenshot / Instagram
DRUŠTVENE MREŽE / Screenshot / Instagram

Tokom istrage, na osnovu izjave jedne od žena koja je pružala seksualne usluge, otkriva se još jedan učesnik u lancu prostitucije. Tužilaštvo dolazi do Ivana Z., hapsi ga, a kome se stavlja na teret da je sa prethodno uhapšenima i osumnjičenima braćom Panić navodio, podsticao i organizovao prostituciju. Inače, uhapšeni Ivan Z. takođe kum Uroša Panića priznao je krivično delo koje mu se stavlja na teret. On je izjavio i da je svoju drugaricu T. K. a koja je tražila posao, preporučio braći Panić.

Dok traju hapšenja saradnika braće Panića uporedo se odvija pokušaj pregovaranja oko njihovog statusa, ali i borba među Tužilaštvima za prevlast u ovom predmetu.

Pregovori o predaji

Prelomni dani su oko državnog praznika, Sretenja 15. februara. Nekoliko dana ranije, posle prvog hapšenja 8. februara, poznati beogradski advokat koji je aktivan i na drugim poljima, u neformalnom kontaktu, nudi dogovor Trećem tužilaštvu. On pregovara o predaji braće Panić. Tog trenutka advokat nema punomoćje za zastupanje osumnjičenih. Do dogovora međutim, ne dolazi.

Iako Treće tužilaštvo saopštava da su braća Panić u bekstvu i da se to dogodilo samo nekoliko sati pre predviđenog hapšenja, tajming njihovog napuštanja Srbije je i dalje tajna.

Poznato je da su se braća samo dva dana nakon prvog hapšenja saradnika, provodila u zagrebačkom klubu i to postavila na svoj Instagram profil. Da li je kupovina vremena tužilaštva, advokatovo pregovaranje o predaji, samo deo predstave i farsa koja je braći omogućila da nesmetano izađu iz zemlje pitanja su bez odgovora. Bez razjašnjenja je i sumnja da su se braća na vreme spasla curenjem informacija.

Traju hapšenja, braća su na bezbednom i upravo tih dana iz Višeg javnog tužilaštva stižu prvo usmeni, a potom i pismeni zahtev za uvid u predmet. Isprva Miodrag Marković, prvi zamenik višeg javnog tužioca traži predmet, potom to čini i Nenad Stefanović. U Trećem tužilaštvu se saziva sastanak i donosi odluka da se predmet na kome je počelo da se radi ne daje na usmeni zahtev.

Kada je Više javno tužilaštvo odbijeno, stigao je i pismeni zahtev. Iz Trećeg tužilaštva traže sastanak kod vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac, kojem prisustvuju predstavnici oba tužilaštva. Dolovac diplomatski odgovara: “Sve po zakonu”, ne zalazeći u bitne okolnosti, počev od one šta će Višem javnom tužilaštvu predmet koji se bavi prostitucijom, a ne drugim krivičnim delom koje bi potpadalo pod njegovu ingerenciju. U odgovoru “sve po zakonu” pokrivena je odluka da se predmet da višoj instanci ili Višem javnom tužilaštvu. 

Novi ključni obrt

Treće tužilaštvo 13. februara prosleđuje spise predmeta Višem javnom tužilaštvu uz molbu da se odmah vrate jer je za 14. februar predviđeno saslušanje Ivana Z. koji se nalazi u pritvoru. U predmetu su imena i podaci svih žena zatečenih u salonima za masažu.

Upravo tada, predmet o braći Panić dobija novi ključni obrt. U Višem javnom tužilaštvu predmet dobija i drugo krivično delo, trgovina ljudima. Delo na koje tokom dotadašnje istrage nije došla ni policija ni Treće tužilaštvo. Više javno tužilaštvo ovako za NIN pojašnjava kako se sve dogodilo:

- Do pokretanja istrage protiv navedenih osumnjičenih za krivično delo trgovina ljudima, koje je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva, došlo je nakon što je 14. februara 2024. godine po nalogu VJT u Beogradu Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima ovom tužilaštvu dostavio izveštaj sa podacima koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno ovo krivično delo prema jednoj oštećenoj.

Međutim, u samom saopštenju Višeg javnog tužilaštva od 2. marta navodi se da je do pokretanja istrage za krivično delo trgovine ljudima nakon što je Centar dostavio podatke Tužilaštvu. Inače, reč je o Centru koji je samostalan organ ali ga je osnovala Vlada Srbije. Ima sedište u Nemanjinoj na adresi od 22 do 26, baš kao i Ministarstvo pravde i Vrhovno javno tužilaštvo.

Lice koje je prijavilo da je predmet trgovine ljudima je međutim, drugarica uhapšenog kuma Panića, Ivana Z. kojoj je on kako je svedočio po hapšenju ponudio posao jer nije imala dovoljno novca za život. Prema saznanjima NIN reč je o samohranoj majci, što se tumači kao teške okolnosti, u kojima Više javno tužilaštvo nalazi osnov da Paniće i saradnike tereti za trgovinu ljudima. NIN do zaključenja ovog izdanja nije dobio odgovor Centra, kada im se obratilo lice koje tvrdi da je žrtva trgovine ljudima i kada je prosleđeno Višem javnom tužilaštvu.

Sudeći po odgovoru koji je NIN dobio od Višeg javnog tužilaštva gde su navedeni svi saslušani, lica koja su nudila seksualne usluge nisu davala izjave. Prema saznanjima NIN-a u salonima za masažu braće Panić radilo je manje od deset prostitutki.

U Krivičnom zakoniku član 184 se odnosi na posredovanje u vršenju prostitucije dok se član 388 odnosi na trgovinu ljudima. Ono što trgovinu ljudima čini različitom od prostitucije je element grubo i laički rečeno, ropstva. Ovo teže delo već ima u sebi i vršenje prostitucije. Upućeni tužioci, koji su zamolili da im ne pominjemo imena, kažu za NIN da je delo iz člana 388 izuzetno teško dokazivo i da se u tužilačkoj praksi često ide na niže delo kako bi optuženi što izvesnije dobili zatvorske kazne.

- Da bi se dokazalo delo iz člana 388 pre toga je morao da bude vođen opsežan predistražni postupak, koji u ovom slučaju nije. Osumnjičeni su morali da budu na merama... Drugim rečima, istraga je od samog starta morala da bude vođena na specifičan način, a što ovde nije slučaj, kao što se ni u optužbu za delo iz člana 388 ne ulazi ako sve nije obrađeno i postavljeno tako da optužba opstane - kaže tužilac.

Kako dodaje, na tužiocu kod kog je predmet ili na njegovom šefu je na kraju da delo može da se ‘spusti’ na niže, ali i da se odluči da, ukoliko ono glavno nije dokazano - nema nijednog ni drugog dela.

Zašto nema poternice?

Ovim potezom Treće tužilaštvo je potpuno isključeno iz predmeta. Potpuno preuzimanje slučaja nastupa 29. februara. Istog dana VJT donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv svih osumnjičenih, ali ovog puta za trgovinu ljudima. Kreću iznova hapšenja i saslušanja istih ljudi:

- Po nalogu ovog tužilaštva 2. marta je zbog sumnje da je izvršio krivično delo Trgovina ljudima lišen slobode osumnjičeni Vuk S. kojem je nakon saslušanja, na predlog ovog tužilaštva, Viši sud u Beogradu odredio pritvor... Međutim, ovog puta on je na saslušanju negirao delo.

U ovom predmetu koji izaziva pažnju javnosti i zbog aktera ali i bliskosti sa vlašću, koraci na kojima je Tužilaštvo moglo da poentira da radi svoj posao su i objavljeni. Poznato je da je za braćom raspisana potraga. Na pitanje NIN-a zašto nije raspisana poternica, koja podrazumeva i međunarodno gonjenje i hapšenje u bilo kojoj državi članici Interpola, odgovorom Višeg tužilaštva ušli smo u novi začarani krug:

- Spisi predmeta su trenutno u Višem sudu u Beogradu po žalbi branioca Vuka S. na rešenje kojim mu je određen pritvor. U istim spisima je i rešenje Trećeg osnovnog suda u Beogradu o određivanju pritvora za Uroša i Miloša Panića, kao i naredba Trećeg osnovnog suda u Beogradu za raspisivanje poternice za njima. Iz tog razloga upućujemo vas da se za precizan datum raspisivanja poternice obratite Višem sudu u Beogradu - tvrde u sada nadležnom Višem javnom tužilaštvu.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, međutim, iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva saopšteno je da je za braćom Panić raspisana - potraga.

Dok se raspetljava šta je ko raspisao, braća Panić objavljuju slike na osnovu kojih se može posumnjati da su stigli i do Dubaija.

Hapšenje „lamborginija“

Nedodirljivost Vučićevih kumića najslikovitije se pokazala kada je policija je 27. marta 2023. godine uhapsila “lamborgini”. Ova ponižavajuća akcija bila je rezultat višednevnog pritiska javnosti koja je bila ogorčena ponašanjem mlađeg Panića. Naime, ceo slučaj nastao je nakon što je Uroš Panić na svom Instagram profilu postavljao snimke bahate vožnje u luksuznom automobilu. Na snimcima se hvalio opasnom vožnjom, dramatičnim kršenjem propisane brzine, kao i vređanjem policajaca koji su pokušali da ga zaustave a potom ga jurili.

Iako su snimci bili javno dostupni, iako je bila u pitanju nasilnička vožnja, iako je bilo policajaca koji su pokušali da ga zaustave i kazne, MUP Srbije se danima nije zvanično oglašavao.

Na kraju, slučaj se okončao “stavljanjem lisica” luksuznom vozilu, javnim poniženjem svakog poštenog pripadnika MUP-a i mlađim Panićem koji je ostao nedostupan državi.

Zaplena automobila bila je čist marketinški potez koji je imao za cilj da se umiri javnost, a uz nju je išla i objava na Instagram nalogu MUP-a Srbije u kojoj se navodi da „za bahate, bezobzirne i nasilne vozače nema mesta na ulicama. Ministarstvo unutrašnjih poslova zakonito, odlučno i dosledno u borbi protiv svake vrste ugrožavanja bezbednosti građana“. Iako je opasno vozilo sklonjeno sa ulice, njegov vozač nije priveden čak ni na informativni razgovor, a kamoli da je protiv njega pokrenut postupak. Koliko cinično zvuči ovaj post...