Društvo

Jovanović: Vlada poklanja srušenu zgradu Generalštaba u Beogradu američkim firmama

FoNet | 13. mart 2024 | 15:02
Jovanović: Vlada poklanja srušenu zgradu Generalštaba u Beogradu američkim firmama
PROFIMEDIA / Julija Petrovskaja / Panthermedia / Profimedia

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka izjavio je danas da je Goran Vesić, u ime Vlade Srbije, potpisao memorandum kojim se lokacija bombardovanog Generalštaba u centru Beograda poklanja američkim ofšor firmama "Kushner Realty" i "Atlantic Incubation Partners" LLC.

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da je Ekološki ustanak kopiju tog memoranduma o razumevanju dobio iz Ministarstva odbrane, koje je taj dokument primilo 9. februara.

"Radi se o revitalizaciji i, kako ovde stoji, razvoju lokacije Generalštaba koju Vlada Republike Srbije i njen ovlašćeni predstavnik, ministar građevinarstra u tehničkom mandata Goran Vesić, imaju nameru da sa firmom ‘Kushner’ revitaliziju i oplemene", istakao je Jovanović.

On je naglasio je da je kompanija "Kushner Realty" registrovana 8. marta 2022. godine, u američkoj saveznoj državi Delaver, koja je poznata kao ofšor zona.

Beograd na vodi II na delu

Kompanija je, kako je naveo, registrovana na adresi Džonatana Kušnera, rođaka Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

"Vlada Republike Srbije ovlašćuje Gorana Vesića da sačini memorandum o razumevanju, da se na ovoj lokaciji gradi nešto što oni nazivaju 'razvojem i revitalizacijom', da se firmi Kušner i toj sestrinskoj firmi, odobri da uđu u zakup na 99 godina na predmetnoj lokaciji bez naknade, da bi nakon 99 godina ta firma mogla da postane vlasnik predmetne lokacije. Na delu je Beograd na vodi II“, ocenio je Jovanović.

On je podsetio da je budućnost lokacije Generalštaba se već godinama vezivala za Sjedinjene Američke Države, odnosno Donalda Trampa. Tada je rečeno da je Tramp zainteresovan za izgradnju luksuznog hotela sa pet zvezdica u glavnom gradu Srbije, i da je potencijalna lokacija te investicije upravo bombardovana zgrada Generalštaba, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, nakon tih pregovora Udruženje hotelijera Srbije je zahtevalo da se o tome sačini leks specijalis ukoliko Tramp odluči da gradi hotel.

Dokument "potpisan ko zna kada"

Početkom 2014. godine, pre nego što je američki biznismen postao predsednik SAD, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu s predstavnicima Trampove kompanije, naveo je Jovanović.

Pravnica Danijela Nestorović ocenila je da je reč o "šokantnom" dokumentu koji je "potpisan ko zna kada".

"Rešenjem od 1. decembra 2022. Vlada ovlašćuje Gorana Vesića da zaključi ovakav memorandum, koji je nedostupan na stranici Vlade Republike Srbije. Mi ne znamo šta piše u tom memorandumu o razumevanju", rekla je Nestorović.

Ona je ukazala kako bi bilo neprimereno da se na mestu bombardovanih zgrada gradi hotel ili stambeno-poslovni kompleks. Nestorović je objasnila da se radi o "poklanjanju" dve katastarske parcele na kojima se nalazi kompleks Generalštaba: 804/2 i 969/1, na Katastarskoj opštini Savski venac.

Ona je ocenila je i da je čudna formulacija da se ne radi o pravno obavezujućem dokumentu, objasnivši da je bilo kakav memorandum o razumevanju koji potpiše ministar pravno obavezujući.

Nestorović je podsetila da je kompleks Generalštaba 2005. proglašen za spomenik kulture i dodala da trenutno nema informacija o tome da li je sa tog objekta "skinuta oznaka" spomenika kulture od izuzenog značaja.