Društvo

Stariji vodnik Tamara Morović donirala je 70 odsto jetre kolegi: Želela sam da se vrati svojoj porodici

Tanjug/TV Prva | 17. april 2024 | 16:04
Stariji vodnik Tamara Morović donirala je 70 odsto jetre kolegi: Želela sam da se vrati svojoj porodici
TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE (STR)

Zlatna plaketa za najplemenitiji pojedinačni podvig godine dodeljena je pripadnici Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", starijem vodniku prve klase Tamari Morović, koja je donirala deo jetre kolegi Dušanu Kuskovskom, obolelom od autoimune bolesti primarnog sklerozirajućeg holongitisa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je istakla Morović, nagrada joj znači zbog njene porodice, svih prijatelja koji su je podržavali, ali i zbog porodice kolege,koji je preminuo, te dodaje da bi volela da ovo priznanje podstakne druge da doniraju organe i budu humaniji.

Prema njenim rečima, nije teško biti plemenit i human, jer tada čovek stiče nove prijatelje i novu porodicu.

"Potpišite i donirajte, vaš organ će da diše i živi kroz nekog drugog. Nisam razmišljala ni jednog trenutka, jer sam želela da ga spasim da se vrati svojoj porodici. Sudbina je htela drugačije, ali ja sada imam njegovu ćerku, ženu, majku i one su moja porodica", naglasila je Morović.

TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE (STR)
TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE (STR)

Tamara Morović rekla je za TV Prva da je pratila situaciju svog kolege, i bila uz njega.

“Prvo sam se raspitala kakve su posledice, znam da se jetra regeneriše, ali živim sama sa detetom, radim u vojsci u specijalnoj jedinici “Kobre”, da li ću posle sve to moći da postignem fizički. Vidim da se veoma brzo vraćam u normalu i kažem što da ne”, rekla je Morović.

Prema njenim rečima, operacija je trajala duže nego što se očekivalo.

“Umesto 4 sata, moja operacija je trajala je 8 sati. Svi su crkli od brige što traje toliko dugo transplantacija. Tek tada shvatam koliki je bio rizik! Ali sam osećala da sam jaka i fizički i psihički, izdržaću ja to, krenućemo dalje, on će preživeti, vratiće se svojoj porodici”, rekla je Morović za TV Prva.

Ipak, kako Morović navodi, Kuskovski se vratio na intenzivnu negu zbog curenja žučnih kanala.

“Nadala sam se da će naći rešenje za njega, ali džaba. Jedno unutrašnje krvarenje je preživeo, drugo krvarenje, i na kraju je preminuo 8. juna”, rekla je Tamara Morović.