Društvo

Poziv školama da organizuju "Nedelju sećanja i zajedništva" povodom tragedija u "Ribnikaru", Orašju i Duboni

FoNet | 19. april 2024 | 16:07
Poziv školama da organizuju "Nedelju sećanja i zajedništva" povodom tragedija u "Ribnikaru", Orašju i Duboni
NIN / Snežana Krstić

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu predložila je da sve škole u Srbiji organizuju "Nedelju sećanja i zajedništva" od 7. do 10. maja, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo prosvete je, u skladu sa tim, pozvalo sve osnovne i srednje škole da organizuju "Nedelju sećanja i zajedništva" čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

"Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima", navelo je Ministarstvo prosvete u dopisu direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je da škole tokom tog perioda realizuju različite aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga.

U Nedelji sećanja i zajedništva u školama se mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove u kojima učenici mogu da izraze razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave.

Predlaže se organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti, a sakupljeni novac u okviru humanitarnih aktivnosti mogu se opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani.

Škola može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničkog sređivanja školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina. Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara.

Na sastanku je bilo reči i o postavljanju umetničke instalacije u Ulici kralja Milutina 10, koja bi trebalo da bude završena do komemorativnog dana.