Društvo

Dve teme u fokusu Vučićive posete Njujorku: izveštaj SB UN o stanju na Kosovu i rezolucija o genocidu u Srebrenici

Beta | 21. april 2024 | 10:21
Dve teme u fokusu Vučićive posete Njujorku: izveštaj SB UN o stanju na Kosovu i rezolucija o genocidu u Srebrenici
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork gde ga u narednih pet dana očekuje intenzivna diplomatska aktivnost usmerena na dve teme - šestomesečni izveštaj Generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu i predloženi nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, prenosi jutros Radio-televizija Srbije (RTS).

"Nastavićemo da se borimo za Srbiju, za naš narod, za živote i budućnost naše dece, da idemo uzdignute glave bez obzira na to što su pokušali silom da nas ponize", napisao je predsednik Srbije na svom Instagram nalogu.

O izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. će se razgovarati na sednici Saveta bezbednosti UN koja se sutra održava u sedištu Ujedinjenih nacija.

Vučić je rekao ranije da izveštaj koji će biti predstavljen ne odražava pravu sliku na terenu i da je loš u odnosu na realno stanje.

Druga tema jeste Nacrt rezolucije o Srebrenici o kojem će se glasati 2. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi RTS. Predsednik Srbije će se u Njujorku sastati sa više desetina predstavnika zemalja članica Ujedinjenih nacija, kao i sa predstavnicima stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Cilj sastanaka će biti da se pojasni pozicija Srbije u vezi sa predloženom rezolucijom.

U razgovoru sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom, Vučić je juče rekao da će takva rezolucija poremetiti odnose u regionu i ukazao da je predlog rezolucije donet kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same Bosne i Hercegovine. 

Predsednik Srbije rekao je da su šanse Srbije male, ali da će se boriti i ukazao da neće biti "tolika pobeda onih koji su rezoluciju predložili", preneo je RTS.