Društvo

Etička komisija Filozofskog fakulteta: Nismo nadležni za prijavu protiv Gruhonjića

Beta | 26. april 2024 | 15:32
Etička komisija Filozofskog fakulteta: Nismo nadležni za prijavu protiv Gruhonjića
Ustupljene fotografije / Medija centar Beograd / Ustupljena fotografija

Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proglasila se danas nenadležnom za prijavu koju je Studentski parlament tog fakulteta podneo protiv profesora Dinka Gruhonjića, za navodno širenje govora mržnje, saznaje nezvanično agencija Beta.

Etička komisija je prethodno početkom aprila zatražila od Studentskog parlamenta dopunu i ispravke neuredne prijave koju su podneli protiv Gruhonjića.

Etička komsija je danas donela odluku da prijava ne spada u domen Kodeksa o akademskom integritetu.

Studentski parlament je prijavu podneo po osnovu člana 22 Kodeksa o akademskom integritetu.

"Članu akademske zajednice nije dozvoljeno obavljanje bilo kakve vanakademske delatnosti koja je u suprotnosti sa temeljnim moralnim akademskim vrednostima. Ovom zabranom nisu obuhvaćene delatnosti koje proizlaze iz Ustavom i zakonom garantovanih ljudskih i manjinskih prava i sloboda", piše u tom članu.

Studentski parlament je prethodno tražio da se uruči otkaz Gruhonjiću.

Kako su pravni stručnjaci ranije objasnili, etički kodeksi Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta kao sankciju za potencijalno kršenje akademske etike ni u jednom članu ne predviđaju otkaz za profesore, već javne opomene, ako se utvrdi da je etika prekršena.

Studentski parlament univerziteta blokirao je od 28. do 31. marta rad Filozofskog fakulteta i postavio ultimatum da Gruhonjić mora da bude otpušten.

Među osobama koje su upale na fakultet bo je i mladić sa majicom sa likom Milorada Ulemeka Legije, osobe koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog organizovanja atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, na 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i 15 godina zatvora za pokušaj atentata na biveg opozicionog lidera Vuka Draškovića.

Blokada fakulteta

Mediji su izveštavali da među učesnicima blokade nisu bili samo studenti, već i radnici javnih komunalnih preduzeća u Novom Sadu, kao i srednjoškolci.

Blokadi fakulteta je prethodio sastanak predstavnika Studentskog parlamenta univerziteta sa visokim funkconerima Srpske napredne stranke u jednom restoranu u Novom Sadu, potvrdili su očevici.

Dan pre blokade, tokom blokade i dan nakon blokade, organizovani su protesti podrške Gruhonjiću od strane nastavnika i studenata tog fakulteta, gde su se prisutni usprotivili "ultimativnom kadriranju na univerzitetu".

Blokada je prekinuta, kako je rečeno, "privremeno", nakon što su studente posetili rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić i dekani dva novosadska fakulteta.

DRUŠTVENE MREŽE / Jutjub
DRUŠTVENE MREŽE / Jutjub

Sa njima nije bila dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš, a kako je dan kasnije potvrdila medijima, o poseti nije bila ni informisana.

Zbog blokade ostavku je podnela prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar.

Kako je navela u ostavci, razlog za ovakav potez bio je izostanak podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu Filozofskom fakultetu tokom blokade ove visokoobrazovne ustanove.

Dokaz lažnih navoda

Dinko Gruhonjić duže od mesec dana meta je hajke tabloida, pojedinih visokih predstavnika vlasti i dela studentskih organizacija zbog manipulativno montiranog snimka sa prošlogodišnjeg festivala ljudskh prava "Rebedu" u Dubrovniku, na kome on navodno veliča upravnika ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića.

Gruhonjić je to najoštrije demantovao a montažu su potvrdili i mediji koji se bave proverom činjenica, između ostalih i Agencija Frans pres, kao i domaći portali Raskrikavanje i Fake News tragač.

Gruhonjić je primio na hiljade uvreda, na stotine pretnji smrću, a na ulazu u zgradu u kojoj živi sa porodicom ispisan je grafit u kojem mu se direktno preti ubistvom.

Na društvenim mrežama javno je objavljen i njegov broj mobilnog telefona, nakon čega trpi i tu vrstu proganjanja.

On doživljava i uvrede i pretnje dok se kreće ulicama Novog Sada.

Zbog svega toga, Gruhonjić ima privatno obezbeđenje koje mu je omogućila Evropska federacije novinara.

On je više puta ponovio da se oseća "izrazito nebezbedno" i dodao da, ako se bilo šta desi njemu ili njegovoj porodici, "za to će direktno biti odgovoran predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga je optužio za hajku protiv njega".