Kultura

Pobesneli i poremećeni: Šta donosi filmska 2024.

Dragan Jovićević | 3. januar 2024 | 17:00
Pobesneli i poremećeni: Šta donosi filmska 2024.
PROMO / IMDB

Na zapadu ništa novo – ovako bismo procenili godinu pred nama barem na osnovu prvih lista onih naslova koji će u narednih 12 meseci ugledati mrak bioskopske sale. Jer sve deluje kao jedna duga i dosadna godina barem kada je Holivud u pitanju. Letnji hitovi, velike zvezde u akcionim ulogama, biografske priče i romantične komedije, te redovi nastavaka poznatih filmova protežu se, čini se, unedogled.

Odmah u oči zapadaju dve adaptacije životnih priča poznatih muzičara – Boba Marlija i Ejmi Vajnhaus, koje nas čekaju već u prvoj polovini 2024. Koliko Holivud voli da priča priče o poznatim zvezdama muzike i šou-biznisa, pokazuju brojni biografski  filmovi, koji su bili i voljeni i nagrađivani minulih godina, od Boemske rapsodije preko Roketmena do Vitni Hjuston. I kao i u slučaju prethodnih ostvarenja, i Bob Marli: Jedna ljubav i Back to Black fokusiraće se na mračne strane života poznatih zvezda  koje su obeležile jedno razdoblje popularne muzičke istorije.

Pažnju privlače neki autori povratnici, među kojima Itan Koen, koji prvi put režira bez  brata Džoela, i to kvir komediju Drive-Away Dolls, u kojoj dve zaljubljene devojke juri banda amatera kriminalaca, što u startu obećava suludu zabavu, u stilu prethodnih filmova koje su Koeni radili kao autorski dvojac.

Na scenu se vraća i oskarovac Bong Džun-ho, Korejac koji je osvojio Američku filmsku akademiju filmom Parazit. Sada, Bong adaptira naučnofantastični triler Miki 17 u kome Robert Patinson igra kloniranog putnika u svemiru, koji je preminuo na smrtonosnoj misiji kolonizacije nepoznate planete. 

Aleks Garland, koji je u poslednjih devet godina nastupio sa čak tri filma i jednom serijom, najavljuje, na žalost mnogih fanova, da će 2024.  biti godina u kojoj će prikazati svoje poslednje rediteljsko ostvarenje. Njegov novi film Građanski rat prikazuje jednu sasvim drugačiju Ameriku u budućnosti, zemlju koja je navodno preživela i drugi veliki građanski sukob, i u takvom konceptu Garland istražuje na šta su sve savremeni ljudi sposobni u odbrani svojih, često i pogrešnih uverenja.

Dina, Bitlđus, Džoker i drugi nastavci

Kako se nastavci filmova, po pravilu, snimaju da bi na talasu uspeha prethodnog ostvarenja ponovili slavu, tako 2024. donosi, pored serije besmislenih, i neke naslove koje nikako ne smemo propustiti. Najpre Dina 2, nastavak naučnofantastične sage, sada vizuelno spektakularnije i još dramatičnije, kako barem najavljuje njen autor Denis Vilnev.

Zatim Furiosu, osobeni spin-of iz sage o Pobesnelom Maksu o strašnoj imperatorki iz naslova koja je obeležila prethodni film Džordža Milera, koju sada kao mladu igra sve popularnija Anja Tejlor Džoj, što obećava snažan feministički upliv u inače nekada izrazito mušku priču o opsesiji i osveti u opusteloj nedođiji.

Nastavak se smeši i Džokeru Hoakina Finiksa, kome se sada priključuje Harli Kvin u interpretaciji Ledi Gage i sasvim je sigurno da je njihova uvrnuta ljubavna priča već daleko od stripovskog vajba te nas očekuje ozbiljna studija o poremećenosti savremenog društva, iz ugla dvoje otpadnika. 

Ali kada govorimo o nastavcima, sasvim sigurno će drugu polovinu godine obeležiti dva filma čije smo produžetke priča dugo čekali. U slučaju filma Bitlđus Tima Bartona, možda čak i predugo, jer je u pitanju nastavak ostvarenja iz osamdesetih godina, dok se za nastavak Gladijatora Ridlija Skota već licitira da li će to biti najbolji film u 2024.

Ono što još ostaje neizvesno jeste položaj nezavisnih filmova, umetničkih i manje komercijalnih ostvarenja, na koje je štrajk holivudskih radnika možda i najviše uticao. Ali ono zbog čega se radujemo godini pred nama jeste svakako činjenica da će u njenom finišu biti prikazana nova adaptacija Murnaovog klasika o grofu Drakuli Nosferatu, koji - u sebi svojstvenom maniru - sada režira sve intrigantniji autor Robert Egers. I možda će baš na samom završetku to biti infuzija sveže a preko potrebne umetničke krvi.

Tagovi