Lični stav

REAGOVANJE Dragana Pejović: Poslije zabave

Dragana Pejović | 7. februar 2024 | 17:00
REAGOVANJE Dragana Pejović: Poslije zabave
NIN / Milan Ilić

Draganu sada ima ko da brani, ironično zaključuje glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk u odgovoru na moju molbu da meni, sebi i javnosti objasni kako me je on zaštitio od pretnji otkazom od strane direktorke, s kojom je sarađivao 10 godina. Ja sam u NIN-u radila dvostruko više i za to vreme sam se nagledala svega, ali da me glavni urednik pita što napadam njega a ne redakciju, još nisam videla!

Jer, ko sam ja da odgovaram na njegovu malicioznu strelicu u uvodniku. I to u trenutku kada njegov budući poslodavac njega i doskorašnji kolegijum NIN-a pijanim superlativima kuje u novinarski panteon. Kako sam to mogla da uradim? Zar sam zaboravila sve zajedničke akcije, zar sam zaboravila sve te silne ponude da „redakcija napiše pismo podrške svojoj novinarki“ ali ipak nije, zar sam zaboravila kako me je spasao od belaja tako što mi je preneo direktorkinu pretnju „da više ne pominjem Blic“.

Jesam, kriva sam, sve sam to zaboravila. A drago mi je što glavni urednik nije zaboravio da sam, iz redakcije koju sam toliko volela, posle dve decenije otišla tako što sam častila ljude i što kaže da me poznaje, „da Dragana ne bi prećutala“. I ja zaista u toj redakciji nisam ćutala, ni kad je NIN imao tiraž preko 20.000 prodatih primeraka ni onda kada, po priznanju glavnog urednika, pada na manje prodatih primeraka od broja SMS poruka podrške koje je on dobio. O tome šta sam govorila imam i pisane tragove, što u mejlovima i telefonskim prepiskama, a nažalost i u intervjuima koji su izlazili bez mog potpisa, glavni urednik zna zašto. To je deo mog posla. Jer, ja svoj posao doživljavam kao neprekidnu borbu sa pritiscima, zbog kojih ne pravim heroja od sebe.

Glavni urednik sve to dobro zna samo ne zna ili zaboravlja da odgovori na moje jedino pitanje njemu: kako me je zaštitio od pretnji otkazom posle 21 godinu u NIN-u i to jer sam se usudila da iznesem svoje mišljenje i da kritički govorim o radu tabloida Blic?
Zapravo, sigurno me je zaštitio, samo nikako da izgovori kako, pa trijumfalno zaključuje da ja nisam dobila otkaz nego samo upozorenje pred otkaz, te sam morala sama da ga dam i to pošto sam pronašla novi posao. Za razliku od časnog glavnog urednika koji je nakon pune decenije saradnje sa direktorkom prvo našao novi posao u drugoj korporaciji, a onda je shvatio da je direktorka od koje me nije zaštitio potencijalna cenzorka.

Da citiram jednog velikog novinara: Milana Ćulibrka sada ima ko da brani. Da su on i njegova redakcija na vreme branili svoje novinare ta im odbrana ne bi ni bila potrebna. Ali tada ne bi bilo ni medijske slave, ni medijskog panteona.

Dragana Pejović, novinarka