Arhiva

Politički dogovor

V. Z. Cvijić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 20. jul 2016 | 19:31
Politički dogovor


Pravnici i poznavaoci međunarodnih odnosa kažu za NIN da je dobro što smo deo tog dogovora, ali da je loše što vlasti u Srbiji ne obaveštavaju javnost koje obaveze su preuzeli. Saopštenje da su u Srbiju stigli državljani Tadžekistana i Jemena koji su 2001. uhapšeni u Avganistanu pa zatočeni u Gvantanamu prvo je izdao američki Stejt department a potpisao državni sekretar DŽon Keri. Srpskoj javnosti je ovu vest sa zakašnjenjem potvrdio premijer Vučić, uz opasku da ne razume toliko interesovanje i što se od komarca pravi slon. On je izjavio da će oni biti pod kontrolom 24 sata i da je sve u skladu sa Ustavom i bilateralnim sporazumima sa SAD.

Profesor Bogoljub Milosavljević sa Univerziteta Union, objašnjava za NIN da oni nisu azilanti, ni srpski državljani, niti imaju sudsku presudu. Pitanje je kako ih držimo pod nadzorom, a nemamo zakonski osnov. Oni jesu uhapšeni zbog terorizma, ali nisu osuđeni niti im je suđeno. Ovde se ne radi o uobičajenoj bilateralnoj saradnji, kao što je sporazum o međusobnom izručenju. U pitanju je politički dogovor i verovatno se računa da ćemo na nekim drugim poljima dobiti ustupke, ali ni taj deo dogovora nam nije saopšten, navodi profesor Milosavljević.

Sociolog Dušan Janjić kaže da se ovaj slučaj uklapa u praksu vlasti da javnost ne upoznaje već dovodi pred svršeni čin. Ovde je reč o saradnji u borbi protiv terorizma. Problem je što Srbija nema razvijenu strategiju prema bezbednosnim rizicima terorizma, kao ni za migracije i klimatske katastrofe, navodi Janjić.

U čijoj su nadležnosti dvojica zatvorenika iz Gvantanama nije bilo moguće saznati. U ministarstvima pravde i spoljnih poslova kažu da nisu nadležni ni obavešteni o tome. Ni MUP nije imao podatke o izručenju, ali bi njihova Jedinica za zaštitu svedoka mogla da pruži neke usluge. Verovatno će BIA i vojne tajne službe voditi računa da terorističke ćelije ne dođu u kontakt sa njima. Janjić napominje da to što se ne zna ko je nadležan za njih potvrđuje da se u našoj državi i inače ne zna ko šta radi i ko je za šta odgovoran.

Nezvanično se saznaje da su novim stanovnicima Srbije obezbeđeni stanovi, hrana i učenje srpskog jezika. Za početak im neće biti dozvoljen kontakt sa porodicama i neće moći slobodno da napuštaju mesto prebivališta, a biće im preporučeno da promene izgled u odnosu na fotografije koje su objavljene u javnosti. U kasnijoj fazi moći će da se zaposle i školuju u Srbiji, a porodica će moći da im dođe u posetu. Imaće pravo da napuste Srbiju posle dve godine.