Arhiva

Napadaju me neradnici

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 21. septembar 2016 | 19:25
Napadaju me neradnici

Foto Mitar Mitrović

Kritičari vam zameraju da niste deo intelektualne elite i da imate afere, poput famoznog pašnjaka. Vaš odgovor?

Kad neko nema energiju, snagu, volju, hrabrost, onda poteže pitanje elite, jer tobože elita treba da odlučuje, a drugi da rade. Zamerke koje se iznose na moj račun vrlo su slične pokušajima diskreditacije Zorana Đinđića na stranačkoj skupštini 2000. godine, pa im to nije uspelo. Afere koje plasira režim su samo preporuka za prave demokrate, a pitanje intelektualnog potencijala onih koji meni zameraju to što me podržava obično članstvo upravo nas je i dovelo do sunovrata u kome se DS nalazi. Najbolji odgovor na te kritike je dao upravo vrhunski intelektualac, profesor Aleksandar Mandić, koji me je podržao rečima: Od tih mislilaca stranka je videla samo podele, grebanje i krah. Retko se pominje da je Đinđić od njih branio stranku;oni su ti koje je posmatrao kako ne preskaču po dva stepenika i veruju da su time što su izvoleli reći svoje mišljenje obavili neku veliku stvar, a da drugi treba da požure i zapnu da obave to što je Taj naumio.

Pa ko vas konkretno u DS podržava?

Svestan mogućih podela, bez želje da izgubimo i jednog demokratu time što će se javno opredeljivati i svrstavati, ja sam se u ovoj kampanji bazirao na onaj deo stranke koji je na terenu i koji živi život običnog čoveka. Preko 80 odbora je podržalo moju kandidaturu, za manje od šest sati sakupio sam više potpisa nego protivkandidati za mesec dana. Više desetina kandidata za predsednike opština i gradonačelnike me je podržalo, veliki broj mladih koji žele promene... Obišao sam Srbiju uzduž i popreko, osetio sam raspoloženje na terenu, znam da članstvo traži nova rešenja i reforme.

Zašto ste odustali od politike podrške članstvu Srbije u NATO? Da biste se razlikovali od Bojana Pajtića, koji je to zalaganje neočekivano prisvojio?

Kao učenik Zorana Đinđića, znam da je politika veština mogućeg, a trenutni prioritet i građana i NATO nije ulazak Srbije u Alijansu. Posle više od pet godina na čelu Ministarstva odbrane odlično znam kako Srbija na obostranu korist treba da sarađuje sa NATO i to pitanje ne sme da bude dnevnopolitička ili stranačka predizborna tema.

Šta konkretne zamerate svojim protivkandidatima?

U svojoj kampanji nikome od protivkandidata ništa nisam zamerio, jednostavno znam da je naš tim bolji i da nudi kvalitetnija i konkretna rešenja. Mislim da treba da izaberemo najbolje rešenje, a ne najmanje loše, jer samo tako možemo da krenemo u istinske promene nabolje. Mi smo jedini od svih kandidata za predsednika i potpredsednike sa potpuno popunjenim timom i to dosta govori.