Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.01.2019. 02:05
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
уводник
Старе форе за Нову годину

Док чекамо странце да у Београду прославе Нову годину, млади и образовани напуштају Србију. Ко последњи буде одлазио из ове „Балканске крчме“ нека угаси светло. Пардон, новогодишњу расвету

Лепо каже народ - док једном не смркне другом не сване. А баш је свануло фирми Кип Лајт (на српском - одржи светлост), задуженој за новогодишње украсе и то не само у Београду. Смркло се, само привремено, градоначелнику. Њему ђаво баш не да мира. Док се Бугари увелико спремају за дочек Нове у српској престоници, Синиша Мали је морао џангризавим суграђанима да објашњава шта ће граду јелка од 83.000 евра? Иако му очито није пало на памет да та јелка кошта 207 просечних плата у Србији, брже-боље је објаснио да није знао цену и да одмах раскида уговор. Чек, чек, а пенали за једнострани раскид уговора, што би било сасвим уобичајено у таквим случајевима? Ма, какви пенали, онај ко је јелку поставио и пре него што је истекао рок за тендер одмах је одлучио да је оно за шта је до тада тражио 83.000 евра - поклони.
Добро се, међутим, добрим враћа и град је са фирмом Радована Ђумића одмах закључио нови, 200.000 евра вредан посао. Танте за кукурику? И хајде сад, мајчин сине, увери неког неверног Тому да то није унапред договорено, по принципу ја теби – ти мени, а грађане ко шиша? А, богами, шиша их ко стигне. И то на нулу.
Председник Александар Вучић, који себи највише замера што раније није брже, јаче, боље бранио Малог, сада га брани свом снагом и тврди да су са Кип Лајтом сарађивале и све претходне градске власти. Али, гле, пре њега, на истом месту, на ТВ Пинк, све то је већ изрецитовао од речи до речи главни уредник Информера. И још је рекао да је свако ко је хтео могао да добије све информације, „да Кип Лајт постоји од 1997, а послује са градом од 1999.“ Ех, да је хтео, могао је да провери у АПР-у да је Кип Лајт регистрован 6. априла 2000. Неко, изгледа, лаже. Драган Вучићевић, његов извор или АПР. Могли су и председник и уредник Информера да се увере и да је Кип Лајту некако баш кренуло после 2013. Те године имао је нето добит мању од 8,5 милиона динара и за те паре не би могао да купи ни спорну јелку. А онда је профит почео да расте као квасац, на 16,9 милиона, на 31,4 па на 64,5 милиона. За четири године је увећан скоро осам пута. Машала. Нарочито због тога што је профит растао и када су 2013, 2014. и 2015. пословни приходи мировали на око 210-220 милиона, да би тек лане скочили на 350 милиона.
За дивно чудо, никоме од званичника не делује нимало чудно што је у 2016. више од половине пара (190,6 милиона динара) на рачун Кип Лајта уплатило ЈКП Јавно осветљење Београд, а још двадесетак милиона су за новогодишњу расвету уплатиле локалне власти Смедерева, Ваљева, Бруса...
Ове године Београд је додатно одрешио кесу и сви уговори су са ПДВ-ом вредни више од 220-230 милиона динара. Осим престонице, новогодишњу расвету од Кип Лајта наручили су и Аеродром „Никола Тесла“ (седам милиона), град Зајечар (око 2,7 милиона) и ЈКП Крушевац (18 милиона), с тим што им то није једини посао у том граду. Почетком септембра конзорцијум, у којем је Кип Лајт ангажован као подизвођач, уговорио је 15-годишњи 687 милиона динара вредан пројекат реконструкције, рационализације и одржавања дела система јавног осветљења у крушевачким насељима.
Тако, отприлике, изгледа јавно-приватно партнерство у Србији. Стари рецепт и за Нову годину. Иако су између 2015. и 2016. нагло повећани издаци за новогодишњу расвету, још више су повећани приходи ЈКП Јавно осветљење Београд од премија, субвенција и дотација - са 24 на 190 милиона динара. Таман колико су коштали украси. Зато и не чуди што млади и образовани и даље одлазе и што Србија има све мање становника. Ко последњи буде одлазио из ове „Балканске крчме“ нека угаси светло. Пардон, новогодишњу расвету. Да се бар не види шта се све ради.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић, председник Србије

У сваком броју НИН-а, Времена, свих њихових новина, може да се чита од прве до 64. и до 96. стране - ја мрзим Вучића, јес’ најгори, олош, глуп ко точак.

Прочитајте све мисли
bg