Arhiva

Sloboda je mržnja

Zoran Ćirjaković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 5. april 2006 | 21:15
Sloboda je mržnja

Ako se osećate usamljenim u svojoj mržnji, kupite kompjuter. Koliko god i šta god da mrzite budite sigurni da su vaši istomišljenici samo par klikova mišem daleko, na nekom od nekoliko desetina srpskih internet foruma. Iako forume možete iskoristiti za razmenu viceva, recepata i saveta za lov i ribolov, većina domaćih korisnika preferira društvene i političke teme. Tu se već godinama vodi prljavi verbalni rat i forumi su najzaslužniji što je internet u celoj bivšoj Jugoslaviji postao najmoćnije sredstvo za širenje mržnje i verskog fundamentalizma, rasadnik ekstremnih i šovinističkih ideja. Sadržaj domaćih foruma pokazuje da su se ideološki, građanski i politički ratovi i agresije iz devedesetih samo preselili iz balkanskih gudura na svetsku mrežu.

U pravilima upotrebe foruma B92, koji je sa 17000 registrovanih verovatno najveći “južnoslovenski” forum, kaže se da “komentari koji sadrže uvrede, pretnje, vulgarne reči, pornografiju, otvorene klevete ili pozive na nasilje neće biti tolerisani. Ovo uključuje, ali se na to ne ograničava, i sve oblike nacionalne, rasne, verske, seksualne i bilo kakve druge mržnje.” Slična pravila ima i većina ostalih foruma. Ali doslednom primenom skoro svi srpski forumi bi bili ne desetkovani, već sasvim “istrebljeni”. Sa izuzetkom par “multiideoloških” foruma moderatori, koji su najčešće takođe anonimni, moćne cenzorske makaze po pravilu primenjuju samo na stavove neistomišljenika i skoro bez izuzetka tolerišu najgore uvrede i diskvalifikacije političkih oponenata. Agresivniji drugomišljenici obično bivaju izbačeni (“banovani”) sa foruma i gube pravo da učestvuju u diskusijama. “Kompjuterski pismeni” srpski forumaši spadaju u mržnjom najnabijenije i najnetolerantnije stanovnike ove duboko podeljene zemlje. Motiviše ih verovanje “ko nije s nama taj je protiv nas” i najgore uvrede – reč nacista i fašista su podjednako popularne u “obe” Srbije – rezervisane su baš za najumerenije pripadnike suprotnog tabora.

Na “levom” krilu srpskog internet fronta glavni je forum RTV B92, ubedljivo najposećeniji veb-sajt u bivšoj Jugoslaviji. Forum ne sledi uređivačku politiku “matične kuće” i, pored ostalog, predstavlja utočište nezadovoljnika “devedesetdvojkinim” programom i prostorom koji se u programu daje “nacistima”. Jedna od često obnavljanih tema na B92 forumu je rasprava da li je Koštunica nacista ili fašista. O odvojenosti foruma od “devedesetdvojke” svedoči i to da je glavni predmet obožavanja Petar Luković, “Pinkov kadar” i žestoki “pljuvač” po ovoj kući. Forum B92 nudi Lukovićeva sabrana dela. U svojevrsnoj enciklopediji primitivizma čekaju vas brojni tekstovi u kojima “Pera genije” definiše “srpsku suštinu”: “(O)vo (je) nepopravljivo bolesna država za koju još nije pronađen lek – osim efikasne hidrogenske bombe čiji bi efekat bio da sačuva zgrade, parking mesta, ulice i poneko fucking drvo”. Perini obožavaoci pišu o “nakaznom licu” Srbije, “septičke jame od države” koja nas “guzi od malih nogu” i u kojoj živi “stoka (koja je) efikasno uterana u obor, da ne pravi štetu po komšijskim baštama”. Slične reči o bilo kom srpskom susedu bi rezultirale promptnim “banovanjem”.

“Devedesetdvojkin” forum ima udarnu pesnicu, nemilosrdnu sajber jedinicu za specijalne operacije i prljave diskvalifikacije. To je posebno moderirani i od ostatka “devedesetdvojke” nezavisan podfurum emisije “Peščanik”, danas glavnog glasila mržnjom zatrovanog, ekstremnog krila “druge Srbije”. Jedna od moderatorki “Peščanikovog” foruma se ponosi isključivošću i tvrdi da je “demarkaciona linija” u Srbiji “još uvek krvava” i da “taj potok krvi još nije suv”. Čitajući “postove” nekih od diskutanata mogli biste da zaključite da je čak i Hitlerova Nemačka bila Diznilend u poređenju sa današnjom Srbijom. Ovi “prosvetljeni” forumaši nude miloševićevsku dehumanizaciju protivnika. Nacionalisti ne govore, oni “laju” i “bljuju” i okupljeni su u “ogavnim strankama” – izuzev Čedinih liberala i klinički mrtvog Građanskog saveza, ostale partije razlikuju se samo po stepenu “nacifikacije”. Ovaj forum je ventil za one koji veruju da su Tadić i Šešelj jednojajčani “politički” blizanci”, da je “smrt majstor iz Srbije” i da je 5. oktobra “izgubio ratni zločinac i pobedio nacista”. U mržnji prema neistomišljenicima na forumu B92 prednjače, kako ih je nazvao jedan umereni diskutant, “ekstremni čedisti” koji bi da vešaju u ime demokratije i pišu da su “usrane motke samo pomoćna logistika u nedostatku bandera”.

Na suprotnom kraju je “Srpski narodni pokret Svetozar Miletić” čiji je moto “otadžbinsko iznad partijskog”. Pseudonimi aktivnih učesnika su “sinđelić”, “nkavaja, “četniks”, “patriota”.... Za njih sama poseta B92 “srbofob” forumu predstavlja greh, a ova medijska kuća se opisuje kao “govno” i “instrument za ugnjetavanje srpskog naroda”. Iako je dozvolio objavljivanje poruka o učesnicima B92 foruma kao izdajnicima, ustašama “koje treba pobiti”, urednik-moderator, u poslednje vreme nešto umerenijeg foruma “miletićevaca” tvrdi da “nema ubijanja na ovom forumu”. “To ostavljamo ovima sa foruma na kojima se prave spiskovi za odstrel. Ovi Djukovi neonacisti na Stormfrontu (vidi antrfile) bi da tamane ljude čija im se imena i prezimena ne sviđaju, a ovi drugi, Soroševi i Kandićkini neonacisti sa foruma B92, otvoreno zovu na istrebljenje svega što je srpsko”, piše moderator foruma čiju sudsku zabranu zahteva osam NVO.

Forum magazina “Pogledi” se bavi četništvom i u proseku ga dnevno poseti preko 1500 ljudi. Forum je popularan među obožavaocima Ratka Mladića (/generale treba li ti krvi,/ evo mene dolazim ti prvi/) a diskutanti pritvorsku jedinici Haškog suda porede sa nacističkim koncentracionim logorom. Film “Grbavica” je opisan kao “nacističko smeće”, “sramni propagandni poduhvat” i dokaz da je “većina umetnika stoka”.

“Patriotski” forumi su po pravilu ćirilični, a “globalistički” latinični. Na “multiideološkim” forumima stavove učesnika možete naslutiti po pismu kojim pišu “postove”. I pored političke obojenosti svi domaći forumi boluju od “nejedinstva”, podela i unutrašnjih sukoba. Jedan frustrirani “miletićevac” piše povodom unutarforumskog sukoba da “nama ne trebaju Šiptari, balije ni ustaše, dovoljni smo sami sebi da bi zaratili”.

Mržnja prema Borisu Tadiću je jedna od retkih činjenica koja ujedinjuje najostrašćenije učesnike “građanskih” i “patriotskih” foruma. Forum Demokratske omladine, podmlatka DS, sa 1300 registrovanih članova je mnogo tolerantniji za različita mišljenja nego što bi očekivali od foruma partije. Tu ima mesta za neskrivene “čediste” (“SRS se mora istrebiti”, “Rusofili su najgluplji Srbi”) i za ostrašćene “šešeljevce”.

Forumi manjinskih zajednica se više bave situacijom u susedstvu. Na jednom od foruma sandžačkih Bošnjaka (njnjnj.sandzak24.net/Forums) moderator pod pseudonimom “Bosnoljubac” piše da “Bosanski Srbi koji su se borili pod četničkom zastavom nisu agresori, nego kvislinzi, pomagači, izdajice itd.” Ostali diskutanti pišu o “Srbiji kao Nokiji (“sve je manja i manja”) i spekulišu o datumu ukidanja “Republike Šumske” i načinu nestanka Srba iz Bosne. Tu se sukobljavaju oni koje veruju da srpske “dušmane” treba “pojesti” i oni koji veruju da ih samo treba proterati. Smatraju da bi i streljanje i zatvaranje u Hag bilo nagrada za generala Mladića. Diskutant “Brka” je od onih koji smatraju da ga “treba predati mudžahedinima, jer oni znaju kako sa takvima treba”. S druge strane na forumu Srbian Cafe naći ćete da su “Bošnjaci posledica petstogodišnje zlikovačke i necivilizacijske okupacije balkanskog poluostrva od strane turskih sledbenika arapske zaostale i antihrišćanske ideologije. Dakle, takozvani Bošnjaci su posledica a ne nacija”.

Urednici foruma “Srpski nacionalisti” pišu da “ovaj forum nije politički neutralan” i da “nije dozvoljeno vređanje Srpske radikalne stranke, kao i njenih funkcionera, članova i simpatizera”. Moderatori iz SRS-a kažu da je “nedozvoljeno propagiranje nacizma, fašizma, rasizma i svega sličnog što je u suprotnosti sa idejama srpskog nacionalizma”. Jedna od tema je “Đinđić kum srpske mafije i osvedočeni srboubica”. Na forumu ćete naći i opise pristalica Mila Đukanovića kao “crnopoturica”, uzvike “smrt albanskom đubretu” i “Hrvatsku i Hrvate treba zbrisati sa zemaljske kugle!”. Diskutant “Odisej” poručuje “Šiptarima i svim srbožderima da zapamte (da) Kosovski boj nije završen. 1389. godine je samo počeo.” Naći ćete i uputstva “kako se boriti protiv ustaškog foruma B92”. “Mladi nacionalista” piše da je primetio da na B92 forumu “ima patriota, ali oni moraju da izmere svaku svoju reč da bi otišle i granicama politički dozvoljenog govora koji je odredio Soroš i ostali ološ”. Jedna od tema na RTS-ovom forumu je “Bolest ludih radikala” u okviru koje strane jedna drugu optužuju za izdaju. Učesnik tvrdi da je “braniti zločince poput Mladića, Šešelja, Karadžića (i) Legije ravno izdaji”. Tu možete naći poređenja Šešelja sa Živojinom Mišićem i pročitati izvode iz Đinđićeve doktorske disertacije. Ubijeni premijer je u mladosti navodno napisao da su “egoizam i pohlepa... osnovne osobine građanskog društva”.

Ako ne želite da čitate o “demonokratama”, “smradikalima” i “NVO sektama”, ako vas ne zanimaju rasprave da li je srpski dvoglavi orao “ptičurina”, “genetski modifikovani golub” ili “dvoglava kokoška”, ako su vam potrebniji ljubav i lepa reč klonite se većine domaćih foruma. Sa par izuzetaka “sajber Srbija” je prljavo, ružno i nezdravo mesto, u mnogo čemu mračnija i netolerantnija od one u kojoj živite.

Mračni kutak

Iako su na jednoj od stranica rasističkog, antisemitskog foruma Stormfront učesnici uglavnom iz Srbije, ovaj američki forum na kome je “Jevrejima i pripadnicima muslimanske veroispovesti strogo zabranjeno da učestvuju” deluje iz Palm Biča na Floridi pod zaštitom američkih vlasti. Na forumu popularnom među neonacistima širom sveta učešće je zabranjeno i “Ciganima, narkomanima, homoseksualcima i svima onima koji se ne uklapaju u definiciju zdravog belog čoveka”. Forum “strogo zabranjuje” i “glorifikovanje ili opravdavanje zločina počinjenih protiv Srba, širenje defetizma ili omalovažavanje srpske vojske u bivšim ratovima, objavljivanje ustaške, muslimanske, šiptarske propagande, odricanje od srpskih teritorija ili zastupanja stavova NVO i priznavanje bilo kakvih zločina koje su navodno počinile srpske snage u ratu ili sažaljevanje nad eventualnim žrtvama navodnih zločina.”

Ako Stormfront vređa ne-Srbe na sramotan i užasan, ali dobro poznat način, drugi forum toleriše jedinstveni diskurs koji bi se, po ugledu na pojam “autogenocid” korišćen da opiše zločin u Pol Potovoj Kampučiji, možda mogao opisati kao “autošovinizam” ili “autorasizam”. Iako izražena u pismenijoj, naizgled uljudnoj manje psovačkoj formi od antisemitizma na Stormfront , dehumanizacija Srba na forumu “Zamisli Srbiju” pokazuje kako se pozivi za čišćenje jednog društva od zla mogu degenerisati u pozive za uništenje. “Zamisli Srbiju” je šesti najpopularniji internet sajt u bivšoj Jugoslaviji i neki od sadržaja su izuzetno popularni među bošnjačkim i albanskim šovinistima i fundamentalistima. Odgovor na šovinistički govor mržnje može biti podjednako opasan i užasan govor (prividno građanske) mržnje. Kao i američki Stormfront , ovaj srpski forum ne trpi drugomišljenike u popularnim diskusijama.

Iako ćete na forumu “Zamisli Srbiju” naći i vrlo pristojne i korisne sadržaje, tu uglavnom “debatuju” osobe koje ovde sve “podseća na situaciju u posthitlerovskoj Nemačkoj” i koje se “stide što su pripadnici genocidnog naroda”. Tu ćete “saznati” da je u Srbiji “zavera ćutanja... prerasla... u zločin ćutanja” i da se “živi sa rukama ogrezlim u krvi”. Srpski premijer je “Fon Voja od Takova” koji je na čelu “fašističke vlasti koja nije ništa drugo do frankenštajnska kreatura sačinjena od ostataka prethodne, miloševićevske vlasti”. Učesnici su mahom ljudi za koje je B92, sa izuzetkom osoba koje rade emisije “Peščanik” i “Insajder”, nacionalistička stanica, a “devedesetdvojkin” forum stecište “patriota i naci-tipova”. Oni tvrde da B92 forum uređuju “obaveštajne strukture” i “aktuelna vlast”, da se kuća Verana Matića “priklonila radikalima” i svrstala uz “kanalizacione forme medija” u koje, inače, “spada” i NIN.

Jedna od najpopularnijih tema na forumu je “neofašizam maršira Srbijom”. Tu ćete pročitati da su u Srbiji “ljudi postali zveri”, da ovde živi “slepa masa” čiji je “sud prepreka svakom napretku, jer šta dobro očekivati od neprosvećene i ustajale ljudske žabokrečine? Kakvu oni vrednost imaju? Oni su tu u svojstvu cenzora za svaku kreativnost i odskakanje od gomile koja proždire svojim mediokritetskim stavovima.” Žar i argumentacija kojom brojni učesnici sugerišu potrebu ukidanja demokratije u Srbiji je samo deo onoga što čini da značajan deo sadržaja istovremeno predstavlja prilično originalan doprinos istoriji svetske totalitarne “misli” i metastazu sve opasnije relativizacije i trivijalizacije pojmova “fašizam” i “nacizam”.