Arhiva

Ko to tamo kuca

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 21. novembar 2012 | 21:55
Ko to tamo kuca

Da tradicija nije dugme, vidi se i po QWERTY tastaturi, koja je preživela još od 1873, kada je ondašnji proizvođač šivaćih mašina i pušaka Remington i sinovi, napravio prve mašine za pisanje. Nije zaboravljen ni zvuk kucanja, koji hipsteri, oldtajmeri, stimpankeri i ostali nostalgičari oživljavaju aplikacijama iTypeWriter i Noisy Typer. Sa ovim programčićima svaki smartfon ili tablet računar zvuči kao da je u njega ušao duh Agate Kristi, ili Bernarda Šoa, koji su pisali na Remington mašinama.

Doduše, nekad su pisci prvo postajali mega poznati, pa je tek onda publika gutala pikanterije i detalje iz života svojih književnih heroja, sve do marke pisaće mašine. Pa se tako zna da je Hičkok pisao scenarija na Royal Arrow, Fokner svoje romane na Royal KHM, a Bob Dilan poeziju na Royal Safari de luxe. Danas se to okrenulo naopačke. Ovo je prva knjiga napisana na blekberiju samo sa dva palca, bombastični je naslov vesti koju su prošle nedelje prenele sve agencije, pišući o nekoj ženi koja je, koristeći aplikaciju MemoPad, opisala na 200 strana odrastanje grupe devojaka u Londonu. Roman The Kick Down Girls našao se poput munje na Amazonu i preko noći postao hit, a da ga niko nije ni pročitao.

Umesto o knjizi, autorka Georgina Kampbel u intervjuima priča kako je pisala palčevima u vozu, čekajući autobus i dok se tuširala, hvaleći na sva usta tastaturu blekberi smartfona, koja je toliko dobra da svako može da postane pisac. Međutim, spisateljica Georgina nije usamljen slučaj ljubavi prema ovom telefonu. Blekberi pre svega obožavaju oni koji zaziru od prisluškivanja. Zato što su uređaji kanadske kompanije RIM (Research In Motion) opremljeni sistemom kodiranja poruka na samom aparatu, koji obezbeđuje najviši nivo sigurnosti i zaštite od praćenja. Do ovog meseca ovi telefoni su bili neprikosnoveni i u Pentagonu, a specijalno dorađen model koristi i Barak Obama. Sada, međutim, kruže glasine da američko Ministarstvo odbrane traži da se od aprila 2013. njihovo osoblje snabde i sa ajfon i Android uređajima, što pada baš u vreme kada se u prodaji očekuje i najnoviji BlackBerry 10.

Ovaj model je već dobio od američke i kanadske vlade odobrenje za korišćenje prilikom slanja poverljivih podataka, iako ovakvi dokumenti inače ne smeju da se šalju mobilnim telefonima. Ali, dobijeni sertifikat garantuje da će svi podaci poslati s BlackBerry 10 biti osigurani i kriptovani, pa zato obuhvata i dokumenta označena sa tajno i veoma tajno.

S druge strane, baš iz razloga netransparentnosti, neke vlade ne dozvoljavaju svojim službenicima da koriste blekberi. Pa je tako Evropska komisija zabranila još pre dve godine da bilo ko od 33.000 zaposlenih koristi ovaj smartfon, a Saudijska Arabija, u kojoj ima 700.000 korisnika blekberija, planira blokadu glavnih usluga, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati. Fora je u tome što države preko mobilnih operatera ne mogu da kontrolišu sadržaje mejlova i poruka koje se šalju preko ovih uređaja, koje šifrovani idu preko posebnih servera u Britaniji i Kanadi.

Do prošle godine i u Srbiji se naveliko razglabalo da li vlada namerava da zabrani upotrebu blekberija. Jer, prema usvojenom zakonu o elektronskim komunikacijama, predviđeno je da tajne službe mogu da pregledaju SMS komunikaciju i listinge građana u periodu od godinu dana. Ali, ovaj zakon je u slučaju blekberija teško primenljiv, jer korisnici ovog uređaja komuniciraju preko servera, na primer u Velikoj Britaniji, koji se ne mogu kontrolisati. U friškoj aferi o prisluškivanju danas svi ćute kao zaliveni o korisnicima blekberi uređaja u Srbiji, iako se zna da ogroman broj političara, prvih saradnika ministara, biznismena i direktora koristi upravo ovaj aparat.


Vlada nadzire građane

U prvoj polovini 2012. godine Gugl je od američke vlade primio oko 8.000 zahteva za pristup ličnom nalogu korisnika, a udovoljio je potraživanju u 90 odsto slučajeva. U isto vreme, Gugl je od vlada širom sveta primio još 20.938 zahteva za kontrolu e-pošte. Trend je očit: nadzor vlade je u porastu, kažu analitičari najvećeg pretraživača.


Juga iz Japana

Iako se najviše pričalo o Sonijevom hibridu telefona i tableta kodnog imena Odin, budući top-model ovog proizvođača biće C6603 Yuga. Ekran juga radiće na četverojezgrenom 1,5 GHz procesoru, imaće punu HD rezoluciju i kameru rezolucije 12 megapiksela.