Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.01.2022. 11:00
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Позориште иза решетака
Брисање кривице

„Бања робија“ је представа базирана на искуствима затвореника КПЗ Сремска Митровица и ОЗ Нови Сад које су чланови драмских секција исказали током петогодишњег пројектаНајчешће приче више од 300 осуђеника драмски су уобличене у представи Бања робија и у виду форум театра први пут понуђене широј јавности прошлог викенда у Позоришту лутака у Нишу, након низа премијера по затворима, у оквиру пројекта Центра за позоришна истраживања АпсАрт из Београда у васпитно-поправним установама Србије.

„Специфичност форум представе је у томе да прикаже проблеме одређене друштвене групе али и да ангажује публику. На гледаоцу је да након представе понуди другачији ток сцена и исход комада променом реакције главног јунака“, каже Александра Јелић, редитељка и директорка АпсАрт-а.
Сцена је затрпана столицама, регистраторима, ћебадима, што успешно ствара тескобни утисак затвора, и на њој се смењују четири глумца у улогама осуђеника, командира, васпитача, доктора. Двојица њих су са затворским „квалификацијама“ и неки делови текста су и њихове истине, па се професионално сналазе. Кратки дијалози воде кроз судбине ликова са уверљивошћу познавања детаља, претресајући горуће теме осуђеничке популације - здравље, третман, насиље и повратак у заједницу. Чак и кад делују мелодрамски, сцене испуњавају свој циљ: публика просто мора да се запита какав је заправо живот иза решетака.

Да ли првом „робијашу“ мајка мора да умре без могућности да јој он болест олакша слањем новца од скромне затворске зараде, будући да му је новопристигла казна одузела право на посао? Мора ли други да искрвари јер је приоритет затворског возила транспорт оптуженика на суђење? Може ли се затвореничка правда доказати услед притисака чувара и „колега“ због наводног „цинкарења“?  Да ли је нужно да осуђеник вечно носи бреме стигме због одслужене казне? Ова су питања поставили глумци, а на публици је било да одговори.

На располагању су јој били папирићи чијим дизањем се већ постигла атмосфера дискусије. Онда се од ње тражио још конкретнији допринос у препознавању проблема и начина решавања. Најзад је један младић изашао на сцену и другачије преломио исход четврте сцене глумачком интервенцијом: он прећуткује власнику ауто-перионице да је био осуђиван. То решење у дебати повлачи низ конкретних предлога дискутаната, попут бржег брисања одређених дела са кривичне евиденције, или стимулације послодаваца за запошљавање бивших затвореника.

Публика је све загрејанија, и свако има нешто да дода из различитих углова, осуђеничког, васпитачког, невладиних организација, дискурса будућих правника... Иако дебата задире у многе проблеме система, и рађају се неке идеје за конкретне потезе, повремено провејава и наш пословични дефетизам о томе како је систем непроменљив. Међутим, већ чињеница да је Управа за извршење кривичних санкција дозволила реализацију овог пројекта говори да  се неке ствари мењају.

Позоришни процес тече и на повратку у Београд, где актери не уживају у ловорикама, већ расправљају шта би могли сами да измене на следећим јавним извођењима у Крагујевцу, Београду, Новом Саду, као и у другим казнено–поправним заводима. Њихов конкретан циљ је да скупе што више предлога које ће партнери на пројекту Комитет правника за људска права YUCOM и Београдски центра за људска права правно формулисати и понудити на гласање широј осуђеничкој популација, као и делу стручне јавности.Драгана ЦуцићShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Иван Мркић, министар спољних послова

Ево, да ме ставите уза зид и припретите не знам чиме, и питате кога бих предложио за Вашингтон, ја не знам. Треба да буде добра личност, образована, да зна језик савршено, да воли САД, али не толико да заборави на своју земљу. Ја то овде немам. Енде.

Прочитајте све мисли
bg