Arhiva

Malo dobrih vesti

V. M. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. oktobar 2014 | 19:12
Malo dobrih vesti
Ni 24 sata pošto je iz Moskve stigla zvanična potvrda da će Kremlj priznati rezultate izbora i vladu koja će na osnovu njih biti formirana, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da će Rusija priznati i rezultate izbora koje će sledećeg vikenda za svoj račun organizovati proruski pobunjenici na jugoistoku Ukrajine. Što je tek malo manje drastična potvrda da Rusija ne daje ni pet para za teritorijalni integritet i celovitost Ukrajine od one demonstrirane martovskom aneksijom Krima.

Na izborima su, inače, najbolje prošle stranke predsednika Petra Porošenka i premijera Arsenija Jacenjuka; u slučaju ovog prvog očekivano, ali ponešto iznenađujuće u slučaju ovog drugog. Predizborne prognoze su, naime, predviđale da će Porošenkov blok po glasovima biti daleko ispred svih ostalih, a na kraju je ispalo da je jedva poravnat s Jacenjukovim novoosnovanim Narodnim frontom. Kako god, njihove stranke činiće okosnicu nove vlade, s tim što će im trebati i treći partner, pa će biti zanimljivo da se vidi koga će iz živopisne (i listom desničarske) ponude odabrati. Isključena je jedino varijanta s četvrtoplasiranim Opozicionim blokom, jedinim koji je okupio bivše pristalice Partije regiona svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča i druge snage starog režima. Ali su barem neofašisti iz partije Sloboda ostali ispod cenzusa - pa njeni predstavnici, valja se nadati, više neće biti u prilici da kao državni zvaničnici nastave da brukaju svoju zemlju.
U nedostatku drugih dobrih vesti, i to je valjda nešto.

Smena vlasti u Kragujevcu

Verkovi poslednji dani

Izgleda da je vreme Veroljuba Stevanovića na mestu gradonačelnika Kragujevca i definitivno prošlo. Predsednik Skupštine grada Saša Milenić iz pokreta Zajedno za Šumadiju smenjen je na incijativu SNS-a, i sad je već jasno da su sledeći koraci formiranje novog skupštinskog rukovodstva i razrešenje Stevanovića s funkcije na kojoj je ukupno proveo 14 godina. I, dok se o ovom dugo očekivanom raspletu u Kragujevcu priča kao o posledici nezadovoljstva zbog dosadašnjeg upravljanja gradom, moguće je sagledati ga i kao usaglašavanje struktura republičkih i lokalnih vlasti. Očekuje se da Stevanovića na mestu gradonačelnika nasledi Radomir Nikolić, sin predsednika Srbije. S tim se pomirio i Stevanović, koji najavljuje vraćanje na vlast na idućim lokalnim izborima.