Arhiva

Sindrom „praznog prostora“

B. Božić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 15. april 2015 | 21:46
Sindrom „praznog prostora“

Foto Siniša Pašalić

Prvi put nakon dužeg vremena na tom nivou vlasti Republiku Srpsku ne reprezentuje Dodikov SNSD već Savez za promene koji čine Bosićev SDS, Ivanićev PDP i Čavićev NDP.

Bosna i Hercegovina je šest meseci nakon izbora dobila novi Savet ministara, ne preterano impresivnog sastava, ali i to se smatra uspehom jer je pre četiri godine trebalo triput više vremena da se taj posao obavi. Prvi put nakon dužeg vremena na tom nivou vlasti Republiku Srpsku ne reprezentuje Dodikov SNSD već Savez za promene koji čine Bosićev SDS, Ivanićev PDP i Čavićev NDP.

Vreme nakon izbora obeleženo je teškim podelama na političkoj sceni. Stalna međusobna sumnjičenja o izdaji nacionalnih interesa Republike Srpske i navijački raspoloženi mediji u prvi plan su isturili samo izjave i svađe ključnih političkih igrača dok su suštinski problemi ostali skrajnuti i uopšte nisu deo javnog dijaloga.

Više ni Dodik ni njegova ekipa ne koriste šifru bolji deo Bosne i Hercegovine kako su voleli da nazivaju Republiku Srpsku, jer su mnoga poređenja sa drugim entitetom, Federacijom BiH, veoma onespokojavajuća. Tako je, recimo, zaduženost RS po stanovniku znatno veća. I penzije su znatno manje prosečna visina penzije u RS je oko 170 evra, a to je najniža penzija u Federaciji BiH, a prosek je prilično veći.

Ipak, najveći problem Republike Srpske je što ona ubrzano postaje prazan prostor. Već desetu godinu zaredom ovde se beleži, kako se to kaže, negativan prirodni priraštaj stanovnika. Tako se, recimo, u prošloj godini, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku, dnevno u RS prosečno rađalo 25 beba, a umiralo 39 ljudi. I još kad se tome doda da u proseku svakog dana Republiku Srpsku napusti dvadesetak mladih i obrazovanih ljudi, onda baš ima razloga za zabrinutost demografskim stanjem.

Dodikovi o toj situaciji ni da zucnu, opozicija retko i ovlaš. Ali, zato javnost uveseljavaju kojekakvim nadgornjavanjima. Ovih dana veliku pažnju privlači tužba koju je Milorad Dodik podneo protiv predsednika SDS-a Mladena Bosića u kojoj traži pet hiljada evra za duševne boli jer je Bosić nedavno izjavio da je Dodik pokrao silne milione a da je sve to prekrio velikim pričama o otcepljenju, referendumu, borbi protiv kriminala, reviziji privatizacije.

Još veći zemljotres je izazvala najava iz SNSD da će krajem ovog meseca na svom kongresu usvojiti Rezoluciju o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj. Na vrlo oštre i javne reakcije iz međunarodnih krugova stiglo je objašnjenje da je ambicija da se tako samo sačuva Dejtonski mirovni ugovor. Domaća opozicija u svemu vidi još samo jednu prevaru kako bi se sakrila nevesela ekonomska situacija. Najnepristrasniji u ovome vide pokušaj Dodika da sebi i svojoj ekipi pred javnošću obezbedi ekskluzivitet u zaštiti nacionalnih interesa.
Da su oštre podele zatresle Republiku Srpsku u samim temeljima možda se već vidi i u Beogradu, jer je nedavno premijer Srbije obznanio da će uskoro pozvati Milorada Dodika i Mladena Bosića na zajednički sastanak. Da li će to biti mirovna misija, ruženje ili nešto treće, to ovde niko nije u stanju da predvidi.