Arhiva

Nagrađeni uspešni stvaraoci

Dragana Andrić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 15. april 2015 | 21:27
Nagrađeni uspešni stvaraoci


Uspešni pojedinci i kompanije u Srbiji dobili su priznanja Kapetan Miša Anastasijević koja se dodeljuju najboljima za privredno i društveno stvaralaštvo u 2014. Nagrade su, tradicionalno na praznik Blagovesti, uručene u Matici srpskoj u okviru projekta Put ka vrhu koji već 15 godina sprovodi novosadska agencija Media Invent, uz podršku univerziteta u Novom Sadu i Beogradu. Kapetan Miša Anastasijević, po kojem je i nazvano ovo prestižno priznanje, veliki stvaralac i filantrop 19. veka sve bogatstvo ostavio je zadužbini Svome otečestvu. Taj vrhovni princip zadužbinarstva, dobročinstva i filantropije Svome otečestvu jedan je od ključnih kriterijuma koji nas rukovodi u oceni i odabiru kandidata za ovo prestižno priznanje, objasnio je predsednik žirija profesor Radovan Pejanović, v. d. rektora Univerziteta u Novom Sadu. Ostali kriterijumi su poslovnost, tržišna pozicija, kooperativnost, održivi razvoj, kvalitet i međunarodni standardi, konkurentnost, socijalna politika, moralne i etičke vrednosti.

Aerodrom Nikola Tesla je dobio nagradu za najbolju kompaniju Srbije, Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor za lidera privrednog ambijenta, Miloš Nenezić, generalni direktor Trajal korporacije AD Kruševac za najboljeg privrednika, Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu za naj-ženu Srbije, kompanija Schneider Electric za strateški razvoj, Dragan Simović, direktor Gebruder Weiss za menadžera godine, Predrag Petričević, direktor SMB Gradnja Subotica za preduzetnika godine, a JKP Naisus iz Niša za najbolje preduzeće.

Priznanja su dobili i Dobrosav Andrić, generalni direktor firme Prvi partizan Užice (doajen preduzetničkog stvaralaštva), Delta agrar (najbolja kompanija u agraru), Živojin Bolbotinović, vlasnik Tekijanka Kladovo (za najbolji porodični biznis), Milovan Milošević, generalni direktor Sistem FPS (za najboljeg menadžera u oblasti bezbednosti), dr Vesna Crnojević Bengin, vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu (za međunarodne naučnoistraživačke projekte), Fondacija Pazova za najugroženije (najplemenitiji podvig 2014), dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu (za naučnoistraživački rad i razvoj obrazovanja), Sosijete ženeral banka Srbija (najbolja banka Srbije), Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik kompanije Novosti (za angažovano i kvalitetno informisanje), prof. dr Zoran Perišić, gradonačelnik Niša (za razvoj lokalne samouprave), Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje (za multikulturalnost u funkciji prosperiteta), Mira Adanja-Polak (za afirmaciju Srbije i njene kulture), Predrag Vukićević, predsednik RPK Kruševac (za doprinos unapređenju komorskog sistema), prof. dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš (za doprinos razvoju zdravstvene zaštite Srbije), Igor Stanković, direktor MCF-Mega kom Film (naj-menadžer u promovisanju i distribuciji filmskog stvaralaštva), Stefan Velja, maturant gimnazije Jovan Jovanović Zmaj Novi Sad (za najbolju inovaciju), grad Sombor (prestonica srpske kulture) i magazin Lice ulice iz Beograda (za socijalno preduzetništvo).



Saša Vlaisavljević, v. d. generalnog direktora Aerodroma Nikola Tesla izjavio je da je 2014. najuspešnija godina u istoriji Aerodroma i po broju putnika i po finansijskim rezultatima. Već ove godine sigurnim korakom priključićemo se porodici velikih aerodroma sa više od pet miliona putnika godišnje, a novi kamen temeljac našeg razvoja biće postavljen najavljenim otvaranjem linija ka Severnoj Americi, naveo je Vlaisavljević.

Žiri je podsetio da je Blagoje Spaskovski 2008. godine došao na čelo RTB Bor i da je sa svojim timom, uz podršku Vlade Srbije, uspeo od gubitaša da napravi profitabilnu kompaniju. Izgradnjom nove Topionice i fabrike sumporne kiseline Bor će posle 150 godina proizvodnje i trovanja otpadnim dimom uskoro postati čist grad, ocenio je žiri.
Dragoljub Damljanović je rekao da Schneider Electric strateški razvoj zasniva na ulaganju u mlade. Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu otvorili smo odsek za elektroenergetski softverski inženjering, koji studentima pruža znanje i mogućnost da nakon završetka studija postanu članovi našeg tima u Srbiji, ukazao je on.



Stanislas Tertre, zamenik predsednika Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Srbija izjavio je da veruje da je banka prepoznata po odgovornosti, i prema klijentima i prema društvu u celini. Kao deo grupacije koja je lane proslavila 150. godišnjicu i kao najstarija banka sa većinskim stranim kapitalom, koja u Srbiji postoji već gotovo pune četiri decenije, delili smo sa građanima i privredom ove zemlje dobre i loše godine, rekao je Tertre.