Arhiva

Univerzitetski grad uglednih privrednika, kulture i sporta

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. april 2015 | 21:32
Univerzitetski grad uglednih privrednika, kulture i sporta


Ako niste u Novi Pazar dolazili prethodnih pet godina, skoro da nećete prepoznati ovaj grad. Puno pozitivnih promena se u njemu desilo. Danas je to moderan - univerzitetski, ekonomski i sportski centar regije, u kome živi 120.000 stanovnika. Osnovan je 1461. godine , a 20. aprila ove godine proslavio je 554. rođendan. Grad je bogat kulturno-istorijskim spomenicima, a nekoliko njih je pod zaštitom Uneska: Stari Ras, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Petrova crkva. Mnogo je spomenika iz osmanlijskog perioda, poput čuvene džamije Altun-alem i Gazi Isa-begovog hamama. Poznat je po mnogobrojnim dućanima smeštenim u tradicionalnom prostoru Stare čaršije. U njima možete naći suvenire, odeću, zlatni nakit, pa sve do čuvenih pazarskih mantija i ćevapa. Novi Pazar se pamti po gostoprimljivosti i srdačnosti njegovih žitelja koji vole svoje goste. U njemu živi 50 odsto stanovništva mlađeg od 29 godina. Najmlađi je grad u Srbiji po starosnoj strukturi. O tome kako je biti na čelu grada sa najmlađim stanovništvom, pitamo gradonačelnika dr Meha Mahmutovića:

Velika je to prednost ali i obaveza da se mladim ljudima obezbedi stabilan život i sigurna budućnost. Naš slogan Evropski Novi Pazar podrazumeva da građani imaju evropski standard u svakom segmentu života. Novopazarci su vredni i uspešni u svim oblastima u privredi, sportu, kulturi.

Kako ste uspeli da, za šest godina koliko ste gradonačelnik, obezbedite novac za mnoge velike investicije koje su veoma značajne za Novi Pazar?

U periodu od šest godina u Pazaru je mnogo urađeno. Asfaltirano je više od 300 ulica, izgrađeno 10 mostova, novi gradski stadion, sportska hala, sportsko-rekreacioni centar, dve osnovne i jedna srednja škola, dva obdaništa, geronto-centar, gradski trg, pešačke zone, trotoari Rekonstruisani su rečni tokovi, gradski park. Izgradili smo široke trotoare na magistrali kroz grad. Na zgradama u centru urađene su nove fasade. Grad krase novi zasadi drveća i cvetne aleje. Ove godine radimo četiri kapitalna objekta: novi atletski stadion, dijagnostički centar, osnovnu školu i novo obdanište. Projekat vredi sedam miliona evra. Ova sredstva je obezbedila vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, a zahvaljujući premijeru Aleksandru Vučiću.

Već 30 godina problem za grad predstavlja nedostatak pijaće vode. Dobrom saradnjom sa međunarodnom zajednicom obezbeđena su sredstva i uz pomoć vlada Luksemburga i Kuvajta uradili smo buster stanicu, zatim filtersko postrojenje. Uz pomoć Evropskog progresa uradili smo buster stanice za prigradska naselja. Tako je rešen problem vodosnabdevanja.
Uz pomoć nemačke vlade, u celom smo gradu promenili toplovodne cevi. Američki USAID nam je pomogao u izgradnji gradskog trga i šetališta. Pomogli su Japan, Češka, Turska, Nemačka, Luksemburg, Kuvajt i dr.

Malo je gradova u Srbiji koji su od donatora dobili toliko novca. Koje zahteve ste morali ispuniti da zainteresujete donatore?

Da bi vam neko pomogao mora da vam veruje. Mi smo prvo uradili plan, Razvoj Novog Pazara 2008 2012, zatim 2012 2015. Uz pomoć EU napravljena je strategija. Oni su finansijski pomogli i većina planiranih radova je završena.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa Vladom Republike Srbije uradili smo dosta infrastrukturnih projekata vezanih za putnu mrežu.

Da li Novopazarci imaju uslova da prate kulturna dešavanja?

Sredstvima iz Azerbejdžana napravili smo novu koncertnu dvoranu u kojoj se svakodnevno odvijaju kulturna dešavanja. Naš muzej učestvuje u svim manifestacijama, od Noći muzeja, stalnih postavki, a izdaje i časopis Novopazarski zbornik. Arhiv je pre dve godine proglašen za najbolji u Srbiji. Naša biblioteka je veoma posećena, često se organizuju književne večeri i kvalitetni naučni skupovi.

U kulturnom centru se već 40 godina organizuje smotra amaterizma koja traje mesec i po. Osnovne i srednje škole takmiče se i predstavljaju svoje kulturno-zabavne programe. Regionalno pozorište priređuje kvalitetne i posećene predstave . NJihovu Hasanaginicu prenosila je RTS.

Naš projekat Zaljubi se u Novi Pazar predstavljen je u mnogim gradovima Srbije. Prvi smo formirali Kancelariju za mlade i imamo dobru saradnju sa Ministarstvom sporta. Muzički festival Stari grad traje već dvanaest godina. Na njemu se okupi oko 40.000 ljudi iz cele zemlje.



Novi Pazar su proslavili sportisti. Imate li dobre uslove za sportske aktivnosti?

Naši atletičari su najbolji u Srbiji, a imali su loše uslove za treniranje. Sada gradimo atletski stadion. Naša Amela Terzić je vicešampion sveta, odbojkaši su se plasirali za evropsko takmičenje. Fudbalski klub igra u Superligi. Košarka je u usponu, kik-bokseri osvajaju evropsko zlato.

Da li razmenjujete iskustva sa gradovima u Srbiji i gradovima u inostranstvu?

Imamo nekoliko bratskih gradova iz Srbije. Sarađujemo sa istanbulskom opštinom Pendik, sa nemačkim, austrijskim i ruskim gradovima, sa Sarajevom, Podgoricom, Dubrovnikom. Naša politika se zasniva na širenju prijateljstva, suživota i tolerancije.

Koliko pažnje posvećujete mladim i njihovom obrazovanju?

Problem sa nedostatkom prostora za predškolske ustanove je prisutan. U gradu živi oko 12.800 dece do 6,5 godina, a samo 2.600 dece ima priliku da boravi u obdaništu. Izgradili smo novo obdanište i sada je u toku gradnja još jednog.

Jedini smo grad u Srbiji gde su deca pohađala nastavu u tri smene. U našim školama je bilo 1.500 do 2.200 učenika. Napravili smo nove škole i rešili smo taj problem.
Imamo šest srednjih škola. Od kada smo mi na vlasti otvorene su srednja medicinska i turističko-ugostiteljska škola. Gradićemo novu zgradu, jer se u jednoj zgradi odvija nastava za dve srednje škole.

Novi Pazar je univerzitetski grad. Na Državnom univerzitetu i Internacionalnom univerzitetu studira približno 10.000 studenata, još toliko njih studira u drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.

Kada ste izabrani za gradonačelnika, na koje oblasti ste stavili akcenat kao prioritet vašeg angažovanja?

Fokus delovanja je privreda. Prioritet je povećanje zaposlenosti. Trudimo se da zainteresujemo investitore. Naši privrednici promovišu grad, koji već dugo vremena ima imidž grada biznisa, džinsa, obuće i nameštaja. Po toj proizvodnji najbolji smo na Balkanu. Mnogi izvoze u Evropu, Rusiju i zemlje bivše Jugoslavije. Građevina je ponovo počela da oživljava. Insistirali smo da domaći građevinari rade kod nas i tako sredstva ostaju tu.

Mi nemamo velikih privrednih sistema, ali naše privatne firme veoma uspešno rade. Oni zapošljavaju naše radnike. Sada radimo na pokretanju proizvodnje zdrave hrane jer imamo dobre uslove i ekološki zdravo područje.

Gradska uprava dobro sarađuje sa privrednicima. Sprovodimo politiku zacrtanu od potpredsednika Vlade Rasima LJajića, a to je širenje prijateljstva, podsticanje privrednog razvoja, prezentacija i animiranje investitora da pokrenu biznis u Novom Pazaru. Sastajemo se sa našim privrednicima i institucijama kako bismo pomogli lakšem poslovanju i pronalaženju novih tržišta.

Završava se studija o geotermalnim izvorima. Istraživači sa Geološkog fakulteta tvrde da imamo veliki potencijal termalnih voda, a vrlo malo je iskorišćeno. Imamo dve kvalitetne banje. Uskoro će biti gotov projekat o mogućnostima razvoja i korišćenja termalnih izvora.
Novi Pazar ima mnogo potencijala, prirodnog bogatstva, nedovoljno korišćenog. Planiramo velike aktivnosti, te pokretanje novih privrednih grana kako bismo zainteresovali potencijalne investitore. Očekujemo da Novi Pazar u narednom periodu krene u brži razvoj, a sve za dobro naših stanovnika.