Arhiva

Razvoj i inovativnost - ključ opstanka i uspeha

Svetlana Velimirović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 18. novembar 2015 | 20:31
Razvoj i inovativnost - ključ opstanka i uspeha


Zlatno doba domaćeg građevinarstva koje je proslavilo naše graditelje širom sveta, naglo je prekinuto iz više razloga i mnoge nekada uspešne građevinske firme nestale su sa privredne mape Srbije. Poslednjih meseci, građevinsko tržište se polako oporavlja, ali ostalo je malo firmi koje mogu da preuzmu odgovornost za realizaciju velikih građevinskih projekata. Oni koji su uspeli da u vreme krize ulažu u razvoj, sačuvaju kadrove i ohrabruju inovacije, danas imaju dovoljno posla u Srbiji, i sve više ponuda iz regiona. Jer, kriza građevinarstva nije zaobišla ni bivše jugoslovenske republike, a u nekima od njih gotovo da i nema građevinskih firmi sa značajnijim tehničkim i kadrovskim kapacitetima, kaže za NIN Srđan Opalić, direktor kompanije Exing BPkoja već 20 godina uspešno posluje na domaćem, a sve više i na regionalnom tržištu.

Kako je Exing BPuspeo da opstane svih proteklih godina, dok su se gasile mnoge moćne građevinske kompanije?

U vremenu velikih privrednih, ekonomskih i društvenih promena, nestabilnosti tržišta, finansijske neizvesnosti i nedostatku osnovnih, neophodnih uslova za planiranje i razvoj, izuzetno je teško opstati, zadržati već izgrađeno, a razvoj bi trebalo da bude imperativ neopterećen borbom za opstanak, ako želimo biti uspešni. Kako smo uspeli u tome, verovatno bi to neko drugi bolje analizirao i dao odgovor na to pitanje. Mnogo rada i upornosti, velika želja da, u poslu kojim se bavimo, sve radimo dobro, ne odustajemo nikada i pratimo kako to rade uspešni.

Naše tržište je opterećeno stalnim promenama i neizvesnostima, nema pravila, mnogo više nego tržište razvijenih zemalja i zato je neophodno izgraditi sistem poslovanja koji pruža mogućnosti stalnog prilagođavanja i velike fleksibilnosti. Kod nas je veliko umeće obezbediti da kompanija u uslovima opterećenosti, prilikom realizacije velikog posla, bude efikasna, a u uslovima smanjenog obima posla da troškovi ne budu opterećujući, jer to su okolnosti u kojima, ako niste spremni, gubite korak, nemate uposlene kadrove, nema ni razvoja. Naši inženjeri rade u sistemu koji ih neminovno edukuje u svim oblastima poslovanja, a ne samo usko specijalizovanim za jedan posao i jedno radno mesto. Istovremeno, kompanija u okviru svoje osnovne delatnosti - inženjeringa u građevinarstvu, stalno razvija i proširuje pojedine segmente i oblasti, organizovanjem proizvodnih pogona, specijalizovanih za određene poslove u građevinarstvu.

Morate obezbediti stalni priliv novih znanja, sve što znate danas, sutra može biti zastarelo. Usvajanje novih tehnologija, materijala i načina rukovođenja zahteva i primenu u praksi, da bi uopšte imalo smisla i donelo rezultate, a onda dolazite u problem da naše tržište nije ni dovoljno široko ni razvijeno da omogući primenu ovih znanja i novih tehnologija. Naš stav je da se stalno edukujemo i borimo za poslove u kojima se zahtevaju savremena, nova rešenja, da uspostavljamo kontakte sa uspešnim kompanijama, bilo da se radi o potencijalnim investitorima ili drugim kompanijama koje se bave građevinarstvom.

Exing BP je složen poslovni sistem u oblasti građevinarstva. Koje sve proizvodne i poslovne jedinice čine njegovu okosnicu?

U skladu sa poslovnom filozofijom koju sam objasnio, Exing bp se u tom pravcu razvija već 23 godine. Postavili smo sistem u kome vodeću ulogu ima inženjering u građevinarstvu. Uz to smo razvili proizvodnju metalnih konstrukcija čelične konstrukcije, aluminijumske konstrukcije, inox i protivpožarna vrata. Razvojem sopstvenih proizvodnih pogona omogućili smo brže i kvalitetnije izvođenje radova na našim gradilištima. Ovi delovi sistema koji su nastali sa idejom da podrže osnovni sistem, danas, osim poslova na objektima na kojima je Exing bp generalni izvođač, ugovaraju i realizuju poslove kao nezavisni delovi kompanije.

Proizvodnja aluminijumskih fasada, prozora, vrata i aluminijumskih konstrukcija se već sada uspešno pojavljuje na inostranom tržištu i svake godine beleži značajan rast. Proširenjem proizvodne hale, dodatnim opremanjem i osposobljavanjem stručnih kadrova u toku ove godine stvorili smo uslove da u narednom periodu još ozbiljnije napredujemo na tržištima van Srbije.

Proizvodnju elemenata od inox-a, odnosno preradu nerđajućeg čelika smo pokrenuli pre 23 godine, u vreme kada u Srbiji nije bilo značajnijih firmi koje su se bavile ovim poslom. Konstantnim unapređenjem kvaliteta i umešnosti, danas se u ovom delu posla možemo vrlo uspešno nositi sa najozbiljnijim kompanijama i najzahtevnijim projektima. Mislimo da je budućnost inox-a, uz zadovoljenje potreba na našem tržištu, orijentacija na tržišta na kojima je primena skupih materijala veća nego kod nas. U toku su već prvi poslovi i dogovori za plasman na tržišta u Evropi.

Proizvodnja protivpožarnih vrata, raznih specijalnih vrata, pregrada i blindiranih vrata je poseban proizvodni program koji je zahtevao dugogodišnji razvoj, projektovanje, usavršavanje i atestiranje. Protivpožarna vrata su na naše tržište stizala uglavnom iz uvoza. Danas smo zasigurno lider u ovoj oblasti u našoj zemlji i regionu, sa velikom paletom različitih atestiranih proizvoda. U toku je priprema tehničke i atestne dokumentacije za tržišta Rusije i Evrope.

Inženjerski najzahtevniji proizvodni segment naše kompanije je izrada čeličnih građevinskih konstrukcija. Posluje kao posebna firma pod nazivom EX BC. U svom sastavu ima specijalizovan projektantski biro, savremeno opremljen proizvodni pogon za prefabrikaciju čelika, opremu i mehanizaciju za montažu. Obezbedili smo vrhunske softvere za projektovanje čeličnih konstrukcija i sertifikate koji nam omogućuju proizvodnju i izvoz u Zapadnu Evropu.

Sve ove proizvodnje imaju, dakle, dvostruku ulogu. Sa jedne strane prate sva naša gradilišta i omogućavaju siguran, kvalitetan posao inženjeringu, a sa druge strane samostalno nastupaju na domaćem i inostranom tržištu.



Koji su poslovi obeležili poslednjih nekoliko godina poslovanja kompanije?

Poslednjih nekoliko godina, naše poslovanje su obeležili vrlo ozbiljni i referentni projekti. Izdvojio bih objekte u sklopu energetskog bloka u fabrici Fijat automobili u Kragujevcu, Naftno pretakalište u Sremskim Karlovcima, rekonstrukciju najvećeg hotela u Beogradu, CROWNE PLAZA, stambeno-poslovni kompleks DUNAVSKE TERASE, zatim stambeno-poslovni kompleks A BLOK na Novom Beogradu, kao poseban primer vrhunskog koncepta stanovanja. Takođe, naša saradnja sa stranim investitorima je rezultirala izvanrednim objektima: AIRPORT CITY i stambeno-poslovni kompleks CENTRAL GARDEN u Beogradu, kao i vrlo zahtevan objekat tržnog centra AVIV PARK na Zvezdari. Samo u toku ove godine predaćemo našim investitorima preko 100.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora.

U ovom trenutku, vaša kompanija angažovana je na više velikih projekata. Koje biste izdvojili kao naročito važne za Srbiju?

Građevinarstvo je delatnost koja pokreće razvoj i napredak u mnogim drugim oblastima. Svaka izgradnja i svako novo gradilište, naročito veliki kompleksi, industrijski i poslovni objekti, imaju značaj i uticaj na život u ovoj zemlji. Svi su značajni u situaciji kada se još uvek malo gradi.

Da li sarađujete sa srodnim firmama u regionu?

Naša saradnja sa kompanijama u regionu postaje sve značajnija i tu smo svi mnogo aktivniji nego u prethodnim godinama, kada je i politička situacija izuzetno komplikovala odnose u privredi. Ova saradnja se odvija na nekoliko načina: kroz međusobna dopunjavanja na tržištima, razmenom tehničkih znanja, razmenom proizvoda, ali i zajedničkim nastupom na drugim tržištima. Mi imamo proizvode koje želimo i možemo plasirati, pre svega na evropsko tržište, a montažu i rad obavljaju kompanije kojima su ta tržišta dostupnija u smislu angažovanja radne snage. Sve ozbiljne kompanije u regionu imaju isti stav po tom pitanju, bez predrasuda i sa profesionalnim pristupom svakoj poslovnoj saradnji, što za nas otvara nove poslove i dalji razvoj pre svega proizvodnih delatnosti kojima se bavimo.

Ima li domaće građevinarstvo kadrovske potencijale za poslove koji se najavljuju i otvaraju u Srbiji i kako Exing BP obezbeđuje kadrovsko jačanje?

Srbija sigurno nema kadrove i stručnjake kakve je nekada imala u oblasti građevinarstva. Obučeni i kvalitetni stručnjaci su odlazili, a mladi inženjeri nisu imali prilike da steknu značajna iskustva, jer nije bilo mnogo velikih projekata. Ali, smatram da to nije problem, jer još uvek postoji veliki potencijal u dobro školovanim inženjerima kojima samo treba pružiti priliku. Samo neka se otvore novi poslovi i siguran sam da će Srbija vrlo brzo ponovo imati zavidan inženjerski kadar, ovde su svi željni novog znanja i iskustva.
Mi imamo stalnu saradnju sa Građevinskim i Arhitektonskim fakultetom, kao i sa srednjom građevinskom i arhitektonskom školom u Beogradu, za obavljanje stručne prakse studenata i učenika. To je obavezna praksa u okviru njihovog školovanja. Iako je vreme provedeno na praksi kratko, može se videti da potencijal uvek postoji, samo treba znati kako ga iskoristiti.