Politika

Skupština Kosova postala pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO

FoNet | 25. mart 2024 | 08:50
Skupština Kosova postala pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO
PROFIMEDIA / Erkin Keci / AFP / Profimedia

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana, saopštio je na 25. godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci. On je istakao da je reč o velikom koraku napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona, preneo je Kossev.

"Članstva u NATO i EU su od suštinskog značaja za svaku demokratsku zemlju“, naveo je Maćedonci u objavi na društvenoj mreži „Iks“.

Prethodno se oglasio i šef delegacije kosovske skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO Driton Hiseni, navodeći da je sada Kosovo dobilo najviši nivo prisustva, s obzirom na to da nije članica NATO.

"Kosovo je dugi niz godina imalo status člana posmatrača. Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO na prolećnom zasedanju, koje će biti održano 27. maja u Sofiji“, naveo je Hiseni.

Dodao je da će sa povećanjem nivoa zastupljenosti u Skupštini NATO, delegacija Prištine biti proširena i imaće veće učešće u odlukama Skupštine.

"Imaćemo pravo da se obraćamo amandmanima i komentarima za svaki proces i dokument koji obrađuje Skupština, što je ranije moralo da se radi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije“, naveo je Hiseni.

Vučić: Priština pod sankcijama, a dobili članstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući to što je Priština danas dobila status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO i najave da bi uskoro mogla da postane članica Saveta Evrope, da se sve to dešava dok je Priština pod sankcijama.

"Sankcije u kojima im daju viznu liberalizaciju, pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, to je stepenik više nego što su bili, članstvo u Savetu Evrope... Teške su te sankcije", rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Krušumliji.

Evropska unija uvela u junu prošle godine sankcije protiv Prištine zbog nepreduzimanja mera za smirivanje situacije na severu Kosova i Metohije.

Prema Vučićevoj oceni, to pokazuje "da su sve vreme radili zajedno, kao uigran tim", odnosno da su "samo glumili dobrog i lošeg policajca".

Govoreći o tome što je Priština dobila status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO na 25. godišnjicu agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, on je ocenio da "oni vole to na ovakve datume".

"Zato su one naše bednike naterali da isporuče Miloševića na Vidovdan, zato su danas doneli odluku o Prištini kao pridruženom članu Parlamentarne skupštine NATO-a, zato će opet da izaberu neki poseban dan kada će da ih prime u Savet Evrope", naveo je Vučić.